Διεθνή

«Αρρυθμίες» στο πακέτο Μπάιντεν για την αναζωογόνηση της παραγωγής των ΗΠΑ

«Αρρυθμίες» στο πακέτο Μπάιντεν για την αναζωογόνηση της παραγωγής των ΗΠΑ
Το πακέτο, που σχεδιάστηκε σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μικροεπεξεργαστών, υποσχόταν δισεκατομμύρια σε φορολογικά κίνητρα, εγγυήσεις και δάνεια.

Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του πακέτου Μπάιντεν, το οποίο προέβλεπε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές ύψους 360 δισ. δολαρίων για πράσινες επενδύσεις στις ΗΠΑ, η εικόνα της αμερικανικής βιομηχανίας εμφανίζεται αβέβαιη.

Το πακέτο, που σχεδιάστηκε σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μικροεπεξεργαστών, υποσχόταν συνολικά πάνω από 400 δισ. δολαρίων σε φορολογικά κίνητρα, εγγυήσεις και δάνεια, με στόχο την αναζωογόνηση της βιομηχανικής παραγωγής και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών σε πολιτείες που άλλοτε αποτελούσαν βιομηχανικούς πυλώνες.

Αρχικά, τα μέτρα αυτά κατάφεραν να επαναφέρουν την οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές που βρίσκονταν σε παρακμή επί δεκαετίες. Οι πολιτείες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν τις νέες επενδύσεις και να διασφαλίσουν την οικονομική ενίσχυση, με αποτέλεσμα η ανταπόκριση να είναι έντονη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, τώρα που το πακέτο συμπληρώνει δύο χρόνια, τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά.

Απρόβλεπτοι παράγοντες έχουν ανατρέψει τα σχέδια: από την πτώση των τιμών του λιθίου μέχρι τα υψηλά επιτόκια, τον πληθωρισμό και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που εμποδίζουν την πρόσβαση στα κεφάλαια των επιδοτήσεων. Επίσης, η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πακέτου Μπάιντεν έχει αναγκάσει πολλές επενδύσεις που ανακοινώθηκαν με ενθουσιασμό να διακοπούν ή και να ακυρωθούν οριστικά.

Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, περίπου το 40% των επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 100 εκατ.δολαρίων εκάστη που ανακοινώθηκαν κατά το πρώτο έτος του πακέτου Μπάιντεν, έχουν καθυστερήσει ή διακοπεί επ’ αόριστον. Από τα 114 μεγάλα σχέδια που εξετάστηκαν, συνολικού κόστους 227,9 δισ. δολαρίων, τα καθυστερημένα αντιστοιχούν σε 84 δισ. δολάρια. Η Ένωση Γενικών Εργολάβων Αμερικής αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των κατασκευαστικών εταιρειών που ανέλαβαν έργα στο πλαίσιο του πακέτου έχουν ανακοινώσει αναβολές ή ακυρώσεις.

Παρά τις δυσκολίες, ο ιδιωτικός τομέας έχει επενδύσει 900 δισ. δολάρια στις αμερικανικές βιομηχανίες και τον τομέα της ενέργειας κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Μπάιντεν.

NETWORK