Διεθνή

Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι - Όσοι μας απειλούν θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι - Όσοι μας απειλούν θα πληρώσουν βαρύ τίμημα Φωτογραφία: EPA
Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά τις δολοφονίες Χανίγια και Φάουντ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμά του από το Τελ Αβίβ επάινεσε τον Ισραηλινό Στρατό για το χτύπημα του στη Βηρυτό, που οδήγησε στον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Τον αποκάλεσε «έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Ήταν βασικός παράγοντας στη σύνδεση μεταξύ του Ιράν και της Χεζμπολάχ».

Ο Νετανιάχου απάντησε και στις απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο. «Αυτοί που έβαλαν τη χώρα μας σε κίνδυνο θα πρέπει να πληρώσουν» πρόσθεσε ο Νετανιάχου ενώ είπε ότι «δεν θα ενδώσει» στις φωνές που ζητούν το τέλος του πολέμου. 

Επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει πάρει «γενναίες αποφάσεις» παρά την πίεση που δέχεται από εξωγενείς παράγοντες. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και με τη βοήθεια του Θεού θα βασιλέψουμε ως νικητές».

Τo Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό μπροστά στις προκλήσεις των ημερών είπε ο Νετανιάχου ενώ πρόσθεσε ότι από τη στιγμή της επίθεσης στη Βηρυτό, το Ισραήλ δέχεται απειλές από όλες τις κατευθύνσεις. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο» είπε ο Νετανιάχου και ζήτησε από τους κατοίκους της χώρας να κάνουν υπομονή.

«Δεν έχει υπάρξει ούτε μία εβδομάδα που να μην μου έχουν πει στο εσωτερικό και το εξωτερικό να τελειώσουμε τον πόλεμο. Αλλά «δεν ενέδωσε σε αυτές τις φωνές τότε και δεν θα ενδώσει ούτε σήμερα. Αν είχαμε ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις, δεν θα είχαμε εξοντώσει αυτούς τους ηγέτες της Χαμάς» είπε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Έκτακτη συνεδίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Εκτάκτως συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Ιράν στον ΟΗΕ. Την πρόταση στήριξε η Ρωσία, η Αλγερία και η Κίνα.

Ο γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή. Ζήτησε επανειλημμένα για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλους. Είναι ολοένα και πιο σαφές, ωστόσο, ότι η αυτοσυγκράτηση από μόνη της είναι ανεπαρκής σε αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή είπε και προέτρεψε όλους να εργαστούν δυναμικά για την περιφερειακή αποκλιμάκωση προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης ειρήνης και σταθερότητας για όλους.

 {https://twitter.com/UN_News_Centre/status/1818695301873504370}

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ

Λίγο μετά το τέλος του διαγγέματος Νετανιάχου η Χεμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο διοικητής της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ είναι νεκρός καθώς σκοτώθηκε σε επίθεση των Ισραηλινών σε νότια προάστιο της Βηρυτού. Ανακοίνωσε ακόμα ότι σχετική δήλωση θα κάνει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα την Πέμπτη.