Διεθνή

Πάβελ Ντούροφ: Ποιος είναι ο ιδρυτής του Telegram, ο δισεκατομμυριούχος με τα «100 βιολογικά παιδιά»

Πάβελ Ντούροφ: Ποιος είναι ο ιδρυτής του Telegram, ο δισεκατομμυριούχος με τα «100 βιολογικά παιδιά» Φωτογραφία: INSTAGRAM
Ο «Ρώσος Ζούκερμπεργκ», όπως αποκαλούν τον Πάβελ Ντούροφ, είναι ο δημιουργός του Vkontakte, του Telegram και ενός κρυπτονομίσματος.

Στα 39 του χρόνια, ο Πάβελ Ντούροφ έχει ιδρύσει εξαιρετικά δημοφιλείς πλατφόρμες στα social media, έχει δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα και έχει γίνει δισεκατομμυριούχος. Αλλά τις τελευταίες ημέρες το όνομα του ιδρυτή του Telegram συζητείται λόγω της σύλληψής του.

Ο «Ρώσος Ζούκερμπεργκ», όπως το αποκαλούν συχνά, συνελήφθη το Σάββατο στο αεροδρόμιο Μπουρζέ του Παρισιού. Ο 39χρονος συνελήφθη με ένταλμα για αδικήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν στο Telegram, από απάτη μέχρι διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακό bullying και οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη, έγινε διάσημος στη Ρωσία μετά τα 20 χρόνια του, όταν ίδρυσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, που υπερίσχυσε του Facebook στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Έπειτα από κόντρες με τις ρωσικές αρχές και μάχες για την ιδιοκτησία, πούλησε το VKontakte και ίδρυσε μία νέα πλατφόρμα, το Telegram, που γρήγορα έγινε δημοφιλής, αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις για έλλειψη ελέγχου σε ό,τι αφορά στο ακραίο περιεχόμενο.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ντούροφ παρέμεινε μία μυστηριώδης προσωπικότητα, που σπάνια δίνει συνεντεύξεις και περιορίζεται σε κάποιες δηλώσεις- κάποιες φορές αινιγματικές- στο Telegram.

Δηλώνει φιλελεύθερος και υποστηρίζει την εμπιστευτικότητα στο διαδίκτυο και την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων. Έχει αρνηθεί να επιτρέψει τον έλεγχο των μηνυμάτων στο Telegram, που επιτρέπει στους χρήστες να αναρτούν βίντεο, φωτογραφίες και σχόλια σε «κανάλια» τα οποία μπορεί να ακολουθεί οποιοσδήποτε.

{https://www.instagram.com/p/CsjoX9hy0pt/?img_index=1}

Από το Vkontakte στο Telegram

Το 2012, ενώ φούντωναν οι διαδηλώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνήθηκε να κλείσει ομάδες στο Vkontakte, μέσω των οποίων οργανώνονταν διαμαρτυρίες.

Αφού απέκτησε προβλήματα με το Κρεμλίνο, επειδή αρνούνταν να παραδώσει στην FSB τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, πούλησε το μερίδιό του στην εταιρεία και εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014.

Ανέπτυξε το Telehram με τον αδελφό του, Νικολάι, ενώ πήγαινε από τη μία χώρα στην άλλη και λάνσαρε την πλατφόρμα το 2013. Εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι και απέκτησε υπηκοότητα Σεντ Κιτς και Νέιβις. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2021 απέκτησε γαλλική υπηκοότητα, έπειτα από διαδικασία που δεν πήρε δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, το Telegram κατέγραψε τεράστια επιτυχία, καθώς παρουσιαζόταν ως προασπιστής των ατομικών ελευθεριών, που αρνείται τη λογοκρισία και προστατεύει την εμπιστευτικότητα των χρηστών. Έγινε δημοφιλές ανάμεσα σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ και το Ιράν, μέχρι τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Αυτό προκάλεσε ενόχληση των αρχών, ιδιαίτερα στη Ρωσία και το 2018 δικαστήριο της Μόσχας διέταξε το μπλοκάρισμα της πλατφόρμας. Η εφαρμογή της απόφασης ήταν χαοτική και τρεις ημέρες αργότερα διαδηλωτές «βομβάρδισαν» τα κεντρικά γραφεία της FSB με σαΐτες, το σύμβολο του Telegram.

Από τότε, η Μόσχα εγκατέλειψε τις προσπάθειες να μπλοκάρει το Telegram, ενώ η ρωσική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, σημειώνει ο Guardian.

{https://www.instagram.com/p/BXioNhElNxH/}

Η «βροχή» μετρητών και τα «περισσότερα από 100 βιολογικά παιδιά»

Κατά καιρούς έχει κάνει κινήσεις που συζητήθηκαν. Για παράδειγμα, το 2012 έριξε χαρτονομίσματα σε πεζούς, από τα κεντρικά γραφεία του VK, στην Αγία Πετρούπολη.

Στις αναρτήσεις που κάνει ο Ντούροφ στο Telegram, υποστηρίζει ότι ζει μοναχικά, δεν τρώει κρέας, ούτε πίνει αλκοόλ και καφέ. Πάντα ντύνεται στα μαύρα. Τον Ιούλιο κόμπασε ότι είναι ο βιολογικός πατέρας περισσοτέρων από 100 παιδιών, με τις δωρεές σπέρματος που έχει κάνει σε πάνω από δέκα χώρες.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Forbes, η περιουσία του ήταν 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, η αξία του toncoin, του κρυπτονομίσματος που δημιούργησε, έχει καταγράψει πτώση πάνω από 15% από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η σύλληψή του.

Όσο για το Telegram, έχει μπει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών λόγω καταγγελιών ότι διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας και εκκλήσεις για δολοφονίες. Ο Ντούροφ επιμένει ότι ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα για αφαίρεση περιεχομένου που κάνει έκκληση σε βία ή δολοφονία.

{https://www.instagram.com/p/BP8FP56FA1l/}