Διεθνή

H συγκλονιστική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό - Η στιγμή που είδε την πρώτη φωτογραφία με τον βιασμό της

H συγκλονιστική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό - Η στιγμή που είδε την πρώτη φωτογραφία με τον βιασμό της Φωτογραφία: EPA/ GUILLAUME HORCAJUELO
Η Ζιζέλ Πελικό αποκάλυψε τη στιγμή που η αστυνομία της έδειξε την πρώτη φωτογραφία.

H Ζιζέλ Πελικό μία γυναίκα σύμβολο για τη Γαλλία και όλον τον κόσμο, δεν κρύφτηκε πίσω από κλειστές πόρτες. Αποκάλυψε το όνομα και το πρόσωπό της και βρίσκεται καθημερινά στο δικαστήριο απέναντι από τους 51 βιαστές της μετά από την αποκάλυψη του αρρωστημένου σχεδίου του άνδρα της. Εκείνος επί 10 χρόνια τη νάρκωνε τη βίαζε, καλούσε άλλους άνδρες να τη βιάζουν και βιντεοσκοπούσε.

Εκείνη το έμαθε όταν της έδειξε φωτογραφίες η αστυνομία, που ανακάλυψε κατά τύχη την δράση του άνδρα της. Αυτές τις μέρες η Ζιζέλ Πελικό καταθέτει στο δικαστήριο τον τρόμο που έζησε όταν έμαθε ότι την κακοποιούσαν και τη βίαζαν εκατοντάδες άνδρες.

Σήμερα ήταν η 3η μέρα της δίκης, όπου η 72χρονη βρέθηκε ξανά στην ίδια αίθουσα ε τους 51 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και ο σύζυγός της. Όλοι κατηγορούνται για βιασμό.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο δείχνουν ότι ο σύζυγός της Ντομινίκ, 71 ετών, ομολόγησε στην αστυνομία ότι απολάμβανε να παρακολουθεί άλλους άνδρες να κάνουν σεξ με την γυναίκα του, ενώ εκείνη είναι αναίσθητη. Αρκετοί από τους κατηγορούμενους στη δίκη αρνούνται τον ισχυρισμό του βιασμού επισημαίνοντας πως θα συμφωνούσαν και σε μία συναινετική σεξουαλική πράξη. Η υπόθεση έχει σοκάρει τη Γαλλία και όλον τον κόσμο. Η δίκη είναι ανοιχτή για το κοινό.

«Μιλώ για κάθε γυναίκα που την έχουν ναρκώσει χωρίς να το ξέρει, έτσι ώστε να μην ξαναυποφέρει καμία γυναίκα» είπε η Ζιζέλ Πελικό.

Όταν η Ζιζέλ Πελικό έμαθε για τους βιασμούς

Την Πέμπτη από το εδώλιο του δικαστηρίου μίλησε για την στιγμή εκείνη του Νοεμβρίου του 2020, όταν της κάλεσε η αστυνομία να πάει στο τμήμα για μία υπόθεση του άνδρα της. Εκείνος τον είχαν συλλάβει ήδη να φωτογραφίζει κάτω από τις φούσκες γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ. Η Ζιζέλ Πελικότ είπε ότι θεωρούσε πως η αστυνομία την είχε καλέσει για αυτή ακριβώς την υπόθεση.

«Ο αστυνομικός με ρώτησε για τη σεξουαλική μου ζωή» είπε στο δικαστήριο. «Του είπα πως δεν είχα κάνει ποτέ τρίο ούτε είχε ερωτικούς συντρόφους. Του είπα ότι ήμουν μονογαμική. Δεν μπορούσα να αντέξω στη σκέψη ότι θα με ακουμπούσαν τα χέρια ενός άλλου άνδρα, πέρα από τον σύζυγό μου».

