Διεθνή

Ρωσία: Τέλος η ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων από κρατούμενους, ένας νεκρός, 4 τραυματίες

Ρωσία: Τέλος η ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων από κρατούμενους, ένας νεκρός, 4 τραυματίες Φωτογραφία: UNSPLASH
Η εξέγερση των κρατουμένων έγινε στο IK-19 Surovikino στην περιοχή του Βόλγκογκραντ.

Έληξε η κατάσταση ομηρίας σε φυλακή της Ρωσίας, όπου νωρίτερα κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και αιχμαλώτισαν σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «οι κατάδικοι πήραν ομήρους υπαλλήλους του σωφρονιστικού ιδρύματος (IK-19)»
Πρόσθεσε ότι υπήρχαν θύματα. Τουλάχιστον ένας υπάλληλος φυλακής σκοτώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της πειθαρχικής επιτροπής της φυλακής. Νωρίτερα σε πλάνα που κυκλοφόρησαν στο Telegram φαινόταν κρατούμενοι να στέκονται πάνω από αιμόφυρτους φρουρούς. Σε ένα άλλο βίντεο, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος αιμόφυρτος ακουγόταν να αναγκάζεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των κραοτουμένων» ζητώντας ιατρική βοήθεια.

«Οι δικοί σου άνθρωποι σε έχουν εγκαταλείψει, δεν βοηθούν», ακουγόταν να λέει ο άνδρας που φαίνεται να καταγράφει το βίντεο. Τουλάχιστον τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής νοσηλεύτηκαν μετά την επίθεση, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Βόλγκογκραντ Αντρέι Μποχάροφ. Σύμφωνα ε τα ρωσικά Μέσα, ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε για το περιστατικό.

Αρκετές ώρες μετά την εξέγερση ωστόσο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι το σωφρονιστικό κατάστημα πέρας ξανά στον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και η ομηρία είχε λήξει. Σύμφωνα με το TASS από τους 4 κρατούμενους που συμμετείχαν, τρεις είχαν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και ένας άλλος για ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια συμπλοκής.

Την ίδια ώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι είχαν ασπαστεί το Ισλαμικό Κράτος και η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε για τους «μουσουλμάνους αδελφούς» ως μία προφανή εκδίκηση για τους συλληφθέντες τρομοκράτες που επιτέθηκαν σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας τον Μάρτιο.