Διεθνή

Telegram: O Πάβελ Ντούροφ μιλά για πρώτη φορά για τη δίωξή του από τις γαλλικές Αρχές

Telegram: O Πάβελ Ντούροφ μιλά για πρώτη φορά για τη δίωξή του από τις γαλλικές Αρχές
Επιστρέφοντας στο Telegram, ο CEO της δημοφιλούς πλατφόρμας Πάβελ Ντούροφ επέκρινε τη Γαλλία για την πρόσφατη σύλληψή του για εξτρεμιστικό περιεχόμενο και παρακίνηση σε πράξεις βίας.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Telegram Πάβελ Ντούροφ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια στο Telegram για τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του τον περασμένο μήνα σχετικά με τη δημοσίευση εξτρεμιστικού και παράνομου περιεχομένου στη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Στην ανάρτησή του, ο Ντούροφ χαρακτήρισε «απίστευτο» το να θεωρείται υπεύθυνος για το περιεχόμενο που αναρτούν τρίτοι: «Η χρήση νόμων από την "προ-smartphone" εποχή για να ασκηθεί δίωξη στον διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τρίτους στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται είναι μια λανθασμένη προσέγγιση», υποστήριξε.

Kαυτηρίασε τους ισχυρισμούς των γαλλικών Αρχών πως «το Telegram είναι ένα είδος αναρχικού παραδείσου» ως «απολύτως αναληθείς», τονίζοντας πως «καταργούμε εκατομμύρια επιβλαβείς αναρτήσεις και κανάλια κάθε μέρα», ενώ απέρριψε τις κατηγορίες πως δεν έδωσε απάντηση στα αιτήματα του Παρισιού, λέγοντας ότι ο ίδιος προσωπικά βοήθησε τις γαλλικές αρχές να «δημιουργήσουν μια "ανοιχτή γραμμή" με το Telegram για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας».

Στο τέλος της ανάρτησής του, ωστόσο, ο Ντούροφ έδωσε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, σημειώνοντας ότι η εκτίναξη του αριθμού των χρηστών του Telegram - που τώρα ανέρχονται σε 950 εκατομμύρια παγκοσμίως - οδήγησε σε ένα τεράστιο όγκο περιεχόμενου που «διευκόλυνε τους εγκληματίες να κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας μας».

«Γι' αυτό έθεσα ως προσωπικό μου στόχο να διασφαλίσω ότι θα βελτιώσουμε σημαντικά τα πράγματα από αυτή την άποψη», είπε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει. «Ελπίζω ότι τα γεγονότα του Αυγούστου θα οδηγήσουν στο να γίνει το Telegram - και ο κλάδος της κοινωνικής δικτύωσης στο σύνολό του - ασφαλέστερος και ισχυρότερος.»

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως φρόντισε να αναφέρει, αν η Telegram δεν μπορεί να συμφωνήσει για τη «σωστή ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας» με τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές, τότε «είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τη χώρα αυτή».

Πηγή: AFP