Διεθνή

Βίντεο από τη διάσωση φάλαινας που μπλέχτηκε σε δίχτυα στο λιμάνι του Σίδνεϊ

Βίντεο από τη διάσωση φάλαινας που μπλέχτηκε σε δίχτυα στο λιμάνι του Σίδνεϊ Φωτογραφία: YOUTUBE
«Η πρόκληση με αυτή τη φάλαινα ήταν ότι είχε πάρα πολλή ενέργεια», είπε ο επικεφαλής της ομάδας απεμπλοκής της.

Μία επιχείρηση διάσωσης μίας φάλαινας στήθηκε για ώρες στο στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου, η ουρά μιας νεαρής φάλαινας φυσητήρα μπλέχτηκε σε παλιό αλιευτικό εξοπλισμό.

Οι διασώστες ειδοποιήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα για τη φάλαινα μήκους 13 μέτρων, όταν η εθελοντική ομάδα διάσωσης ORRCA έλαβε κλήση στην τηλεφωνική γραμμή διάσωσης της. Την επιχείρηση ανέλαβαν πληρώματα από την ομάδα απεμπλοκής μεγάλων φαλαινών της Νέας Νότιας Ουαλίας και προσάρτησαν ένα GPS στη φάλαινα, αλλά η συσκευή έπεσε αμέσως μετά.

Η επιχείρηση σταμάτησε τη νύχτα αλλά η φάλαινα εντοπίστηκε ξανά στο λιμάνι νωρίς το πρωί της Παρασκευής και ξεκίνησε εκ νέου. Τα τοπικά μέσα μετέδωσαν live βίντεο από ένα ελικόπτερο που έκανε κύκλους πάνω από τη φάλαινα, καθώς οι διασώστες προσπαθούσαν να πλησιάσουν αρκετά για να λύσουν τον εξοπλισμό. Στο βίντεο φαινόταν η σιλουέτα της φάλαινας κάτω από το νερό, καθώς έσκαγε περιστασιακά για να χτυπήσει την ουρά της.

«Η πρόκληση με αυτή τη φάλαινα ήταν ότι είχε πάρα πολλή ενέργεια», είπε ο επικεφαλής της ομάδας απεμπλοκής, Luke McSweeney.  «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να την κουράσουμε ώστε να μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε» πρόσθεσε. Οι διασώστες σε φουσκωτές βάρκες προσπάθησαν να επιβραδύνουν τη φάλαινα και μόλις πλησίασαν αρκετά χρησιμοποίησαν εξειδικευμένο εξοπλισμό για να την απελευθερώσουν.

{https://www.youtube.com/watch?v=3VXMUVNl1z0}

«Μόλις απελευθερώθηκε, φαινόταν πραγματικά φανταστικό», είπε ο Ben Khan, διευθυντής των περιοχών για τα Πάρκα και την Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Νέας Νότιας Ουαλίας. Κατά τη μετανάσετευσή τους μακριά από το Σίδνεϊ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να μπλέκονται φάλαινες σε αλιευτικό εξοπλισμό είπε η επιστήμονας άγριας ζωής Vanessa Pirotta. «Η ομάδα απεμπλοκής έχει κάνει αναμφίβολα καταπληκτική δουλειά. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο έργο και πολύ απρόβλεπτο», πρόσθεσε.

«Κάθε μεμονωμένη εμπλοκή φαλαινών είναι διαφορετική και δυστυχώς, συμβαίνει παγκοσμίως, αλλά τείνουμε να τη βλέπουμε εδώ στην Αυστραλία κάθε χρόνο όταν έχουμε φάλαινες στα νερά μας, που μεταναστεύουν». Η όλη επιχείρηση έλαβε χώρα στη μέση μιας από τις κύριες οδικές αρτηρίες μέσω του λιμανιού του Σίδνεϊ, όπου τα πλοία περνούν τακτικά από το Circular Quay προς το Manly.

Οι αρχές δημιούργησαν μια ζώνη αποκλεισμού, προειδοποιώντας τα πλοία να μείνουν μακριά, αλλά δεν υπήρξε καμία επίπτωση στις μετακινήσεις μεταξύ λιμανιών, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

{https://www.youtube.com/watch?v=iqGk8IZkFpc}