Διεθνή

Δισεκατομμυριούχος κατηγορεί δισεκατομμυριούχο ότι έκλεψε άμμο από δημόσια παραλία

Δισεκατομμυριούχος κατηγορεί δισεκατομμυριούχο ότι έκλεψε άμμο από δημόσια παραλία Φωτογραφία: UNSPLASH
Στην αγωγή του τον κατηγορεί ότι έσκαψε παραλία στο Μαλιμπού και να μεταφέρει άμμο στην ιδιοκτησία του.

Στο Μαλιμπού, τα σπίτια πωλούνται έως και 210 εκατομμύρια δολάρια και ένας δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έσκαψε την παραλία για να κλέψει την άμμο.

Σε αγωγή που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Τζέιμς Κόλμπεργκ ισχυρίζεται ότι ο γείτονάς του, ο επίσης δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης ομάδας μπέιζμπολ Μαρκ Ατανάσιο, χρησιμοποιεί κατασκευαστικό εξοπλισμό για να σκάψει παραλία στο Μαλιμπού και να μεταφέρει άμμο στην ιδιοκτησία του.

«Αυτή η υπόθεση αφορά έναν ιδιοκτήτη ιδιωτικού ακινήτου που χρησιμοποιεί μια δημόσια παραλία ως προσωπική του αμμουδιά», υποστηρίζει η αγωγή. Ο Κόλμπεργκ, γιος του ιδρυτή της παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας Kohlberg Kravis Roberts, και ο Ατανάσιο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Milwaukee Brewers, έχουν και οι δύο σπίτια που καταλαμβάνουν τμήμα της παραλίας του Μαλιμπού, το οποίο εδώ και καιρό παλεύει με τη διάβρωση.

Το 2011, μια τοπική ένωση ιδιοκτητών άρχισε να οργανώνει ένα έργο αποκατάστασης κατά μήκος της παραλίας Broad και το 2015 μερικοί από τους πιο γνωστούς κατοίκους της περιοχής, μεταξύ αυτών οι Ντάστιν Χόφμαν, Ρέι Ρομάνο και Πιρς Μπρόσναν, συνεισέφεραν σε ένα έργο αναπλήρωσης της άμμου και αποκατάστασης ακτών ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Μάρτιο, σύμφωνα με την αγωγή, ο Ατανάσιο έλαβε άδειες για να επισκευάσει ένα κατεστραμμένο τμήμα του θαλάσσιου τοιχώματος κατά μήκος των δύο παρακείμενων ιδιοκτησιών που κατέχει στην παραλία Broad. Όμως, τον Ιούνιο, η κατασκευαστική ομάδα φέρεται να άρχισε να χρησιμοποιεί εκσκαφείς, στις ζώνες της παραλίας, για να αφαιρέσει άμμο από τη δημόσια παραλία και να τη μεταφέρει στην ιδιοκτησία του Ατανάσιο.

Η αγωγή 132 σελίδων περιλαμβάνει περισσότερες από 12 φωτογραφίες με εκσκαφείς και μπουλντόζες που φτυαρίζουν την άμμο στην ακτή. Σε μια δήλωση στον Guardian, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Ατανάσιο, είπε ότι η εταιρεία του, 2XMD Partners, συμμορφώνεται με τις άδειές της. «Η 2XMD και οι εντολείς της έχουν ιδιοκτησία σε αυτήν την παραλία για δεκαετίες τώρα και έχουν χρησιμεύσει ως διαχειριστές για την αποκατάσταση της παραλίας και τη διατήρηση των φυσικών πόρων». Πρόσθεσε ότι «βρίσκεται στη μέση μιας πλήρως επιτρεπόμενης επείγουσας επισκευής του ακινήτου για την προστασία του από τις δυνάμεις του ωκεανού». Ο Guardian επικοινώνησε με τους δικηγόρους της άλλης πλευράς, του Κολμπεργκ, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Σύμφωνα με την αγωγή οι φορτωτές και οι μπουλντόζες διέρρευσαν βενζίνη στην παραλία και στον ωκεανό και περιόρισαν την πρόσβαση στον δημόσιο χώρο.
Η αγωγή κατηγορεί τον Ατανάσιο για δημόσια ενόχληση, ιδιωτική ενόχληση και παραβίαση του νόμου περί παράκτιων ακτών της Καλιφόρνια - νόμος της πολιτείας του 1976 που διέπει την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την πρόσβαση του κοινού στην ακτογραμμή της Καλιφόρνια. Ο Κόλμπεργκ ζήτησε από το δικαστήριο να διασφαλίσει ότι η κατασκευή θα σταματήσει αμέσως, η άμμος θα αντικατασταθεί και θα επιβληθούν πρόστιμα.

Η ακτογραμμή της Καλιφόρνια έχει αντιμετωπίσει ταχεία διάβρωση ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Μόνο φέτος ένα τμήμα του ιστορικού αυτοκινητόδρομου 1 της πολιτείας κατέρρευσε μετά από έντονες βροχοπτώσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ οι κατολισθήσεις απειλούν να βυθίσουν τα παραθαλάσσια σπίτια στον ωκεανό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, μεταξύ 25% και 70% των παραλιών της Καλιφόρνια θα μπορούσαν να καταρρεύσουν μέχρι το τέλος του αιώνα.