Διεθνή

Microsoft: Η «μπλε οθόνη» στα Windows έφερε «μαύρη Παρασκευή» σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και αεροδρόμια

Microsoft: Η «μπλε οθόνη» στα Windows έφερε «μαύρη Παρασκευή» σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και αεροδρόμια
Καταιγισμός από βλάβες, σε όλο τον κόσμο από τις ΗΠΑ έως την Ασία,προκάλεσε η Microsoft ανέφερε διακοπή σε όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες της. Δεν λειτουργούν τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αεροδρόμια και μέσα ενημέρωσης. Διεθνής συναγερμός από τεχνικό πρόβλημα σε Azure, 365, Windows.

Μία Microsoft, ένας παγκόσμιος κολοσσός, είναι αρκετός για να προκαλέσει παγκόσμιο χάος σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, πτήσεις, αεροδρόμια, τρένα, συστήματα υγείας και χρηματιστήρια. Όλος ο κόσμος ζει μια «μαύρη Παρασκευή». 

Η Microsoft έβγαλε off αεροπορικές, τράπεζες, χρηματιστήρια παγκοσμίως.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι πρώτες δυσλειτουργίες εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ αργά την Πέμπτη και αποδόθηκαν σε βλάβη των υπηρεσιών της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των Azure και 365. Η Frontier Airlines, μονάδα της Frontier Group Holdings Inc. με έδρα το Ντένβερ, καθήλωσε τις πτήσεις της για πάνω από δύο ώρες και απέδωσε την ευθύνη σε προβλήματα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Microsoft. Η αεροπορική εταιρεία ήρε την πανεθνική παύση των αναχωρήσεων και ξεκίνησε τη διαδικασία επανέναρξης των πτήσεων από τις 11 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης.

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής. Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η διακοπή λειτουργίας της Microsoft είχε σημαντικό αντίκτυπο στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, δήλωσε εκπρόσωπος στο Bloomberg News. 

Τεχνική βλάβη στο σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και εταιρειών σε πολλές χώρες, όπως η ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ισπανία, Αγγλία. Ελάχιστες χώρες μένουν ανεπηρέαστες. Για την ώρα η Αθήνα βγήκε αλώβητη από το πρόβλημα της Microsoft.

Ποιο είναι το πρόβλημα της Microsoft

Οι τελευταίες δυσλειτουργίες ήρθαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι είχε επιλύσει μια διακοπή των υπηρεσιών cloud Azure. Οι σελίδες κατάστασης της εταιρείας είχαν δείξει νωρίτερα ότι το Azure και το Microsoft 365 αντιμετώπιζαν προβλήματα για αρκετές ώρες.

Εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει τις αναφερθείσες διακοπές και τα προβλήματα. 

Τι λένε ειδικοί της τεχνολογίας

Ορισμένοι λένε ότι πρόκειται για ένα θέμα της Crowdstrike. Αν ήταν θέμα των Windows, θα ήταν ακόμη πιο διαδεδομένο, όπως λέει το BBC.

Η ειρωνεία εδώ, βέβαια, είναι ότι το Crowdstrike είναι ένα προϊόν κυβερνοασφάλειας, σχεδιασμένο για να προστατεύει τα δίκτυα υπολογιστών.

Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο λογισμικό οδήγησε στα τεράστια προβλήματα που είναι σε εξέλιξη.

H εταιρεία που παράγει λογισμικό προστασίας από ιούς, εξέδωσε μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού που πήγε στραβά και κάνει bricking τις συσκευές των Windows - προκαλώντας τη λεγόμενη «μπλε οθόνη θανάτου» στους υπολογιστές. Βέβαια δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Διέκοψε τη λειτουργία της η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, όπως είπε στο NBC, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Η διακοπή προήλθε από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην τελευταία ενημέρωση, ανακοίνωσε η εταιρεία και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς της ενημέρωσης, σύμφωνα με το CNBC.

Η επιβεβαίωση ήρθε μετά από εκτεταμένες αναφορές για τεχνικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο, με πολλά να συνδέονται με προϊόντα της Microsoft. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας επιβεβαίωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι οι υπηρεσίες cloud του είχαν αποκατασταθεί κυρίως μετά από διακοπή λειτουργίας.

«Η CrowdStrike έχει ενημερωθεί για τις αναφορές σε υπολογιστές Windows που σχετίζονται με τον αισθητήρα Falcon», δήλωσε η εταιρεία ηχογραφημένο μήνυμα.