Διεθνή

Τα φώτα στον Σηκουάνα: Τα 7 σημεία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που πρέπει να προσέξετε

Τα φώτα στον Σηκουάνα: Τα 7 σημεία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που πρέπει να προσέξετε Φωτογραφία: epa
Στις 20.30 όλα τα φώτα του πλανήτη πέφτουν στο Παρίσι και στη χώρα μας η τελετή θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ

Ολα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, με τους διοργανωτές να μην έχουν αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες και το βέβαιο είναι ένα: θα έχει αρκετές εκπλήξεις και αναμένεται να είναι άκρως εντυπωσιακή.

Στις 20.30 όλα τα φώτα του πλανήτη πέφτουν στο Παρίσι και στη χώρα μας η τελετή θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ.

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου Τελετή Έναρξης, από την άποψη ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα λάβει χώρα εκτός σταδίου, με δεκάδες σκάφη να μεταφέρουν χιλιάδες αθλητές, με άφθονο χορό, μουσική και φώτα...

Κάποια σημεία της τελετής, ωστόσο, αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτά είναι τα 7 πράγματα που πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με το BBC.

1. Μια ξεχωριστή βαρκάδα στον Σηκουάνα

Για πρώτη φορά, η τελετή δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο, αλλά στην «καρδιά» μιας πόλης. Οι Ολυμπιακές ομάδες θα παρελάσουν με βάρκες κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, με 300.000 θεατές να παρακολουθούν την «παράσταση» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τομάς Ζολί - καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής.

Οι βάρκες θα μεταφέρουν περισσότερους από 10.000 αθλητές κατά μήκος του Σηκουάνα, σε μια διαδρομή 3,7 χιλιομέτρων.

29030755 0313f

Ιδιαίτερα βαρύτητα έχει δοθεί στο κομμάτι της ασφάλειας, με δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται στους δρόμους, καθώς για πολλούς ήταν ρίσκο η διεξαγωγή της τελετής σε εξωτερικό χώρο.

29031767 cc79c

Πριν λίγες εβδομάδες, άλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχθηκε ότι είχε καταρτιστεί ένα plan Β (και ένα plan C) σε περίπτωση που οι προκλήσεις αποδειχθούν ανυπέρβλητες.

paris xartis a88ff

2. Η ένδοξη Πόλη του Φωτός

Οι βάρκες με τους αθλητές θα περάσουν από τις πιο γνωστές γέφυρες και ορόσημα της πόλης - συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και, φυσικά, του Πύργου του Άιφελ - πριν φτάσουν στο Τροκαντερό.

Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί καθώς ο ήλιος θα δύει στα δυτικά της πόλης. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ, υποσχέθηκε ότι η χρονική συγκυρία (η δύση του ηλίου) θα κάνει την παράσταση «πιο μεγαλειώδη δίνοντάς της μια πραγματικά ποιητική διάσταση».

29031044 f58d7

3. Κάμερες σε κάθε σκάφος

Οι διοργανωτές έχουν πει ότι θα υπάρχουν κάμερες σε κάθε σκάφος για να δείχνουν πλάνα με τους πρωταγωνιστές των Αγώνων, τους αθλητές. Ωστόσο, μένει να δούμε πώς θα μοιραστεί ο τηλεοπτικός χρόνος μεταξύ ολυμπιακών αποστολών, με διαφορετικά μεγέθη. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, εκπροσωπούνται από 600 αθλητές, ενώ κάποια μικρότερα κράτη θα έχουν μόνο έναν αθλητή!

Τα φώτα θα πέσουν στους αθλητές που θα κρατούν τη σημαία της χώρας τους.

29031038 b131e

4. Διαμάχες για τη μουσική

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής, Τομάς Ζολί, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής και το ποια διάσημα ονόματα θα συμμετέχουν.

Στο μουσικό σκέλος, Lady Gaga, Σελίν Ντιόν και Αγια Νακαμούρα είναι τα φαβορί.

