Διεθνή

Ανακαλείται κατσικίσιο τυρί λόγω E.coli

Ανακαλείται κατσικίσιο τυρί λόγω E.coli Φωτογραφία: PEXELS Photo by Anna Shvets
H ανάκληση έγινε για λόγους μικροβιολογικού κινδύνου για τους καταναλωτές.

Συναγερμός σήμανε στις Γαλλικές Αρχές μετά τον εντοπισμό παρτίδων κατσικίσιου τυρί μολυσμένα με το βακτήριο E.coli για αυτό και αποφασίστηκε η ανάκλησή τους.  Μετά από αναλύσεις εντοπίστηκε το παθογόνο βακτήριο Escerichia Coli που παράγει τοξίνες SHIGA (STEC).

Αυτό είναι το κατσικίσιο τυρί που ανακαλείται

katsikisio tyri 77197

Η μετάδοση του νοσήματος μπορεί να γίνει:

με κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Συνήθως το μολυσμένο τρόφιμο είναι ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, φρούτα ή λαχανικά και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως μη παστεριωμένο φρέσκο γάλα, μαλακά τυριά και γιαούρτι. Ένα τρόφιμο είναι δυνατόν να έχει μολυνθεί κατά την προετοιμασία του προς κατανάλωση από μολυσμένο άτομο που δεν έπλυνε καλά τα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση νωπού γάλακτος και προϊόντων νωπού γάλακτος. Θα πρέπει να προτιμώνται τα συμπιεσμένα μαγειρεμένα τυριά (όπως Emmental, Comté κ.λπ.), τα επεξεργασμένα τυροκομικά προϊόντα και τα τυριά από παστεριωμένο γάλα.

Τα ύποπτα συμπτώματα της μόλυνσης από το Εντεροαιμορραγικό Κολοβακτηρίδιο (STEC) 

To τοξινογόνο βακτήριο Escherichia coli shiga (STEC) το οποίο ανερεύθη στις επίμαχες παρτίδες του κατσικίσιου τυριού  CROTTINS DE CHAVIGNOΝ μπορεί να προκαλέσει διάρροια, μερικές φορές αιματηρή, κοιλιακό πόνο και εμετό, με ή χωρίς πυρετό, εντός μιας εβδομάδας από την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ακολουθούνται (5 έως 8% των περιπτώσεων) από σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως στα παιδιά. Σχεδόν 160 περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο, που προκαλείται από μόλυνση με βακτήρια E. coli, αναφέρονται κάθε χρόνο στη Δημόσια Υγεία της Γαλλίας.