Διεθνή

Μπάιντεν: Το παρασκήνιο για την αντικατάσταση ξεκίνησε εδώ και εβδομάδες

Μπάιντεν: Το παρασκήνιο για την αντικατάσταση ξεκίνησε εδώ και εβδομάδες
Κατά το CNN ολοένα και περισσότεροι Δημοκρατικοί ζητούν συναίνεση στο πρόσωπο της Καμάλα Χάρις

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποια θα ήταν η διαδικασία επιλογής νέου υποψηφίου εφόσον ο Τζο Μπάιντεν παραιτηθεί, αλλά πολλοί Δημοκρατικοί σημειώνουν ότι οποιαδήποτε διαδικασία είναι πιο πιθανή από ποτέ να καταλήξει στην Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως υποψήφια.

Σε ανάλυσή του το CNN, σημειώνει ότι οι άτυπες συνομιλίες για το πώς θα εξελιχθεί μια μάχη για την αντικατάσταση του Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες πάντα σε επίπεδο παρασκηνίων και όχι επίσημα. Αλλά η αβεβαιότητα για τη διαδικασία ήταν τόσο μεγάλη που έχει κάνει πολλούς Δημοκρατικούς -ακόμα και αυτούς με σοβαρές ανησυχίες για τον Μπάιντεν- να διστάζουν να βγουν ανοιχτά κατά της υποψηφιότητας του προέδρου, δεδομένου ότι όσα θα ακουλουθούσαν θα ήταν ακόμη πιο χαοτικά.

Την ίδια στιγμή οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Χάρις θα ήταν τουλάχιστον η πιο κατάλληλη στην ενίσχυση του ενθουσιασμού των Δημοκρατικών και στη στήριξη των υποψηφίων στις εκλογές, ολοένα και κυκλοφορούν. Τα επιχειρήματα ότι θα ήταν η ταχύτερη να οργανώσει μια καμπάνια έχουν μεγαλύτερη απήχηση, ενώ ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι θα έκανε μια πιο ενεργή και δυναμική εκστρατεία κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί αποφεύγουν σκόπιμα να μιλήσουν για υποθετικά σενάρια καθώς τα… εξαπτέρυγα του Μπάιντεν λένε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία και μόλις αναρρώσει από τον κορονοϊό. Αλλά αν αυτό αλλάξει ξαφνικά, δεκάδες κορυφαίοι Δημοκρατικοί είπαν στο CNN ότι δεν μπορούν ρεαλιστικά να φανταστούν αυτό να τελειώνει πιέζοντας μάλιστα για μια γρήγορη και κλειστή διαδικασία, όπου οι αντιπρόσωποι θα ευλογούσαν την αλλαγή ως μέρος ενός προγραμματισμένου προ-συνεδρίου για την υποψηφιότητα.

Κάποιοι απορρίπτουν την ιδέα της στέψης, είτε επειδή προτιμούν άλλους είτε επειδή δεν τους αρέσει ο τρόπος που θα φαινόταν αυτό. Αλλά -αν και υπάρχουν σκέψεις για τη γρήγορη δημιουργία μιας σειράς πρωτοβουλιών και συνεδριάσεων- κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει πώς θα λειτουργούσε ενόψει των εκλογών και την προγραμματισμένη συγκέντρωση των Δημοκρατικών στο Σικάγο.

Πολλά μέλη του Δημοκρατικού Κογκρέσου που έχουν καλέσει τον Μπάιντεν να παραιτηθεί αρνήθηκαν την Παρασκευή όταν ρωτήθηκαν από το CNN αν είναι έτοιμοι να πουν ότι θέλουν τη Χάρις ως υποψήφια.

Αν μη τι άλλο, γράφει το CNN, H πίεση θα είναι υψηλή για να ενωθούν οι Δημοκρατικοί μετά τον τελευταίο μήνα εσωκομματικής αντιπαράθεσης, και όποιος θα θελήσει να αντιμετωπίσει την Χάρις θα ρισκάρει να βλάψει τη φήμη του.

Πιστή στον Μπάιντεν η Χάρις

Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών υποστηρίζουν επίσης ότι η αντιπρόεδρος δεν έχει πιαστεί να συνωμοτεί αντίθετα είναι πιστή στον Μπάιντεν.
«Πιστεύω ότι πρέπει να είναι η αντιπρόεδρος. Κάνει ενεργή εκστρατεία και είναι η φυσική διάδοχος. Θα είναι σημαντικό σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν είναι υποψήφιος να συσπειρωθούμε γύρω από αυτήν αμέσως», είπε στο CNN ένα μέλος του Κογκρέσου που ζήτησε να μην κατονομαστεί για να μην φανεί ότι υπονομεύει τον πρόεδρο.

