Διεθνή

Μπορεί η Καμάλα Χάρις να αναπληρώσει τον Μπάιντεν; Το παρελθόν της δείχνει το μέλλον της

Μπορεί η Καμάλα Χάρις να αναπληρώσει τον Μπάιντεν; Το παρελθόν της δείχνει το μέλλον της Φωτογραφία: EPA/ ΑΡΧΕΙΟΥ/ERIK S. LESSER
Οι 7 σταθμοί στην έως σήμερα πορεία της Καμάλα Χάρις.

Όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα. Ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Ο ίδιος με δήλωσή του νωρίτερα την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στις προεκλογικές του ομιλίες, αφού διαγνώστηκε με κορονοϊό. Όμως οι φωνές- επίσημες και μη- πληθαίνουν ακόμα περισσότερο. Το ερώτημα ωστόσο για το αν θα μπορούσε η Καμάλα Χάρις να πάρει τη θέση του και να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι το θέμα που απασχολεί.

Ο Τζο Μπάιντεν λέγεται πως ζήτησε να γίνει δημοσκόπηση για να δουν τα νούμερα της Καμάλα Χάρις, στην περίπτωση που αναλάμβανε τώρα. Το Politico παραθέτει τα βασικά κλειδιά που κρίνουν το κατά πόσο η Καμάλα Χάρις θα μπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του προέδρου.

Η Καμάλα Χάρις ξεκίνησε την πορεία της από την Καλιφόρνια και έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη μαύρη-αμερικανοασιάτισα και γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Σε αυτή τη βάση διαμορφώθηκαν τα πολιτικά της ένστικτα. Και σε αυτή τη βάση αντιμετώπισε για πρώτη φορά επικρίσεις που την ακολουθούν μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια που παρακολούθησαν την καριέρα της από τις πρώτες μέρες της ως γενική εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο γνωρίζουν καλύτερα.

Καμάλα Χάρις και Νιούσομ

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, η Καμάλα Χάρις ανήλθε παράλληλα με τον κυβερνήτη – και εν δυνάμει διάδοχο του Μπάιντεν- Γκάβιν Νιούσομ. Οι δυο τους μοιράστηκαν του υποστηρικτές του κόμματος. Η Χάρις και η Νιούσομ στρατολόγησαν την ίδια συμβουλευτική εταιρεία στην Καλιφόρνια στις πολιτειακές εκστρατείες τους, αν και η Χάρις άλλαξε στη συνέχεια και πλέον εκπροσωπείται από την Bearstar Strategies μετά την ανεπιτυχή προεδρική της εκλογή το 2020.

Ο Γουίλι Μπράουν, πρώην πρόεδρος της Συνέλευσης της Καλιφόρνια και δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο με τον οποίο η Χάρις είχε σχέση στα μέσα της δεκαετίας του 1990, βοήθησε εκείνη και τον Νιούσομ να αποκτήσουν ερείσματα στην πολιτική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο τοποθετώντας τους στα διοικητικά συμβούλια.

Ο Μπράουν διόρισε αργότερα τον Νιούσομ στο διοικητικό συμβούλιο των εποπτών της πόλης. Και οι δύο έχουν επίσης αξιοποιήσει τις ίδιες δεξαμενές πλούτου στην περιοχή αλλά ο Νιούσομ ήταν πιο κοντά από την Χάρις σε ισχυρούς παίκτες της περιοχής όπως η Πελόζι και η αείμνηστη γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν.

Η στιγμή ορόσημο για τη θανατική ποινή

Η Χάρις ήταν μόλις 4 μήνες ως εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο, την πρώτη φορά που εκλέχθηκε, όταν ο Ισαάκ Εσπινόζα, αστυνομικός στο Σαν Φρανσίσκο, δολοφονήθηκε από έναν άνδρα με ένα AK-47 το 2004. Η διαχείριση που έκανε στην δολοφονία αυτή θα την ακολουθεί σε όλη της την καριέρα. Τότε είχε πει ότι για τον θάνατο του Εσπινόζα, θα ζητήσει ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή, αλλά όχι την ύψιστη των ποινών για τον δολοφόνο του.

Η ουσία του σκεπτικού της ήταν η από θέση και φύση αντίθεσή της στην θανατική ποινή, κάτι που έκανε σαφές και στην προεκλογική της καμπάνια.Το πόσο πολύ πιστεύει σε αυτό αντικατοπτρίζεται από την απόφαση των ενόρκων στη δίκη Εσπινόζα, που συμφώνησε μαζί της. Η θέση τη αυτή ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις στις αστυνομικές αρχές, που είχαν άλλη άποψη.

Οι επιπτώσεις κλιμακώθηκαν όταν η τότε γερουσιαστής Φάινσταϊν μίλησε στην κηδεία του Εσπινόζα και κέρδισε χειροκρότημα όταν ζήτησε τη θανατική ποινή. Η Χάρις καθόταν λίγο πιο δίπλα. Ήταν μία δυνατή επίπληξη σε μία αρχάρια πολιτικό - κάτι που πυροδότησε, στα μάτια πολλών παρατηρητών, μια ισχυρή διόρθωση για υπερβολική προσοχή, που είχε αποσπάσει η Καμάλα Χάρις από τότε.

Η υπόθεση Εσπινόζα ήρθε ξανά στο προσκήνιο το 2020 στην προεκλογική καμπάνια. Η χήρα του αστυνομικού εμφανίστηκε στο CNN και επέκρινε σφόδρα την Χάρις. Η καμπάνια Τραμπ το χρησιμοποίησε εναντίον της όταν συμπορεύθηκε με τον Μπάιντεν. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν αναλάβει τη θέση του Μπάιντεν, το θέμα θα έρθει ξανά στην επιφάνεια.

