Διεθνή

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό στο Βέλγιο

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό στο Βέλγιο Φωτογραφία: EPA/ FREDERIC SIERAKOWSKI
Πιέζει ο χρόνος για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στο Βέλγιο.

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στο Βέλγιο. Ο Μπαρτ ντε Βίβερ, ο εθνικιστής που ήταν επικεφαλής των συζητήσεων για τη νέα κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα, Πέμπτη, τους πολιτικούς ηγέτες ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια, η οποία δεν απέφερε καρπούς.

Η προσπάθεια της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας, του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος, των Φλαμανδών Χριστιανοδημοκρατών και του κόμματος οι Δεσμευμένοι να συγκροτηθεί κυβέρνηση κατέρρευσαν λόγω των διαφωνιών για τον προϋπολογισμό και τους φόρους. Ο Ντε Βίβερ, δήμαρχος της Αμβέρσας και επίδοξος πρωθυπουργός, θα υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου απόψε.

Η βασική διαφορά αφορούσε τον προτεινόμενο φόρο κεφαλαίου με στόχο να συμβάλλει στην κάλυψη του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος, που ήταν 4,4% του ΑΕΠ το 2023, πολύ πάνω από το όριο του 3% της ΕΕ.

Η κατάρρευση των συζητήσεων αποτελεί πλήγμα για τον Ντε Βίβερ, που ήταν ο νικητής των εκλογών του Ιουνίου, σημειώνει το Politico. Πλέον ο βασιλιάς του Βελγίου, που επέστρεψε από διακοπές στη Γαλλία, έχει τον έλεγχο της διαδικασίας.

Θα μπορούσε να κάνει διαβουλεύσεις με άλλους ηγέτες κομμάτων προτού αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τη συγκρότηση ενός βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού.

Στο μεταξύ ο χρόνος πιέζει. Το Βέλγιο θα πρέπει να προτείνει επίτροπο της ΕΕ έως τα τέλη Αυγούστου, αλλά κυρίως μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου η χώρα είναι υποχρεωμένη να υποβάλει στην Κομισιόν σχέδιο με το οποίο θα μειώσει το έλλειμμα. Μια προθεσμία που θα μπορούσε να παραταθεί μόνο έως τις 15 Οκτωβρίου.