Η απόφαση του Μπάιντεν θα έχει σημασία

Λίγοι μπορούν να φανταστούν πάντως τον Μπάιντεν να παραιτείται και να μην υποδεικνύει την υποψήφια του ώστε να αναλάβει την κούρσα μέχρι τις εκλογές. Αν δεν το κάνει θα ήταν προσβολή για εκείνη, λένε όσοι γνωρίζουν.

Η Ελένη Κουνελάκη, η 50η αντικυβερνήτης στην Καλιφόρνια και αντιπρόσωπος του Δημοκρατικού συνεδρίου που είναι μέρος της επιτροπής κανόνων –καθώς και μια παλιά φίλη της Χάρις– είπε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε, (αν ο πρόεδρος επρόκειτο να παραιτηθεί), ότι κέρδισε τις δημοκρατικές προκριματικές εκλογές μιλώντας για τα επιτεύγματα «Μπάιντεν-Χάρις».

«Όταν οι άνθρωποι τον ψήφισαν ως υποψήφιο, ψήφισαν αυτό το ψηφοδέλτιο, οπότε πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να επικυρώσουμε την ψήφο των ψηφοφόρων των προκριματικών είναι να υποστηρίξουμε την αντιπρόεδρο ως υποψήφιά μας», είπε. «Υπάρχει τόσος σεβασμός για τον πρόεδρο Μπάιντεν που αν ζητούσε από τους αντιπροσώπους να την υποστηρίξουν, πιστεύω ότι οι περισσότεροι αντιπρόσωποι θα την τιμούσαν ως το πρόσωπο που επιλέχθηκε μέσω της διαδικασίας των προκριματικών».

«Νομίζω ότι οι δημοκρατικοί σε κομβικές περιφέρειες γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τη δύναμη της σταθερότητας. Όταν υπάρχει χάος, είναι αυτοί που υποφέρουν τις συνέπειες», είπε ένας βοηθός δημοκρατικού πολιτικού σε μια κομβική περιφέρεια στο CNN. «Οι δημοκρατικοί σε κομβικές περιφέρειες είναι σαν το χρηματιστήριο».
Οι δημοκρατικοί πολιτικοί στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η απελευθέρωση μιας ανοικτής διαδικασίας στο συνέδριο θα ήταν ένα χάος, παρατείνοντας το δράμα του κόμματος.

Ακόμη και μερικά δημοκρατικά μέλη που είναι υποψήφια για επανεκλογή σε περιφέρειες κλειδιά βλέπουν λίγα πλεονεκτήματα στο να εμπλακεί το κόμμα σε μια νέα διαμάχη για την εξέταση ενός νέου προσώπου.

«Η εσωτερική διαμάχη μας σκοτώνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραμερίσουμε την Κάμαλα», είπε ένα μέλος του Δημοκρατικού Κογκρέσου στο CNN.

Οι αδυναμίες της δεν έχουν ξεχαστεί

Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τη Χάρις δεν έχουν ξαφνικά αλλάξει γνώμη. Δεν έχει ξαφνικά εμφανιστεί αμνησία για τις προηγούμενες αδυναμίες ή τα προβλήματά της. Αυτό είναι μέρος των υπολογισμών που κάνει ο ίδιος ο Μπάιντεν καθώς εξετάζει τι θα κάνει.

Ο εκπρόσωπος του Τέξας, Βισέντε Γκονζάλες, που είναι υποψήφιος για επανεκλογή σε έναν δύσκολο αγώνα, είπε στο CNN ότι εξεπλάγη από το πόσο γρήγορα η συζήτηση μετακινήθηκε καθώς πολλοί έλεγαν πριν από μερικούς μήνες ότι η Χάρις θα ήταν βάρος στο ψηφοδέλτιο και ο Μπάιντεν θα έπρεπε να σκεφτεί να την αντικαταστήσει.
«Απλώς δεν καταλαβαίνω πώς πάμε από την αντικατάσταση στην πρώτη γραμμή του ψηφοδελτίου», είπε ο Γκονζάλες. «Δεν έχω τίποτα εναντίον της, αλλά τα γεγονότα είναι απλώς γεγονότα. Δεν άλλαξαν όλα, σωστά; Πώς περάσαμε το ένα στο άλλο;».