Διεθνή

Ο ιστορικός που προέβλεψε σχεδόν κάθε νικητή των αμερικανικών εκλογών... μίλησε

Ο ιστορικός που προέβλεψε σχεδόν κάθε νικητή των αμερικανικών εκλογών... μίλησε
Ξεχάστε τις δημοσκοπήσεις: Ο ιστορικός Allan Lichtman γνωρίζει ήδη ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Η Χάρις θα κερδίσει», ανακοίνωσε με αυτοπεποίθηση ο Lichtman στο AFP, υπερασπιζόμενος την πολυσυζητημένη πρόβλεψή του για τον Λευκό Οίκο, που γίνεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, με βάση τη μέθοδο που αποκαλεί «13 κλειδιά».

Και μπορεί εύκολα κανείς να απορρίπτει τη μεθοδολογία που υπογράφει ο Lichtman ως ένα ακόμη τέχνασμα, όμως ο καθηγητής ιστορίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου έχει ένα ρεκόρ που δύσκολα ξεπερνιέται: Έχει προβλέψει σωστά όλες τις εκλογές εκτός από μία από το 1984.

Ο Lichtman δεν δίνει σημασία στις δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, οι προβλέψεις του βασίζονται σε μια σειρά από προτάσεις που είναι σωστές ή λανθασμένες και αφορούν την τρέχουσα προεδρική θητεία. Εάν έξι ή περισσότερες από αυτές τις προτάσεις - «κλειδιά» είναι ψευδείς, οι εκλογές θα πάνε στον διεκδικητή της εξουσίας - στην προκειμένη περίπτωση, τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Μία από τις διατυπώσεις, ας πούμε, υποθέτει ότι το κόμμα του προέδρου κέρδισε έδρες στις πιο πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές. Οι Δημοκρατικοί έχασαν στην πραγματικότητα τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κλειδί χαρακτηρίζεται ως «ψευδές», γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ του Τραμπ.

Μερικά ακόμη «κλειδιά» ευνοούν την υποψηφιότητα Τραμπ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραιτήθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί έχασαν ένα πολύ σημαντικό «κλειδί».

Η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν και αντικαταστάτριά του Καμάλα Χάρις μπορεί να βλέπει τη δημοτικότητά της να «τσιμπάει», ωστόσο δεν πληροί τις προϋποθέσεις του  Lichtman για το «κλειδί» του χαρισματικού υποψηφίου στο στυλ του Ρόναλντ Ρίγκαν ή του Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Περισσότεροι πόντοι για τον Τραμπ. Αλλά από εκεί και πέρα το σκηνικό αλλάζει.

Για παράδειγμα, οι νόμοι της κυβέρνησης Μπάιντεν για το περιβάλλον και τις υποδομές βάζουν ένα τικ στο «κλειδί» που απαιτεί μια «σημαντική αλλαγή πολιτικής» από τον Λευκό Οίκο.

Ένα άλλο «κλειδί» για τη Χάρις είναι η αποχώρηση του περιθωριακού ανεξάρτητου υποψηφίου Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ - που πρόλαβε το ξέσπασμα ενός μεγαλύτερου σκανδάλου.

Με απλά μαθηματικά μόνο τρία κλειδιά πέφτουν στον Τραμπ. Αλλά για να βγει νικητής, θα χρειαζόταν έξι.

Ένα ακόμη «κλειδί» που θα μπορούσε να πάει υπέρ της Χάρις είναι η κυβέρνηση να επιτύχει μια συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα.

Πρόκειται για μια κίνηση που πιθανότατα θα απαιτούσε από τους Δημοκρατικούς να πιέσουν περισσότερο εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης - κάτι που σίγουρα θα προκαλούσε ανησυχία στους εμμονικούς με τις δημοσκοπήσεις συμβούλους ενός κόμματος που προσπαθεί να ακροβατήσει ανάμεσα σε μια βάση που είναι πολύ διχασμένη σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, μια κατάπαυση του πυρός θα σήμαινε ότι οι Δημοκρατικοί θα έφερναν στην πραγματικότητα ένα πολιτικό επίτευγμα, υποστηρίζει ο Lichtman - κερδίζοντας ένα από τα «κλειδιά» στην εξωτερική πολιτική.

«Δεν μου αρέσει να κάνω εικασίες, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μεγάλη επιτυχία».