Διεθνή

Σφίγγει ο κλοιός: Η Βρετανία αναστέλλει 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ

Σφίγγει ο κλοιός: Η Βρετανία αναστέλλει 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την αναστολή πώλησης ορισμένων όπλων στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος» ο εξοπλισμός να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών David Lammy δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναστείλει 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εξοπλισμό όπως εξαρτήματα για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ισραηλινός υπουργός δήλωσε στο BBC ότι η απόφαση στέλνει «λάθος μήνυμα» και είναι «απογοητευτική», αν και ο βρετανικός βραχιόνας της Διεθνούς Αμνηστίας χαρακτήρισε την αναστολή «πολύ περιορισμένη». Μιλώντας στο Radio 4, ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ Amichai Chikli δήλωσε ότι η απόφαση έρχεται «σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή», την ώρα που οι Ισραηλινοί έθαβαν τους έξι ομήρους που «δολοφονήθηκαν σε σήραγγες της Χαμάς».

«Νομίζω ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία από κοινού», δήλωσε στην εκπομπή World Tonight. «Η μάχη κατά του ISIS [Ισλαμικό Κράτος], της Αλ Κάιντα και της Χαμάς, είναι ο ίδιος πόλεμος μεταξύ δυτικού πολιτισμού και ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Ο Lammy δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τονίζοντας πως η απόφαση του Λονδίνου δεν ισοδυναμεί με εμπάργκο όπλων.

«Η αξιολόγηση που έλαβα δεν μου επιτρέπει να καταλήξω σε άλλο συμπέρασμα από το ότι για ορισμένες εξαγωγές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ, υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε υπεραμυνόμενος της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης.

Όπως διευκρίνισε, η μερική απαγόρευση καλύπτει είδη «που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα».

Σε γραπτή περίληψη της απόφασής της, η κυβέρνηση ανέφερε την προσέγγιση του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τη βοήθεια στη Γάζα και τη μεταχείριση των κρατουμένων ως βασικούς παράγοντες για την απόφασή της. Δεν εξήγησε, ωστόσο, πώς η αναστολή των συγκεκριμένων αδειών θα έφερναν οποιοδήποτε σχετικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα μαχητικά αεροσκάφη F35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να πλήξει στόχους στη Γάζα δεν θα συμπεριληφθούν στην απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τα αεροσκάφη αυτά κατασκευάζονται στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου προγράμματος.

Όπως διαβάζουμε και στο BBC, η απόφαση αυτή είναι πιο σημαντική πολιτικά παρά στρατιωτικά, αφού οι πωλήσεις όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ είναι μικρές- και συγκεκριμένα μόλις το 1% των αμυντικών εισαγωγών της χώρας.

NETWORK