Διεθνή

Μακρόν: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η νέα κυβέρνηση

Μακρόν: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η νέα κυβέρνηση Φωτογραφία: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL
Ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν τη λήξη της θητείας του το 2027

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου, αναγνώρισε ότι το κεντρώο κόμμα του έχει χάσει ψηφοφόρους ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν τη λήξη της θητείας του το 2027.

Επίσης, κατά την ομιλία του αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του αριστερού μετώπου για την νέα πρωθυπουργό, την Λουσί Καστέ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι η απερχόμενη κυβέρνησή του θα παραμείνει επικεντρωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε υπηρεσιακό ρόλο μέχρι τα μέσα Αυγούστου, μετά τον οποίο θα κοιτάξει να διορίσει νέο πρωθυπουργό.

«Το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα, είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να υπάρξει στην Εθνοσυνέλευση και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν δέχεται την πρόταση των κομμάτων της Αριστεράς να διορίσει πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέ.

Κάλεσε τα κόμματα να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς διαθέτει οποιασδήποτε μορφής πλειοψηφία. Ο υποψήφιός του δεν κατάφερε να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι το κύριο συμπέρασμα που εξάγεται μετά τις βουλευτικές εκλογές είναι ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να εφαρμόσει αποκλειστικά και μόνο το δικό του πρόγραμμα.

Αφού διευκρίνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον έως τα μέσα Αυγούστου, ο Μακρόν κάλεσε τα κόμματα της Γαλλίας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους πραγματοποιώντας τους συμβιβασμούς που είναι αναγκαίοι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε επίσης ότι το κόμμα του ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανένα κόμμα δεν κέρδισε, ενώ θεώρησε ότι οι νομοθετικές προτάσεις που παρουσίασαν πρόσφατα οι Ρεπουμπλικανοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.  Ερωτηθείς αν σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι οι Γάλλοι τον εμπιστεύτηκαν για δεύτερη φορά στην προεδρία της Δημοκρατίας και ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του.  Ως προς το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες βουλευτικές εκλογές του χρόνου την άνοιξη, ο Μακρόν δήλωσε ότι αν οι πολιτικές δυνάμεις καταφέρουν να συγκροτήσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θέλουν τη σταθερότητα τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Αντίδραση Μελανσόν

Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόνκατηγορώντας τον  ότι αρνείται να δεχθεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και ότι επιχειρεί να εξαναγκάσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς να απορρίψει το πρόγραμμά του για να σχηματίσει συμμαχία μαζί του.

«Τέτοιο θέμα δεν τίθεται» δήλωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.