Διεθνή

Η Ρωσία συνεχίζει να διακινεί τεράστιες ποσότητες δολαρίων και ευρώ

Η Ρωσία συνεχίζει να διακινεί τεράστιες ποσότητες δολαρίων και ευρώ Φωτογραφία: Adam Nir on Unsplash
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Reuters, η Ρωσία συνεχίζει να διακινεί τεράστιες ποσότητες δολαρίων και ευρώ, παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Με βάση τα τελωνειακά στοιχεία που είδε το πρακτορείο, περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ έχουν αποσταλεί στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2022, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσαν τις εξαγωγές αυτών των χαρτονομισμάτων ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι η Ρωσία έχει βρει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις που στοχεύουν στις εισαγωγές μετρητών, αποδεικνύοντας ότι τα δολάρια και τα ευρώ παραμένουν απαραίτητα για το εμπόριο και τα ταξίδια, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να μειώσει την εξάρτησή της από τα σκληρά νομίσματα. Οι εισαγωγές μετρητών πραγματοποιήθηκαν κυρίως μέσω χωρών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο με τη Ρωσία, ενώ η χώρα προέλευσης για πάνω από το μισό του συνόλου δεν αναφερόταν.

Παρά τις απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης για κυρώσεις κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τους περιορισμούς, και τις κυρώσεις σε εταιρείες από τρίτες χώρες, το δολάριο και το ευρώ εξακολουθούν να κυκλοφορούν στη ρωσική οικονομία. Αν και το κινεζικό γουάν έχει ξεπεράσει το δολάριο ως το πιο διακινούμενο ξένο νόμισμα στη Μόσχα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στις πληρωμές.

Ο Ντ. Πολεβόι, επικεφαλής επενδύσεων της Astra Asset Management, σημειώνει ότι πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να επιζητούν ξένο νόμισμα σε μετρητά για ταξίδια, μικρές εισαγωγές και εγχώριες αποταμιεύσεις, χαρακτηρίζοντας το δολάριο ως αξιόπιστο νόμισμα.

Η Ρωσία από το 2022 αποκαλεί το δολάριο και το ευρώ «τοξικά», καθώς οι κυρώσεις περιόρισαν την πρόσβασή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση πληρωμών και εμπορίου. Σημειώνεται ότι περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη παραμένουν παγωμένα.

Τα τελωνειακά αρχεία, που καλύπτουν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, αποκαλύπτουν μια απότομη αύξηση στις εισαγωγές μετρητών λίγο πριν από την εισβολή, με 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια να εισέρχονται στη Ρωσία μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, έναντι μόλις 17 εκατομμυρίων δολαρίων στους προηγούμενους τέσσερις μήνες.

Μετά την εισβολή, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας περιόρισε δραστικά τις αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα από ιδιώτες, με στόχο τη στήριξη του ρουβλίου, που βρισκόταν υπό πίεση. Ωστόσο, οι εισροές ξένου συναλλάγματος παρέμειναν υψηλές, με την εταιρεία Aero-Trade, που προσφέρει υπηρεσίες αφορολόγητων αγορών, να καταγράφει τις μεγαλύτερες εισροές, δηλώνοντας περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Aero-Trade πραγματοποίησε 73 αποστολές μετρητών, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ η καθεμία, οι οποίες εκκαθαρίστηκαν στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, κοντά στην έδρα της εταιρείας, περιγράφοντας τις αποστολές ως ανταλλαγές ή έσοδα από εμπόριο.