Διεθνή

Νέο περιστατικό: Όρκες εμβόλισαν ιστιοφόρο, ανοιχτά της Ισπανίας

Νέο περιστατικό: Όρκες εμβόλισαν ιστιοφόρο, ανοιχτά της Ισπανίας Φωτογραφία: EPA/ Maritime Rescue Services
Η επίθεση από τις όρκες προκάλεσε ζημιά στο πηδάλιο του σκάφους.

Όρκες εμβόλισαν ένα ιστιοφόρο, ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί επιχείρηση για τη ρυμούλκηση του σκάφους.

Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές στο πηδάλιο του ιστιοφόρου. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης, εν μέσω θαλασσοταραχής, μία γυναίκα που επέβαινε στο σκάφος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Το κέντρο επιχειρήσεων στις ακτές της Γαλικίας ειδοποιήθηκε λίγο πριν από τις 17:00 της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), από το Amidala. Στο ιστιοφόρο επέβαιναν δύο Βέλγοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, που ανέφεραν ζημιές στο πηδάλιο του πλοίου, αφού το εμβόλισαν όρκες.

Η επιχείρηση για τη ρυμούλκηση του σκάφους έγινε υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς η ταχύτητα των ανέμων ήταν έως65 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ τα κύματα έφταναν στα 3 μέτρα. Τελικά, χρειάστηκαν πέντε ώρες μέχρι να μεταφερθεί σε λιμάνι το ιστιοφόρο.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται εμβολισμοί σκαφών από κοπάδια φαλαινών ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ερμηνεύσουν αυτή τη συμπεριφορά. Τον Μάιο, όρκες εμβόλισαν ένα ιστιοπλοϊκό στο Στενό του Γιβραλτάρ, με συνέπεια να βυθιστεί το σκάφος.