Διεθνή

Τι συμβαίνει με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία;

Τι συμβαίνει με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία; Φωτογραφία: EPA/SERGEY KOZLOV
Οι Ρώσοι είναι σίγουροι ότι η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό, η Δύση δεν απαντά ανοιχτά.

Η Δύση δεν ξεκαθαρίζει αν έχει δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, αν και η Μόσχα έχει άλλη άποψη.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ερωτώμενος σχετικά πριν από λίγο διαβεβαίωσε ότι «θα προσαρμόσουμε» τις πολιτικές ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της απέναντι στη Ρωσία. Από την πλευρά του νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σίγουρος ότι η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η απόφαση για να αρθούν οι περιορισμούς για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής κυριαρχίας έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό» είπε ο Λαβρόφ. «Τώρα προσπαθούν να τη νομιμοποιήσουν με κάποιον τρόπο δημοσίως».

Ωστόσο, ο Λαβρόφ προχώρησε και σε ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες που αναφέρουν ότι η Δύση παρέχει τις πληροφορίες και το «know how» ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικούς στόχους, ακόμα και σε εγκαταστάσεις με αμάχους.

Στο πεδίο της μάχης η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα πως ανακατέλαβε 10 χωριά στην περιοχή του Κουρσκ. «Μονάδες του “Βορρά” απελευθέρωσε 10 περιοχές μέσα σε δύο ημέρες» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Παράλληλα, ρωσικός πύραυλος χτύπησε πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία. Το πλοίο είχε ήδη βγει από τα Ουκρανικά σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Andrii Sybiha έκανε λόγω για «μια θρασύτατη επίθεση στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια». Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι το πλοίο κατευθυνόταν στην Αίγυπτο ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί. «Οι παραδόσεις της Ουκρανίας ς χώρες της αφρικανικής ηπείρου και της Μέσης Ανατολής είναι κρίσιμες» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ζελένσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το φορτίο είχε κολλήσει σε ρουμανικά ύδατα.

Η Ουκρανία εξάγει περίπου 4 εκατ. τόνους σιτηρών μέσω των υδάτινων οδών της Μαύρης Θάλασσας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από την Συνθήκη για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, που υπέγραψαν Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη. Η Ρωσία επιτέθηκε και σε όχημα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, είπε ο Ζελένσκι παραθέτοντάς και σχετική φωτογραφία.

NETWORK