Διεθνή

Ελεύθερος μετά από 40 χρόνια ο τελευταίος ελέφαντας που ζούσε σε αιχμαλωσία στη Νότια Αφρική (βίντεο)

Ελεύθερος μετά από 40 χρόνια ο τελευταίος ελέφαντας που ζούσε σε αιχμαλωσία στη Νότια Αφρική (βίντεο) Φωτογραφία: INTAGRAM
Στα δύο του χρόνια ο ελέφαντας αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε σε τσίρκο.

Πίσω στην άγρια φύση επέστρεψε ο τελευταίος ελέφαντας που ζούσε σε καθεστώς αιχμαλωσίας στη Νότια Αφρική μετά από 40 χρόνια. Ο ελέφαντας, Charlie ζούσε από το 1984 στο εθνικό πάρκο Hwange της Ζιμοάμπουε. Τότε ήταν μόλις δύο ετών.

Στη συνέχεις οδηγήθηκε στο τσίρκο Boswell Wilkie στη Νότια Αφρική και εκπαιδεύτηκε για να κάνει κόλπα. Στις αρχές του 2000 μεταφέρθηκε στον εθνικό ζωολογικό κήπο της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων έχουν ασκήσει πιέσεις για την απελευθέρωσή του, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την υγεία του.

Την Τρίτη, ο οργανισμός EMS, ανακοίνωσε ότι μετά από ένα αγωνιώδες ταξίδι 4 ωρών ο ελέφαντας έφτασε στο νέο του σπίτι στο ιδιωτικό θέρετρο Shambala στην επαρχία του Limpopo. Σημείωσε ότι το ιστορικό αυτό γεγονός επιτέυχθηκε μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων με την κυβένρηση της Νότιας Αφρικής και αφού ο οργανισμός κατάφερε να επιδείξει επιστημονικά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το ζώο υπέφερε στον ζωολογικό κήπο.

{https://www.instagram.com/p/C-47XeSKqbB/}

Ενώ ζούσε εκεί ο Charlie είχε δει τέσσερις ελέφαντες να πεθαίνουν, ανάμεσά τους και ένα μωρό του ηλικίας μόλις ενός μήνα. Το 2019 εντάθηκαν οι ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του καθώς έδειχνε σημάδια άγχους που είναι κοινά σε ζώα σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας της Νότιας Αφρικής που διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο, αρνήθηκε ότι ο ελέφαντας θα μπορούσε να απαρνηθεί τη συμπεριφορά στην οποία είχε μάθει κατά τα χρόνια του του στο τσίρκο. Ο EMS απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι ανακριβές. Την Τρίτη, ο οργανισμός Four Paws που συνεργάζεται με τον EMS, είπε ότι η απόσυρση του ελέφαντα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για τον Charlie αλλά και για το σύνολο της άγριας ζωής στην Νότια Αφρική».

{https://www.instagram.com/p/C-7Anz9ulMA/?_jtsuid=99293172425466163992280&img_index=1}

Το νέο σπίτι του Charlie, είναι μία έκταση 10.000 εκταρίων όπου ζει ένας ακμάζων πληθυσμός ελεφάντων.«Όνειρό μας είναι ο Charlie, με τους δικούς του χρόνους, να μάθει να είναι ελέφαντας που πρέπει να είναι και σύντομα να έρθει σε επαφή με την ήδη υπάρχουν σα κοινότητα των ελεφάντων στην Shambala» ανακοίνωσε ο EMS.

Ο πληθυσμός άγριων ελεφάντων της Νότιας Αφρικής είναι πάνω από 25.000. Ωστόσο οι ελέφαντες απειλούνται από τη λαθροκυνηγούς που τους σκοτώνουν παράνομα κάθε χρόνο.