Η τελευταία ωστόσο είναι ιδιαίτερα αντιπαθής στη γαλλική ακροδεξιά, η οποία έχει υποστηρίξει ότι η μουσική της οφείλει περισσότερα... στην Αφρική και τις ΗΠΑ παρά στη Γαλλία.

Η ίδια απάντησε: «Τι σας χρωστάω; Τίποτα».

Υπάρχουν εικασίες ότι η Καναδή σταρ Σελίν Ντιόν - που τραγουδάει στα γαλλικά και στα αγγλικά - μπορεί να τραγουδήσει, καθώς εθεάθη στη γαλλική πρωτεύουσα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η Lady Gaga, επίσης, έχει εντοπιστεί στο Παρίσι - τροφοδοτώντας τις φήμες ότι θα μπορούσε να παίξει το δικό της ρόλο. Οσοι θαυμαστές των Daft Punk ήλπιζαν να «σταθούν τυχεροί» με μια εμφάνιση του γαλλικού ντουέτου απογοητεύτηκαν όταν το σχήμα διέψευσε κάθε φήμη ότι θα έπαιρναν μέρος.

Οσον αφορά το σκέλος του χορού, οι διοργανωτές υπόσχονται η Τελετή να δείξει «τον χορό σε όλη του την ποικιλομορφία» με συνδυασμό του breakdance, σύγχρονου και κλασικού χορού.

Δεν θα υπάρξει γέφυρα στο Παρίσι, που να μην είναι γεμάτη από χορευτές!

5. Ένας μυστηριώδης λαμπαδηδρόμος που φωτίζει την παράσταση

Η ολυμπιακή δάδα ταξίδεψε στη γαλλική πρωτεύουσα από την Ελλάδα σε μια τεράστια σκυταλοδρομία που ξεκίνησε πριν από τρεις και πλέον μήνες. Στο πλαίσιο του ταξιδιού της, η δάδα μεταφέρθηκε για λίγο με το μακρύτερο κωπηλατικό σκάφος του κόσμου - το 24θέσιο Stampfli Express.

Επτασφράγιστο μυστικό ωστόσο παραμένει το όνομα του τελευταίου λαμπαδηδοδρόμου, αυτός που θα ανάψει τον βωμό με τη δάδα.

Όσο για το ποιος θα έχει την τιμή να ανάψει το Ολυμπιακό καζάνι - η παράδοση υπαγορεύει ότι η ταυτότητα του τελευταίου λαμπαδηδρόμου παραμένει μυστική μέχρι τη μεγάλη τηλεοπτική αποκάλυψη.

Ο ράπερ Snoop Dogg θα έχει σίγουρα ρόλο στη μεταφορά της δάδας στα τελευταία στάδια της σκυταλοδρομίας πριν από την έναρξη της τελετής έναρξης.

6. Οι εμφανίσεις των αποστολών

Οι εμφανίσεις των αποστολών των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας θα φέρουν τις υπογραφές Ralph Lauren και Ben Sherman αντίστοιχα.

usa paris 48f58

Ωστόσο, εντυπωσιακές εμφανίσεις θα έχουν και αποστολές από άλλες χώρες, όπως η Αϊτή. Τα σχέδια της Stella Jean θα προβάλλουν μια «ζωντανή εικόνα» του έθνους της Καραϊβικής.

Oι διοργανωτές λένε ότι περίπου 3.000 μοναδικά κοστούμια έχουν κατασκευαστεί τόσο για την Ολυμπιακή όσο και για την Παραολυμπιακή τελετή έναρξης και λήξης σε ένα μυστικό εργαστήριο κοντά στο Παρίσι. Πολλές θα είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα υλικά, καθώς οι Αγώνες επιδιώκουν να αφήσουν ένα... πράσινο αποτύπωμα.

7. Θα είναι όλοι εκεί

Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για τους σούπερ σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού.

Περιμένουμε ωστόσο να δούμε κάθε είδους διασημότητες και αξιωματούχους ανάμεσα στο πλήθος, με περισσότερους από 100 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναμένεται να παρευρεθούν, σύμφωνα με το Reuters.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι είναι μεταξύ των αναμενόμενων παρευρισκομένων, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων Τόμας Μπαχ.