Διεθνή

Ουκρανία: «Κλείδωσε» από ΗΠΑ - Βρετανία η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Ουκρανία: «Κλείδωσε» από ΗΠΑ - Βρετανία η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Φωτογραφία: X/DAVID LAMMY
Την ίδια ώρα η Ρωσία επελαύνει στην ανατολική Ουκρανία δίνοντας μια νέα τροπή στον πόλεμο.

Ενα βήμα πριν αρουν τους περιορισμούς τους για αποστολή και χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία βρίσκονται οι ΗΠΑ με την Βρετανία αναπροσαρμόζοντας την πολιτική τους.

Ειδικότερα, ο Αντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν από την πρώτη μέρα πρόθυμες να προσαρμόσουν την πολιτική τους όσο άλλαζε η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», τόνισε.

Κατά τον Μπλίνκεν η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Μόσχα είχε αλλάξει τα δεδομένα συμπληρώνοντας ότι ήταν μια «σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση».

Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας, αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί δημόσια την Παρασκευή όταν ο Keir Starmer θα συναντήσει τον Joe Biden στην Ουάσιγκτον DC.

{https://x.com/DavidLammy/status/1833821113006137839}

Την ίδια στιγμή η Ρωσία προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία και είναι έτοιμη να κατακτήσει την υπόλοιπη περιοχή του Ντονμπάς. Σύμφωνα με τους New York Times, είναι θέμα χρόνου να καταληφθεί η πόλη Ποκρόφσκ μια καθόλου τυχαία περιοχή από την οποία περνάνε σιδηροδρομικές και οδικές γραμμές.

Η Ρωσία έχοντας αλλάξει τακτική κινείται προς τον νότο με στόχο τη διεύρυνση του μετώπου και την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων μεταξύ Ποκρόφσκ και της πόλης Κουραχόβε.

ukrania_epithesi_rosiasA_6897c.jpg

Η παραλαβή των ιρανικών πυραύλων από την Ρωσία 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα δορυφορικές εικόνες, που παραθέτει το Sky News, αποτυπώνουν εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία που φέρεται να μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν. Τα στιγμιότυπα είναι από λιμάνι της Ρωσίας πριν από μία εβδομάδα.

Ουκρανική πηγή είπε στο βρετανικό δίκτυο πως φορτώθηκαν στο Port Olya 3 περίπου 220 μικρής εμβέλειας βαλλιστικοί πύραυλοι, που μεταφέρθηκαν μέσω της Κασπίας θάλασσας στη Ρωσία για να τους χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το πλοίο έφτασε στο ρωσικό λιμάνι στις 4 Σεπτεμβρίου.

{https://x.com/WarWatchs/status/1833874413365690656}

Σύμφωνα με το Sky News ειδικοί ανέλυσαν τις δορυφορικές εικόνες. Τα στοιχεία εντοπισμού του πλοίου δείχνουν πως το Port Olya 3 είχε βρεθεί στο ιρανικό λιμάνι του Amirabad μόλις έξι ημέρες πριν, στις 29 Αυγούστου.

Μετά την άφιξή του στη Ρωσία, η ουκρανική πηγή είπε πως θεωρούν ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Fateh-360με εμβέλεια περίπου 100 χλμ, μεταφορτώθηκαν σε εμπορική αμαξοστοιχία.

Η εικόνα του πλοίου στο λιμάνι, απαθανατίστηκε από δορυφόρο της Maxar στις 07:51 τοπική ώρα στις 4 Σεπτεμβρίου. Δύο μέρες αργότερα, άλλες εικόνες έδειχναν ότι το πλοίο είχε φύγει από το λιμάνι. Από τις 29 Αυγούστου δεν έχουν υπάρξει στοιχεία για το πλοίο ενώ έξι μέρες μετά τα τελευταία δεδομένα για τη θέση του, το πλοίο έφτασε στο ρωσικό λιμάνι.