Διεθνή

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Θέτει ζήτημα προστασίας της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Θέτει ζήτημα προστασίας της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη Φωτογραφία: MICHAEL REYNOLDS/EPA
Σε νέες εμπρηστικές του δηλώσεις την Τετάρτη, ο Ερντογάν έθεσε θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκης σημειώνοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να την προστατεύει.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως η Τουρκία δεν επιδιώκει εντάσεις με τους γείτονές της.

«Δεν θα αρνιόμασταν ποτέ μια χειραψία», ανέφερε ο Ερντογάν, σχολιάζοντας - σύμφωνα με τη Daily Sabah - «τις απειλές Ελλήνων αξιωματούχων που επισκιάζουν τις προσπάθειες αναθέρμανσης των ιστορικά τεταμένων δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας».

Την ίδια ώρα επανέλαβε τη δέσμευση της Άγκυρας να προστατεύει τους Τουρκοκύπριους, αλλά και την «τουρκική» - και όχι μουσουλμανική - μειονότητα στην περιοχή της Δυτικής Θράκης.

Σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό Τύπο, η κοινότητα συχνά διαμαρτύρεται για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις. «Η Τουρκική Δημοκρατία παρακολουθεί όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και παρεμβαίνει σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το ίδιο ισχύει και για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν υποστεί αδικίες και διακρίσεις από τη δεκαετία του 1960», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά «οποιαδήποτε "λύση" θα βασιζόταν σε ομοσπονδιακό χαρακτήρα» της Κύπρου.