Διεθνή

Επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη – Νεκροί 10 Παλαιστίνιοι μαχητές

Επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη – Νεκροί 10 Παλαιστίνιοι μαχητές Φωτογραφία: EPA/ ALAA BADARNEH
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι ένοπλες μάχες συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης.

Δέκα Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν οι αρχές την Τετάρτη.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι ένοπλες μάχες συνεχίστηκαν το πρωί της Τετάρτης. Από την πλευρά της η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι έξι από τους μαχητές της σκοτώθηκαν στη Τζενίν. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τρεις «ένοπλους τρομοκράτες» στην Τζενίν σε αεροπορική επιδρομή, ενώ άλλοι δύο σκοτώθηκαν από χερσαίες δυνάμεις στις περιοχές Τζενίν και Τουλκάρμ. Τα στρατεύματα απέκλεισαν την πόλη Τζενίν, προπύργιο των μαχητών ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στο Τουλκαρέμ και τον προσφυγικό καταυλισμό Al-Faraa.

Συνολικά τουλάχιστον 652 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023. Τα περισσότερα από τα θύματα σημειώνονται κατά τη διάρκεια επιδρομών που το Ισραήλ λέει ότι στοχεύουν μαχητές, αναφέρουν οι Παλαιστινιακές αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη τη νύχτα, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι, είχαν σκοπό να «αποτρέψουν τις ισλαμο-ιρανικές τρομοκρατικές υποδομές». Σε μια ανάρτηση στο X, έγραψε πως «το Ιράν εργάζεται για να δημιουργήσει ένα ανατολικό τρομοκρατικό μέτωπο κατά του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το μοντέλο της Γάζας και του Λιβάνου, χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας τρομοκράτες και λαθραία προηγμένα όπλα από την Ιορδανία. Πρότεινε να εκδοθούν εντολές εκκένωσης αμάχων για τη Δυτική Όχθη, του είδους που χρησιμοποιείται για την εκκένωση συνοικιών πριν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα».

{https://twitter.com/Israel_katz/status/1828654399360586025}

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε ότι η κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη, ταυτόχρονα με τον πόλεμο στη Γάζα, θα «οδηγήσει σε τρομερά και επικίνδυνα αποτελέσματα». Ο Nabil Abu Rudeineh, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ανέφερε πως «ο κόσμος πρέπει να λάβει άμεση και επείγουσα δράση για να περιορίσει αυτήν την εξτρεμιστική κυβέρνηση που αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής και του κόσμου συνολικά».