Καμάλα, Μπάιντεν και Black Lives matter

Ο Μπάιντεν είναι «δημιούργημα» της Γερουσίας, έχτισε τη φήμη του ως γερουσιαστής. Αντίθετα η Καμάλα Χάρις, αν και με σύντομη θητεία στην τοπική γερουσία της Καλιφόρνια, δεν έχει να επιδείξει κάποια ισχυρή νομοθετική συμβολή. Πιο συγκεκριμένα, όταν οι βουλευτές της Καλιφόρνια εισήγαγαν μια σειρά από μέτρα λογοδοσίας της αστυνομίας στις πρώτες μέρες του κινήματος των Black Lives Matter, η τότε Γενική Εισαγγελέας Καμάλα Χάρις απέφυγε τις συζητήσεις στο Καπιτώλιο που πραγματοποιούνταν λίγα τετράγωνα από το γραφείο της στο Σακραμέντο.

Αντίθετα, η Χάρις επικεντρώθηκε κυρίως σε πολιτικές που θα μπορούσε να εφαρμόσει μόνη της, όπως η απαίτηση να υπάρχουν κάμερες σώματος στα μέλη μικρής δύναμης ειδικών πρακτόρων και η δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης ποινικής δικαιοσύνης. Η Χάρις υπερασπίστηκε τις δικές της νομοθετικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός μέτρου κατά των εργαζομένων στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο στη συνέχεια προώθησε ως νόμο σε όλη την πολιτεία. Έχει επίσης θέσει την καταπολέμηση της μητρικής θνησιμότητας, ειδικά μεταξύ των μαύρων γυναικών, προτεραιότητα τόσο ως γερουσιαστής όσο και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Σκουριασμένη» στη μάχη απέναντι στους Ρεπουμπλικανούς

Ως Δημοκρατική στην Καλιφόρνια, η Καμάλα Χάρις δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με σκληρούς Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους, ειδικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Όταν έκανε καμπάνια για την θέση της γερουσιαστή Μπάρμπαρα Μπόξερ, η οποία συνταξιοδοτείτο το 2016, το σύστημα την έφερε αντιμέτωπη με συνάδελφο Δημοκρατικό στις γενικές εκλογές.  Τον νίκησε με πάνω από 20 μονάδες διαφορά. Ο πρώτος της αγώνας για τη θέση του γενικού εισαγγελέα στην Καλιφόρνια, αν και πάνω από 14 χρόνια πριν, την έφερε αντιμέτωπη με τον συντηρητικό Ρεπουμπλικάνο Στιβ Κούλεϊ. Τότε οριακά και σε μία μάχη μέχρι τελευταίας στιγμής κατάφερε να επικρατήσει.

Τα φοιτητικά δάνεια

Ως γενική εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, η Καμάλα Χάρις ανέλαβε κερδοσκοπικά κολέγια που κατηγόρησε ότι εμπλέκουν φοιτητές με μη βιώσιμο χρέος - έργο που ενσωματώθηκε στις προσπάθειες ελάφρυνσης από τα δάνεια της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η Χάρις μήνυσε το πανεπιστήμιο Corinthian το 2013. Το κατηγόρησε για τη δημιουργία μίας αλυσίδας που λεηλατεί μειονεκτούντες υποψήφιους φοιτητές και τους παραπλανεί σχετικά με το χρέος που θα προκύψει αλλά και τα ποσοστά τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας στα κολέγια. Η υπόθεση οδήγησε το πανεπιστήμιο να κλείσει τις σχολές του στην Καλιφόρνια.

Μία δεκαετία αργότερα, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στη μεγαλύτερη κατάργηση χρεών από τα φοιτητικά δάνεια, απαλλάσσοντας τους φοιτητές των σχολών του Corinthian από χρέος ύψους σχεδόν 6 δις. δολ. έβαλε την Χάρις να ανακοινώσει τα νέα.

Τα ‘βαλε με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Η Καμάλα Χάρις κατά τη θητεία της ως γενική εισαγγελέας είχε μηνύσει αρκετές εταιρείες ορυκτών καυσίμων, φτάνοντας σε εξωδικαστικές διευθετήσεις από τις μηνύσεις, που άγγιζαν τα 50 δισ. δολάρια κατά των Chevron, BP, ConocoPhillips και Phillips 66.

Το γραφείο της μήνυσε ακόμα την Southern California Gas Co. για διαρροή μεθανίου, που κόστισε στην εταιρεία εξξωδικαστική αποζημίωση 44 εκατ. δολ. ενώ ξεκίνησε και έρευνα κατά της Exxon Mobil μετά από κατηγορίες, για παραπλάνηση του κοινού αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Αυτό που κανείς δεν ξεχνά είναι ότι είχε μηνύσει την κυβέρνηση Ομπάμα- Μπάιντεν για υπόθεση περιβαλλοντικής αξιολόγησης αναφορικά με ένα ρήγμα στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια. Ο Τραμπ φυσικά το χρησιμοποίησε εναντίον της όταν ανέλαβε αντιπρόεδρο του Μπαιντεν.

Είναι αντιπρόεδρος των δύο ακτών

Η Καμάλα Χάρις είναι παιδί της Καλιφόρνια. Μεγάλωσε το Μπέρκλεϊ, ξεκίνησε την καριέρα της στην επαρχία του Alameda και εκλέχθηκε γενική εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο. Όμως για πολλούς είναι κάπου ανάμεσα από τις δύο ακτές. Η ίδια μένει στο Λος Άντζελες και συχνά ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον και τον Λευκό Οίκο.