Διεθνή

Σολτς: Δεν έχουμε αποφασίσει αναστολή αποστολής όπλων στο Ισραήλ

Σολτς: Δεν έχουμε αποφασίσει αναστολή αποστολής όπλων στο Ισραήλ Φωτογραφία: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE
Ο καγκελάριος απέκλεισε μποϊκοτάζ σε προϊόντα του Ισραήλ που παράγονται στη Δυτική Όχθη.

Το Βερολίνο δεν έχει αποφασίσει αναστολή αποστολής όπλων στο Ισραήλ, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά ασφαλώς αποφασίζουμε κατά περίπτωση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να πολεμά τη Χαμάς, ενώ καταδίκασε τις πράξεις βίας από πλευράς των εποίκων και επανέφερε την πρόταση για λύση «δύο κρατών» στην περιοχή.

Ο Γερμανός καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ σε προϊόντα του Ισραήλ τα οποία παράγονται στην Δυτική Όχθη. «Μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία μου δεν θα υποστηρίξει ένα μποϊκοτάζ αγαθών, υπηρεσιών και εμπορευμάτων από το Ισραήλ. Για να είμαι ειλικρινής, βρίσκω τέτοιες απαιτήσεις αποκρουστικές», απάντησε σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σολτς: Πολύ πιθανό να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις τις εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να τις κερδίσει η Κάμαλα Χάρις, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Τζο Μπάιντεν, καθώς θα είναι ξανά υποψήφιος.

Χαρακτήρισε την Κάμαλα Χάρις «ικανή και έμπειρη πολιτικό, η οποία ξέρει πολύ καλά τι κάνει», αλλά τόνισε ότι οι Αμερικανοί πολίτες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν.

Σε ερώτηση για τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε λίγο συγκρατημένοι», καθώς «οι ΗΠΑ είναι η υπερδύναμη και για αυτό είναι σαφές ότι θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τους διατλαντικούς στόχους μας, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο πρόεδρος».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την καγκελαρία. «Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι πολύ ενωμένο κόμμα. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάμε στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές μαζί και να κερδίσουμε. Και θα θέσω υποψηφιότητα ως καγκελάριος προκειμένου να εκλεγώ και πάλι», δήλωσε.