Διεθνή

Αδειάζει το Ισραήλ: Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν το Τελ Αβίβ - Ακυρώνονται πτήσεις

Αδειάζει το Ισραήλ: Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν το Τελ Αβίβ - Ακυρώνονται πτήσεις Φωτογραφία: EPA
Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς και από Τελ Αβίβ μετά την κλιμακούμενη ένταση με τη Χεζμπολάχ

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Ben Gurion στο Τελ Αβίβ προσπαθώντας να φύγουν από το Ισραήλ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Aνατολή που πυροδότησαν οι δολοφονίες Χανίγια, Σουκρ και Ντέιφ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 70.000 επιβάτες.

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει τις δολοφονίες Σουκρ και Ντέιφ όχι όμως και του Χανίγια. Ωστόσο Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς που έγινε στην Τεχεράνη και δεσμεύτηκε για σκληρά αντίποινα. Λόγω της τεταμένης κατάστασης, αυξάνεται η λίστα με τις αεροπορικές εταιρείας που ακυρώνουν επιβατικές και εμπορικές πτήσεις από και προ το Τελ Αβίβ υπό τον φόβοι των αντιποίνων.

Πολλοί που ζουν στο Ισραήλ φοβούνται νέες ακυρώσεις πτήσεων και ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους ενώ για να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται και από το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.Η ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία Arkia ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει επιπλέον πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς την Αθήνα μετ’ επιστροφής για αύριο και μεθαύριο, 2 και 3 Αυγούστου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακυρώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ οι αεροπορικές εταιρείες

Η Lufthansa και η Fly Dubai συμπλήρωσαν σήμερα τη λίστα με τις αεροπορικές εταιρείες που ακυρώνουν όλες τις επιβατικές και εμπορικές πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ.  Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, επτά αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αναστείλει μέχρι νεοτέρας τις αεροπορικές συνδέσεις με το αεροδρόμιο Ben Gurion. Πρόκειται για τις Delta, United Airlines, Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Fly Dubai και Air India.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα πιλότος της Lufthansa που εκτελούσε την πτήση Μόναχο – Τελ Αβίβ αρνήθηκε να προσγειωθεί στο ισραηλινό αεροδρόμιο λόγω της κλιμακούμενης έντασης και των απειλών Ιράν και Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ. Οι επιβάτες της πτήσης είχαν ήδη ενημερωθεί πριν από την απογείωση από το Μόναχο ότι το αεροπλάνο θα πραγματοποιούσε ενδιάμεση προσγείωση στην Λάρνακα «για τεχνικούς λόγους». Ωστόσο, μετά την προσγείωση στην Κύπρο, οι επιβάτες πληροφορήθηκαν από τον πιλότο του αεροπλάνου ότι η Lufthansa δεν χορηγεί άδεια συνέχισης της πτήσης προς το Τελ Αβίβ «για λόγους ασφαλείας».

{https://twitter.com/fl360aero/status/1818724049213964437}

Την ίδια ώρα η Lufthansa ανακοίνωσε την ακύρωση της πτήσης LH683 από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Μόναχο. Το παράδειγμά της ακολούθησε και η αυστριακή Austrian Airlines και ενώ το αεροσκάφος της είχε ήδη απογειωθεί από τη Βιέννη με προορισμό το Τελ Αβίβ, ο κυβερνήτης του ανακοίνωσε στους επιβάτες ότι θα πραγματοποιήσει στάση ανεφοδιασμού στην Βουλγαρία και μετά θα επιστρέψει στη Βιέννη.

Η αλλαγή του δρομολογίου της Austrian Airlines ανακοινώθηκε πως οφείλεται σε «στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή κοντά στον ισραηλινό εθνικό εναέριο χώρο».