Διεθνή

Ο Μπάιντεν ζήτησε δημοσκόπηση για την Καμάλα Χάρις - «Φουντώνουν» οι Δημοκρατικοί που του δείχνουν την έξοδο

Ο Μπάιντεν ζήτησε δημοσκόπηση για την Καμάλα Χάρις - «Φουντώνουν» οι Δημοκρατικοί που του δείχνουν την έξοδο Φωτογραφία: EPA/ MICHAEL REYNOLDS
«Ποτέ δεν φοβήθηκαν να του αντισταθώ όταν είχε λάθος» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια.

Τέσσερις ακόμα Δημοκρατικοί ζητούν με κοινή επιστολή τους από τον Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα. Οι Jared Huffman, Chuy Garcia, Marc Veasey, και Mark Pocan, εξέδωσαν κοινή δήλωση την Παρασκευή καλώντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν να παραιτηθεί και να τερματίσει την εκστρατεία του.

«Οι Δημοκρατικοί έχουν μία λίστα ταλαντούχων και νεότερων ηγετών, με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, τους οποίους έχετε εξουσιοδοτήσει και προετοιμάσει για αυτή τη στιγμή», έγραψε η ομάδα στην επιστολή της. Την ίδια ώρα πληροφορίες που επικαλείται το ABC, η Νάνσι Πελόζι, σε συζήτηση που είχε κατ' ιδίαν ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι πιο δεκτικός στις εκκλήσεις που του ζητούν να αποχωρήσει από την διεκδίκηση της προεδρίας στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Πελόζι φέρεται να θεωρεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πιο δεκτικός στις φωνές που τον καλούν να αποσυρθεί και αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν να τον πείσουν να πάρει την απόφαση σύντομα, σύμφωνα με δύο άτομα που επικαλείται το ABC, και φέρεται να γνωρίζουν την συγκεκριμένη συζήτηση. Πριν από την Πελόζι και ο γερουσιαστής Jon Tester κάλεσε τον Μπάιντεν να μην συνεχίσει με την εκστρατεία.

«Ποτέ δεν φοβήθηκαν να του αντισταθώ όταν είχε λάθος» σημείωσε, ενώ ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια ζήτησε επίσης από τον Μπάιντεν να «παραδώσει τη σκυτάλη».

Ανακοίνωση Μπάιντεν: Επιστρέφω

Ο Μπάιντεν με δήλωσή του πριν από λίγο διαψεύδει τα περί απόσυρσης και δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στις προεκλογικές επάλξεις. «Ανυπομονώ να επιστρέψω στην προεκλογική καμπάνια την επόμενη εβδομάδα και να συνεχίσω να εκθέτω της ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ για το 2025 ενώ παράλληλα στηρίζω το δικό μου ρεκόρ και το όραμα που έχω για την Αμερική» έγραψε ο Τζο Μπάιντεν. Ένα όραμα όπου σώζουμε τη δημοκρατία μας, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Χθες το βράδυ ο αμερικανικός λαός είδε τον ίδιο Ντόναλντ Τραμπ που απέρριψε πριν από τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν, η οικογένεια και ο στενός του κύκλος

Ωστόσο ο Μπάιντεν δημόσια επιμένει ότι έχει πάρει την απόφασή του και δεν σκοπεύει να αποσυρθεί. Αυτό όλο το παρασκήνιο συμβαίνει την ώρα που κορυφαίοι των Δημοκρατικών έχουν ζητήσει επίσης δημόσια από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να μην συμμετάσχει στην καμπάνια για την επανεκλογή του. Αν και ο κύκλος του Τζο Μπάιντεν και οι άνθρωποι της καμπάνιας του είναι κάθετοι ότι ο ίδιος παραμένει πιστός στην απόφασή του, οι φήμες που τον θέλουν να το ξανασκέφτεται εντείνονται.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ζήτησε να διεξαχθεί δημοσκόπηση για την Καμάλα Χάρις και τα ποσοστά που θα λάμβανε αν ήταν εκείνη υποψήφια, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ABC. Όποιες και αν είναι οι φήμες, ωστόσο, τα αμερικανικά δίκτυα επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Τζο Μπάινεν έχει αλλάξει άποψη.

Παράλληλα, ωστόσο, οι μεγάλοι χορηγοί έχουν ενημερώσει τους Δημοκρατικούς ότι δεν λένε όχι στον Μπάιντεν αλλά έχουν σταματήσει προς το παρόν. Αξιωματούχος σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Μπαίντεν είναι εξουθενωμένος και εξαντλημένος, αλλά η διάγνωση με κορονοϊό, του έχει δώσει την ευκαιρία να ενώσει τους ανθρώπους, να συζητήσει και να σκεφτεί ενώ αναρρώσει στο Ντάλαγουεαρ.

Μέλη της οικογένειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν συζήτησαν πώς θα μπορεί να είναι μία έξοδος από την εκστρατεία του, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις και τα επικαλείται το NBC. Τα μέλη της οικογένειας του Μπάιντεν έχουν συζητήσει συγκεκριμένα πώς θα ήθελε να τερματίσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή όταν εκείνος θέλει και βάσει ενός προσεκτικά υπολογισμένου σχεδίου. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση και τόνισε ότι ουδέποτε έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Το NBC μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αισθάνεται προσωπικά πληγωμένος και προδομένος από τον τρόπο που τόσοι πολλοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους κορυφαίους ηγέτες του κόμματος, τον «κρέμασαν» καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της πολιτικής του καριέρας, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ιδιωτικά, ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους ηγέτες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την πορεία του.

Αμερικανικά Μέσα βέβαια, μεταδίδουν ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν ενημερώνει την οικογένειά του για την αποχώρησή του.