Διεθνή

Η Χεζμπολάχ απειλεί για «μια νέα επικίνδυνη φάση»

Η Χεζμπολάχ απειλεί για «μια νέα επικίνδυνη φάση» Φωτογραφία: EPA/ΑΡΧΕΙΟ
Μετά τις αεροπορικές επιδρομές σε πόλη – λιμάνι της Υεμένης.

Η επίθεση του Ισραήλ, κατά την Υεμένη, στην πόλη πόλη Χοντέιντα πυροδοτεί μία ήδη έκρυθμη κατασταης στην περιοχή με τη Χεζμπολάχ να απειλεί εκ νέου για αντίποινα.

Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούτι - συμμάχων της Χεζμπολάχ - στην Υεμένη, σηματοδοτούν μια «επικίνδυνη» καμπή, εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανόητη ενέργεια του σιωνιστή εχθρού προαναγγέλλει μια νέα επικίνδυνη φάση στη σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς και από τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους της Υεμένης. Το απόγευμα της Παρασκευής η Υεμένη κατηγόρησε το Ισραήλ για αρκετές αεροπορικές επιδρομές, που έπληξαν την παράκτια πόλη Χοντέιντα.

Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν μια ημέρα αφότου η ομάδα των Χούτι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με drone που σκότωσε ένα άτομο στο Τελ Αβίβ. Το Al-Masirah αρχικά τόνισε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, αλλά αργότερα διέγραψε την αναφορά αυτή στις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Το υπουργείο Υγείας των Χούτι ανακοόινωσε ότι από τις επιδρομές τουλάχιστον 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι έχουν υποστεί «σοβαρά εγκαύματα».

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει το χτύπημα, ωστόσο οι Χούτι τους κατηγορούν ευθέως για την επίθεση.