Διεθνή

Ανακαλείται έτοιμη πίτσα - Εντοπίστηκε λιστέρια

Ανακαλείται έτοιμη πίτσα - Εντοπίστηκε λιστέρια Φωτογραφία: PEXELS Photo Brett Jordan
Αποφασίστηκε ανάκληση παρτίδων καθώς εντοπίστηκε το επικίνδυνο μικρόβιο λιστέρια.

Συναγερμός σήμανε στις Γαλλικές Αρχές με τον εντοπισμό στα ράφια γνωστών καταστημάτων έτοιμης πίτσας στην οποία ανιχνεύτηκε το μικρόβιο της λιστέρια και για αυτό διατάχθηκε η ανάκληση των επίμαχων προϊόντων.

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση ανάκλησης οι εν λόγω πίτσες περιέχουν καπνιστό σολομό και  σε μια παρτίδα εξ αυτών ανιχνεύθηκε καπνιστός σολομός επιμολυσμένος με λιστέρια γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ανάκληση της παρτίδας που πωλήθηκε από τις 14 έως και τις 19 Αυγούστου. 

anaklisi pizza e5a4a

Λιστέρια: Τι είναι, οι κίνδυνοι και πώς θα την αποφύγετε

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο βακτήριο που μολύνει ανθρώπους μέσω μολυσμένων τροφίμων. Συχνότερα εντοπίζεται στα μαλακά τυριά, στο ωμό κοτόπουλο, τα ωμά θαλασσινά και τον καπνιστό σολομό όπως και σε παγωτά και συσκευασμένα λαχανικά.

Οι έγκυες , οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο. Η λιστερίωση ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, ναυτία και μερικές φορές διάρροια. Ο χρόνος από την είσοδο του βακτηρίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων κυμαίνεται από 8 έως 90 ημέρες. Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στο νοσοκομείο με αφυδάτωση.