Διεθνή

Ο Σάντσεθ μήνυσε τον δικαστή που του πήρε κατάθεση για την υπόθεση διαφθοράς της συζύγου του

Ο Σάντσεθ μήνυσε τον δικαστή που του πήρε κατάθεση για την υπόθεση διαφθοράς της συζύγου του Φωτογραφία: EPA/CHRIS RATCLIFFE / POOL
Κατά την ακροαματική διαδικασία ο Ισπανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε σιωπή.

Για «παράβαση καθήκοντος» μήνυσε ο Πέδρο Σάντσεθ τον δικαστή που τον κάλεσε να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση της συζύγου ου για διαφθορά.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του δικαστή, κατηγορώντας τον ότι δεν τήρησε τον νόμο, οργανώνοντας αυτήν την ακροαματική διαδικασία.

Στη μήνυσή που κατατέθηκε εξ ονόματος του Σάντσεθ από τον Γενικό Εισαγγελέα του Κράτους, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο δικαστής Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο δεν σεβάστηκε το αξίωμα του πρωθυπουργού και τον ανέκρινε προφορικά, αντί να του επιτρέψει να δώσει γραπτή κατάθεση, όπως είχε ζητήσει. «Η μήνυση αυτή δεν είναι μια ευθεία επίθεση εναντίον της δικαστικής εξουσίας. Αντιθέτως, είναι έκφραση εμπιστοσύνης στη δικαστική εξουσία, τη μόνη ικανή να βάλει τέλος σε μια κατάχρηση, εν προκειμένω σε κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους ενός από τους περισσότερους από 5.000 δικαστές της Ισπανίας» αναφέρεται στο έγγραφο.

Σιωπή κατά την ακροαματική διαδικασία

Νωρίτερα κατά την ακροαματική διαδικασία στην πρωθυπουργική κατοικία, ο Σάντσεθ επικαλέστηκε το δικαίωμά του στη σιωπή. Η ισπανική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να μην καταθέτουν εάν η έρευνα αφορά τον σύζυγό τους. Πριν από μία εβδομάδα ο Σάντσεθ είχε ζητήσει να καταθέσει γραπτώς, αφού ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα, ως μέλος της ισπανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο ο δικαστής Πεϊνάδο αρνήθηκε, εξηγώντας ότι τον κάλεσε να καταθέσει ως σύζυγο της Μπεγκόνια Γκόμεθ και όχι ως πρωθυπουργό. Σε βάρος της Γκόμεθ διεξάγεται έρευνα για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. «Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε στα δυο έναν άνθρωπο και να υποκρινόμαστε ότι θα τον ανακρίνουμε ως σύζυγο, τη στιγμή που αυτό που αποτελεί αντικείμενο της προκαταρκτικής, είναι το γεγονός ότι ο σύζυγος του υπό έρευνα προσώπου είναι επικεφαλής της κυβέρνησης», αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο.

Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε μόλις δύο λεπτά, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μπεγκόνια Γκόμεθ αλλά σχεδόν είκοσι λεπτά, σύμφωνα με την Μάρτα Κάστρο, δικηγόρο του ακροδεξιού κόμματος Vox, μέρους της προσφυγής που προκάλεσε την έρευνα, όπως ορίζει ο ισπανικός νόμος, και παρόντος στην ακροαματική διαδικασία.

Ο Πέδρο Σάντσεθ εκλήθη ως μάρτυρας σχετικά με την υπόθεση της άσκησης αθέμιτης επιρροής. Η ίδια η Μπεγκόνια Γκόμεθ είχε κρατήσει την ίδια στάση όταν εκλήθη στις 19 Ιουλίου. «Ο Σάντσεθ δεν θέλησε να μιλήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά θα πρέπει να απαντήσει ενώπιον των Ισπανών για όλες τις αδικίες» της κυβέρνησής του, έγραψε το Χ ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Η έρευνα κατά της συζύγου του Σάντσεθ

Η έρευνα κατά της Μπεγκόνια Γκόμεθ ξεκίνησε μετά από αγωγή της Manos limpias, ένωσης που πρόσκειται στην άκρα δεξιά, η οποία ισχυρίζεται ότι βασίσθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου. Στην συνέχεια η ένωση Hazte oír και το κόμμα Vox έγιναν μέρη της προσφυγής.Η Μπεγκόνια Γκόμεθ διευθύνει ένα master στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και θεωρείται ύποπτη ότι χρησιμοποίησε την θέση του συζύγου της στο πλαίσιο των επαγγελματικών της σχέσεων, ειδικότερα με τον ισπανό επιχειρηματία Χουάν Κάρλος Μπαραμπές, ο οποίος στην κατάθεσή του στον δικαστή Πεϊνάδο παραδέχθηκε πέντε ή έξι συναντήσεις μαζί της στο παλάτι της Μονκλόα, δύο από αυτές παρουσία του Πέδρο Σάντσεθ.

Ο επιχειρηματίας έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, συστατικές επιστολές από την Μπεγκόνια Γκόμεθ για την συμμετοχή του σε δημόσιους διαγωνισμούς εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι συναντήσεις είχαν ως θέμα την καινοτομία.