Διεθνή

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ομιλίας Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ομιλίας Νετανιάχου στο Κογκρέσο Φωτογραφία: EPA
«Μπίμπι, Μπίμπι, δεν τελειώσαμε!» φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Καπιτώλιο λίγο πριν την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο.

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κρατούν πανό που χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, «καταζητούμενο εγκληματία πολέμου». Ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι και η ηθοποιός και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον, που καταδίκασε την πρόσκληση του Ισραηλινού ηγέτη να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου.

«Μπίμπι, Μπίμπι, δεν τελειώσαμε!» φωνάζουν οι διαδηλωτές, που τοποθέτησαν σχεδόν 30 φέρετρα από χαρτόνι τυλιγμένα με παλαιστινιακές σημαίες στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα.

Την ίδια ώρα πάνω από 30 Δημοκρατικοί δήλωσαν πως δεν θα παραστούν στην ομιλία Νετανιάχου. Ανάμεσά τους και η Κάμαλα Χάρις η οποία θα βρίσκεται σε εκδήλωση στην Ινδιανάπολη. Ωστόσο οι δυο τους θα συναντηθούν την Πέμπτη.

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνιε Σάντερς, αποκάλεσε τον Νετανιάχου «εγκληματία πολέμου». Ο Σάντερς είναι πολιτικά ανεξάρτητος, αλλά ανήκει στην διάσκεψη των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Τα αμερικανικά Μέσα μεταδίδουν ότι ούτε η Νάνσι Πελόζι θα παραστεί στην ομιλία Νετανιάχου.

Από την ομιλία θα λείπει και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Tραμπ, Τζέι Ντι Βανς ενώ αντίθετα ο Έλον Μασκ θα δώσει το «παρών».

Νετανιάχου: «Ο κόσμος μας βρίσκεται σε αναταραχή»

«Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι μία σύρραξη πολιτισμών. Είναι μία σύγκρουση ανάμεσα στη βαρβαρότητα και τον πολιτισμό» είπε από το βήμα του Κογκρέσου ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι μία σύρραξη ανάμεσα σε εκείνους που δοξάζουν τον θάνατο και εκείνους που τιμούν τη ζωή» είπε ο Νετανιάχου, ο οποίος άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως «συναντιόμαστε σήμερα σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε αναταραχή».

Προέτρεψε την Αμερική να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ και σημείωσε πως «Για να θριαμβεύσουν οι δυνάμεις του πολιτισμού, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να σταθούν μαζί. Γιατί όταν είμαστε ενωμένοι, συμβαίνει κάτι πολύ απλό: Εμείς κερδίζουμε, αυτοί χάνουν», είπε.

Τόνισε δε, ότι αυτή είναι η τέταρτη ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου ορκίστηκε ότι θα επιστρέψουν όλοι οι όμηροι της Χαμάς στις οικογένειές τους. «O πόνος που έχουν υπομείνει αυτές οι οικογένειες είναι πέρα από λόγια. Συναντήθηκα μαζί τους ξανά χθες και τους υποσχέθηκα αυτό το πράγμα: Δεν θα ηρεμίσω αν δεν επιστρέψουν όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όλοι» είπε ο Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ότι ενώ αυτός μιλάει στο Κογκρέσο, το Ισραήλ είναι κάνει εντατικές προσπάθειες για την επιστροφή τους. «Είμαι σίγουρος ότι οι προσπάθειές αυτές θα αποδώσουν». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τον Τζο Μπάιντεν από το βήμα του Κογκρέσου. «Γνωριζόμαστε πάνω από 40 χρόνια, Θέλω να τον ευχαριστήσω για μισό αιώνα φιλίας προς το Ισραήλ και επειδή όπως λέει είναι ένας υπερήφανος σιωνιστής. Στην πραγματικότητα αυτό που λέει είναι ότι είναι ένας υπερήφανος Ιρλανδό- Αμερικανός σιωνιστής.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο και για τις ακούραστες προσπάθειές του για λογαριασμό των ομήρων και των οικογενειών τους.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπάιντεν για την εγκάρδια στήριξή του στο Ισραήλ. Μετά από την άγρια επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, δικαίως αποκάλεσε τη Χαμάς «απόλυτο κακό». Έστειλε δύο αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο και ήρθε στο Ισραήλ για να σταθεί δίπλα μας την πιο σκοτεινή στιγμή μας, μια επίσκεψη που δεν θα ξεχαστεί ποτέ», είπε ο Νετανιάχου.