Διεθνή

«Ψυχρός πόλεμος» ενόψει της κρίσιμης συνάντησης Μπάιντεν - Στάρμερ: Η Μόσχα απελαύνει διπλωμάτες

«Ψυχρός πόλεμος» ενόψει της κρίσιμης συνάντησης Μπάιντεν - Στάρμερ: Η Μόσχα απελαύνει διπλωμάτες
Οι απειλές και τα αντίποινα του Βλαντιμίρ Πούτιν υπογραμμίζουν την ανησυχία της Μόσχας για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη στρατηγική ισορροπία του πολέμου μια απόφαση της Δύσης να επιτρέψει στην Ουκρανία να στοχεύσει τη ρωσική επικράτεια χρησιμοποιώντας όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ρωσία αφαίρεσε την Παρασκευή από έξι Βρετανούς διπλωμάτες τη διαπίστευση - κατηγορώντας τους για κατασκοπεία - πριν από μια κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ Μπάιντεν και Στάρμερ, η οποία φαίνεται πως πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου το Κίεβο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ συντονίζει «την κλιμάκωση της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης» στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι Βρετανοί διπλωμάτες στη Μόσχα «απειλούσαν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της.

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα επιτραπεί στο ουκρανικό καθεστώς να χτυπήσει τη Ρωσία ή όχι. Είναι να αποφασιστεί αν τα κράτη του ΝΑΤΟ θα εμπλακούν σε αυτή τη σύγκρουση ή όχι», δήλωσε ο Πούτιν.

«Εάν ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, δεν θα σημαίνει τίποτε λιγότετο από την άμεση εμπλοκή των κρατών του ΝΑΤΟ, των ευρωπαϊκών κρατών, στον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αλλάξει «την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», συνέχισε. «Αυτό θα σημαίνει ότι όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά κι οι ευρωπαϊκές χώρες πολεμούν με τη Ρωσία. Και αν είναι έτσι, τότε δεδομένης της αλλαγής στην ίδια την ουσία της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα δημιουργηθούν για εμάς».

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα επιχειρήσει να διασκεδάσεις αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας πως ο Πούτιν δεν υλοποιεί ποτέ τις απειλές του. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υποστήριξε την Παρασκευή ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανείς ιδιαίτερα για τα σχόλια του Ρώσου ηγέτη.

«Δεν θα έδινα υπερβολική σημασία στις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου. «Μάλλον αποδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ρώσοι στο μέτωπο».

Η FSB δήλωσε ότι οι απελάσεις των έξι διπλωματών ήταν ένα πρώτο βήμα ως απάντηση «στα πολυάριθμα μη φιλικά βήματα που έκανε το Λονδίνο», ενώ έκανε λόγο για «ενδείξεις κατασκοπείας και σαμποτάζ» από τους έξι Βρετανούς διπλωμάτες της πρεσβείας της Μόσχας.

Ένας αξιωματικός της FSB που εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση το πρωί της Παρασκευής δήλωσε ότι οι Βρετανοί διπλωμάτες είχαν συναντηθεί με δημοσιογράφους της εφημερίδας Novaya Gazeta και της ομάδας δικαιωμάτων Memorial.

«Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βρετανικής κατασκοπείας. Είναι διασκεδαστικό να τον παρακολουθούμε, αλλά δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω ανεκτό», σημείωσε σκωπτικά.

Πηγή: Washington Post