Διεθνή

Στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας η «Γαλάζια Πατρίδα»

Στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας η «Γαλάζια Πατρίδα»
Με... εκπτώσεις στην οπτικοποίηση, αλλά σαφείς αναφορές σε όλες τις προβληματικές του αφηγήματος της Άγκυρας, το τουρκικό υπουργείο Παιδείας βάζει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολικά βιβλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στα σχολικά βιβλία που διανέμονται αυτές τις ημέρες στην Τουρκία περιλαμβάνεται για πρώτη φορά σαφής αναφορά στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» - χωρίς ωστόσο χάρτες με τα γεωγραφικά όρια που επικαλούνται οι εμπνευστές της.

Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο της Γεωγραφίας της 9ης τάξης στη σελίδα 62 υπάρχει η επικεφαλίδα Mari Vatan (Γαλάζια Πατρίδα), ενώ σημειώνεται πως η έννοια αφορά «τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας που κηρύχθηκαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως και σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο όρος εκφράζει τη στρατηγική σημασία των θαλασσών, τα δικαιώματά της στις διεθνείς σχέσεις, την ασφάλεια των ακτών και των θαλασσών, την υπεράσπιση της πατρίδας και τη χρήση των πηγών ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο κλπ).

Η πλέον διφορούμενη αναφορά είναι για «περιοχές κυριαρχίας της Τουρκίας που είναι εντός των ορίων του "Εθνικού Όρκου" και αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας που είναι κομμάτι της πατρίδας στις θάλασσες».

Ο «Εθνικός Όρκος» του 1920 τον οποίο επικαλούνται ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι εθνικιστές ανέφερε ότι τα «νόμιμα σύνορα» της Τουρκίας περιλαμβάνουν και περιοχές όπως η Δυτική Θράκη, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο Ιράκ κ.ά.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Καθημερινή.

NETWORK