Διεθνή

«Ο στρατός είναι έτοιμος για επίθεση»: Το Ιράν «οπλίζεται» απέναντι στο Ισραήλ

«Ο στρατός είναι έτοιμος για επίθεση»: Το Ιράν «οπλίζεται» απέναντι στο Ισραήλ Φωτογραφία: επα
Ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF δήλωσε ότι τα επιθετικά σχέδια του στρατού είναι έτοιμα για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρήσει το Ισραήλ για να αποτρέψει περαιτέρω αστάθεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, αλλά αυτό θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής απέναντι στον τυχοδιωκτισμό του σιωνιστικού καθεστώτος», λέει ο Νασέρ Κανάνι, προσθέτοντας ότι η δράση της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Ο Κανάνι καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε σήμερα τους πρεσβευτές και τους επικεφαλής των αποστολών που διαμένουν στην Τεχεράνη σε συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κανί για να επαναλάβει τη βούληση του Ιράν να απαντήσει στο Ισραήλ.

29085805 dfecf

Το Ιράν προειδοποιεί τις αεροπορικές εταιρείες για πιθανές διαταραχές του GPS 

Το Ιράν εξέδωσε ειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες, γνωστή ως NOTAM, με την οποία προειδοποιεί για διαταραχές του GPS πάνω από τη χώρα.

Οι διαταραχές GPS χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να μπερδεύουν τη στόχευση των κατευθυνόμενων με ακρίβεια πυραύλων.

Η ειδοποίηση έρχεται καθώς η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για μια σθεναρή ιρανική επίθεση στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποδίδεται ευρέως στην Ιερουσαλήμ.

29085809 4bf69

Στο Ιράν ο Ρώσος Σύμβουλος Ασφαλείας, Σεργκέι Σόιγκου

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, έφτασε στη Τεχεράνη τη Δευτέρα για συνομιλίες με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σοιγκού θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας του Ιράν και τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ανέφερε το Interfax.

Τον Φεβρουάριο, το Reuters ανέφερε ότι το Ιράν είχε προμηθεύσει με τη Ρωσία σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων επιφανείας-επιφανείας.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία ενώθηκε με το Ιράν καταδικάζοντας τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και επεσήμανε «τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες τέτοιων ενεργειών».

Επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF: Ο στρατός είναι έτοιμος για επίθεση 

Συναντώντας χθες δημάρχους και επικεφαλής τοπικών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ, ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF δήλωσε ότι τα επιθετικά σχέδια του στρατού είναι έτοιμα για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.

«Θέλω να ξέρετε ότι τα επιθετικά μας σχέδια για το μέλλον είναι έτοιμα και είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό, σε όλες τις πτυχές, από εμένα μέχρι κάθε έναν από τους στρατιώτες», λέει ο υποστράτηγος Ori Gordin στους δημάρχους.

«Επιτεθήκαμε και καταστρέψαμε πολλά τους τελευταίους 10 μήνες, αλλά έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι», πρόσθεσε.

29085801 b401e

Ο ΟΗΕ ζητά «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω φόβων για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του από τη πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς μια αποκλιμάκωση», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθησή της σε μια άβυσσο με ακόμα πιο τρομερές συνέπειες για τους αμάχους», πρόσθεσε.

Ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα -και πρωτίστως η προστασία των αμάχων-πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

«Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, οι άμαχοι -κυρίως γυναίκες και παιδιά-έχουν ήδη υποστεί πόνο και αβάσταχτα δεινά λόγω των βομβών και των πυρών», συνέχισε.

Η G7 ζήτησε αποκλιμάκωση 

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών ζήτησε σήμερα αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή».

Η G7 καλεί με δήλωσή της «για μια ακόμα φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».