Διεθνή

Ο Μακρόν παρέδωσε την τύχη της Γαλλίας στην Ακροδεξιά

Ο Μακρόν παρέδωσε την τύχη της Γαλλίας στην Ακροδεξιά
Ο Μακρόν ξέχασε το πάλαι ποτέ ρεπουμπλικανικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και συμμαχεί με τη Λε Πεν αρνούμενος να συνεργαστεί με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στη δίμηνη πολιτική παράλυση στην οποία οδήγησε τη Γαλλία ο ίδιος ο πρόεδρός της, ο Μισέλ Μπαρνιέ διορίστηκε την Πέμπτη με την εντολή να σχηματίσει «μια ενωτική κυβέρνηση στην υπηρεσία της χώρας».

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι το πρώτο καθήκον της νέας κυβέρνησης θα είναι «να ανταποκριθεί όσο καλύτερα μπορεί στις προκλήσεις, στην οργή, αλλά και στο αίσθημα εγκατάλειψης και αδικίας που τόσο διαδεδομένο στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο».

Προτεραιότητά μας θα είναι η εκπαίδευση, η ασφάλεια και ο έλεγχος της μετανάστευσης, ξεκαθάρισε - κλείνοντας το μάτι στην Εθνική Συσπείρωση (RN).

Ο διορισμός του Μπαρνιέ έγινε δεκτός με αγανάκτηση από την Αριστερά, η οποία θα προσπαθήσει τώρα να τον ανατρέψει με πρόταση δυσπιστίας. Ο Μακρόν υπολογίζει στη Λεπέν για να κρατήσει τον «εκλεκτό» του στην εξουσία, καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας.

Κάπως έτσι η ακροδεξιά αναδεικνύεται ως η πολιτική δύναμη που κρατά «στα χέρια της» την τύχης της επόμενης (τουλάχιστον) κυβέρνησης της Γαλλίας - κι αυτό παρότι τερμάτισε τρίτη στις βουλευτικές εκλογές, με περισσότερες από 40 έδρες διαφορά από την ενωμένη Αριστερά του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP).

Το βέτο της Λε Πεν και το στοίχημα του Μπαρνιέ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico, η Μαρίν Λε Πεν έπαιξε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας για την επιλογή του επόμενου Γάλλου πρωθυπουργού, «κόβοντας» ουσιαστικά την υποψηφιότητα του Ξαβιέ Μπερτράν, που είχε αναδειχθεί ως φαβορί, έπειτα από μια συνάντηση την Τρίτη στην οποία κεντροδεξιοί νομοθέτες είπαν στον Μακρόν πως θα υποστήριζαν έναν πρωθυπουργό με δεξιό προσανατολισμό.

«Ο Μακρόν τηλεφώνησε στη Λεπέν αργότερα το ίδιο απόγευμα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο [...] και οι δύο τους συζήτησαν την υποψηφιότητα του Μπερτράν, αλλά και του πρώην σοσιαλιστή Γάλλου πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζενέβ, ενός από τους πρώτους επικρατέστερους υποψήφιους, οι πιθανότητες του οποίου είχαν μηδενιστεί μέχρι αργά τη Δευτέρα.

»Δεν είναι σαφές τι ειπώθηκε μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν, ωστό το RN απείλησε να "απορρίψει αμέσως" μια κυβέρνηση Μπερτράν, ανεξάρτητα από τις πολιτικές της - μια προοπτική που ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί. Η Αριστερά πιθανότατα θα υποστήριζε τις προσπάθειες της ακροδεξιάς να "ρίξει" τον Μπερτράν, τορπιλίζοντας τα σχέδια Μακρόν πριν καν αυτά μπουν σε εφαρμογή»

Και έτσι, την Πέμπτη, ο Μπερτράν έφυγε από την εξίσωση και την θέση του πήρε ο Μπαρνιέ.

Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Μπαρνιέ θα μπορέσει πράγματι να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της ακροδεξιάς, η οποία αντιτίθεται σε πολλές από τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι πιθανό να προταθούν στην προσπάθεια να διορθωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

«Ο Μπαρνιέ φαίνεται τουλάχιστον να πληροί ένα από τα κριτήρια που είχαμε ζητήσει, δηλαδή να έχουμε κάποιον που θα σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και θα μπορεί να μιλήσει με την Εθνική Συσπείρωση», δήλωσε η Λεπέν. «Αυτό θα είναι χρήσιμο, καθώς θα χρειαστούν συμβιβασμοί για την επίλυση της κατάστασης του προϋπολογισμού».

Παρότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να επιχειρήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπαρνιέ, ο δημοσκόπος της OpinionWay Bruno Jeanbart εξέφρασε την άποψη πως πιθανότατα δεν θα ήθελε να πυροδοτήσει μια νέα κρίση.

«Έχουν την τύχη της κυβέρνησης στα χέρια τους, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι προς το συμφέρον τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Jeanbart. «Θα μπορούσαν να αφήσουν τα πράγματα να "τρέχουν" μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές», δεδομένου ότι αντιλαμβάνονται ότι «είναι δύσκολο να κυβερνήσεις μια χώρα χωρίς να κερδίσεις τις προεδρικές εκλογές».