Διεθνή

Κύμα καύσωνα στις ΗΠΑ: «Κολλημένος» στους 38 βαθμούς για 100 συνεχόμενες ημέρες ο υδράργυρος στην Αριζόνα

Κύμα καύσωνα στις ΗΠΑ: «Κολλημένος» στους 38 βαθμούς για 100 συνεχόμενες ημέρες ο υδράργυρος στην Αριζόνα Φωτογραφία: pexels Nuno Campos
Η δυτική ακτή των ΗΠΑ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι σε πόλεις της ερήμου η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 49°C.

Στο Φίνιξ της Αριζόνα, η θερμοκρασία δεν έχει πέσει κάτω από τους 38°C για 100 συνεχόμενες ημέρες.

Στην Καλιφόρνια, η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 45°C σε ορισμένες περιοχές του Λος Άντζελες. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ένας αντικυκλώνας θα ανεβάσει τη θερμοκρασία έως και 10 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Το κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Στη συνοικία Γούντλαντ Χιλς, περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μαλιμπού, αναμένεται η υψηλότερη θερμοκρασία στην κομητεία του Λος Άντζελες. Η δήμαρχος Κάρεν Μπας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε κλιματισμό.

Οι παράκτιες περιοχές του Λος Άντζελες, που φέτος είχαν πιο ήπιες θερμοκρασίες, τώρα θα βιώσουν παρόμοια επίπεδα με τις ενδοχώρας περιοχές. Ο κλιματολόγος Ντάνιελ Σουέιν ανέφερε ότι παρόλο που οι παράκτιες περιοχές έχουν αποφύγει μέχρι τώρα τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, αυτό αλλάζει τώρα.

Στην Κοιλάδα του Θανάτου, μια από τις πιο θερμές περιοχές στον κόσμο, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 47°C, λίγο κάτω από το ρεκόρ των 50°C του Ιουλίου.

Η γειτονική πολιτεία Αριζόνα επίσης θα επηρεαστεί από τον καύσωνα, με το Φίνιξ να καταγράφει χθες την εκατοστή συνεχόμενη ημέρα με θερμοκρασία άνω των 38°C, σπάζοντας το ρεκόρ του 1993 με 76 ημέρες.

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες υποδεικνύουν την κλιματική αλλαγή, αποτέλεσμα της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με επιστήμονες. Έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) έδειξε ότι η συχνότητα των κυμάτων καύσωνα διπλασιαζόταν κάθε δεκαετία του 1960 και εξαπλασιαζόταν τις δεκαετίες 2010 και 2020.