Διεθνή

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη της γυναίκας του για διαφθορά

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη της γυναίκας του για διαφθορά Φωτογραφία: EPA/ Jorge Zapata
Ο Ισπανός πρωθυπουργός θα καταθέσει ενώπιον δικαστή στις 30 Ιουλίου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κλήθηκε ως μάρτυρας στην δικαστική υπόθεση της συζύγου του, η οποία διώκεται για διαφθορά.

Ο Σάντεθ θα καταθέσει στις 30 Ιουλίου στο σπίτι του ενώπιον του δικαστή Χουάν Κάρλος Πεινάδο. Τον Απρίλιο ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για το αν η Μπεγκόνια Γκόμεθ, χρησιμοποίησε τις σχέσεις που είχε με την κυβέρνηση για προσωπικό της όφελος.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία της Manos Limpias, μία πλατφόρμα που συνδέει διαβόητες ομάδες υπερεθνικιστών με ακροδεξιούς σκοπούς. Οι ομάδες αυτές συνδέονται και με το ακροδεξιό κόμμα του Vox, που αμφισβήτησε ωστόσο το γεγονός ότι ο Σάντσεθ θα καταθέσει ως μάρτυρας.

Ο ισπανικός νόμος επιτρέπει σε ιδιώτες και οργανισμούς καταθέσουν την καταγγελία τους ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτοί δεν επηρεάζονται άμεσα που δεν υπάρχει άμεση επιρροή από το φερόμενο έγκλημα.

Πολλοί ωστόσο ισχυρίζονται ότι η υπόθεση της Γκόμεθ δεν είναι παρά μία πολιτική επίθεση στον Σάντσεθ. Ανεξάρτητη έρευνα που διεξήγαγε η αστυνομία της Ισπανία αποφάνθηκε ότι δεν έχει βρει αποδείξεις που να υποδεικνύουν ότι υπήρξε εγκληματική δραστηριότητα.

Αν και η κλήση του Σάντσεθ για κατάθεση δεν επηρεάζει τον ρόλο του ως πρωθυπουργού, η συνεχιζόμενη υπόθεση κατά της συζύγου του έχει επιπτώσεις. Ήδη ο ίδιος είχε απειλήσει να παραιτηθεί τον περασμένο Απρίλιο.