Αλλά μετά από μία ώρα ο αστυνομικός μου είπε: θα σου δείξω κάποια πράγματα που δεν θα βρεις ευχάριστα. Άνοιξε έναν φάκελο και μου έδειξε μία φωτογραφία.
Δεν αναγνώρισα ούτε τον άνδρα ούτε τη γυναίκα που ήταν αποκοιμισμένη στο κρεβάτι. Ο αστυνομικός με ρώτησε: Κυρία μου, είναι αυτό το κρεβάτι σας και το κομοδίνο σας;

Ήταν δύσκολο να αναγνωρίσω τον εαυτό μου ντυμένο με έναν τρόπο ασυνήθιστο σε εμένα. Μετά μου έδειξε μία δεύτερη αι μετά μία τρίτη φωτογραφία. Του ζήτησα να σταματήσει. Δεν μπορούσα να το αντέξω. Ήμουν αδρανής, στο κρεβάτι μου και ένας άνδρας με βίαζε. Ο κόσμος μου κατέρρευσε» είπε από το βήμα του δικαστηρίου.

Η Ζιζέλ είπε ότι μέχρι τότε ο γάμος της ήταν γενικά ευχάριστος, και είχε βοηθήσει τον άνδρα της να ξεπεράσει μία σειρά από οικονομικά προβλήματα και άλλα ζητήματα υγείας. Πρόσθεσε ότι του είχε συγχωρήσει ακόμα και το περιστατικό στο σούπερ μάρκετ όταν της υποσχέθηκε ότι συνέβη μόνο μία φορά.

«Όλα αυτά που χτίσαμε μαζί κατέρρευσαν. Τα τρία μας παιδιά, τα επτά εγγόνια. Ήμασταν το ιδανικό ζευγάρι. Ήθελα να εξαφανιστώ. Αλλά έπρεπε να πω στα παιδιά μας ότι ο πατέρας τους συνελήφθη. Ζήτησα από τον γαμπρό μου να είναι δίπλα στην κόρη μου όταν θα της έλεγα ότι ο πατέρας της με βίαζε και ότι έβαζε και άλλους να με βιάζουν. Έβγαλε ένα ουρλιαχτό. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου».

Τις επόμενες ημέρες στο δικαστήριο θα παρουσιαστούν επιπλέον στοιχεία της έρευνας για τον Ντομινίκ Πελικότ και τον τρόπο που προσέγγιζε τους άνδρες μέσω chat για σεξ, ιντερνετικά, και τους προσκαλούσε στο σπίτι τους.

Οι οδηγίές στους κατηγορύμενους πριν τον βιασμό

Η αστυνομία είπε ότι οι άνδρες είχαν σαφείς και αυστηρές οδηγίες. Έπρεπε να παρκάρουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, σε απόσταση από το σπίτι για να μην προσελκύσουν τα βλέμματα και να περιμένουν τουλάχιστον μία ώρα ώσπου να ενεργήσουν τα ναρκωτικά που είχε χορηγήσει στη γυναίκα του εν αγνοία της. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι όταν έφταναν σπίτι, τους έλεγε να γδυθούν στην κουζίνα και να ζεστάνουν στη συνέχεια τα χέρια τους με ζεστό νερό ή σε ένα καλοριφέρ. Απαγορευόταν το άρωμα και το κάπνισμα, για να μην την ξυπνήσουν. Δεν χρειαζόταν να έχουν προφυλακτικά. Δεν γινόταν οικονομική συναλλαγή.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ντομινίκ Ζελικό παρακολουθούσε και κατέγραφε τους βιασμούς. Στο σκληρό δίσκο βρέθηκαν 4.000 φωτογραφίες και βίντεο.

Η αστυνομία λέει ότι έχει στοιχεία για περίπου 200 βιασμούς που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2011 και 2020, αρχικά στο σπίτι τους έξω από το Παρίσι, αλλά κυρίως στο Μαζάν, όπου μετακόμισαν το 2013. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς βιασμούς έγιναν από τον σύζυγό της. Οι περισσότεροι από τους άλλους άνδρες ζούσαν μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά.

«Ήταν ο γείτονάς μας»

Ερωτηθείσα την Πέμπτη από τον δικαστή αν γνωρίζει κάποιον από τους κατηγορούμενους, η 72χρονη είπε ότι αναγνώρισε μόνο έναν.  «Ήταν ο γείτονάς μας. Ήρθε να ελέγξει τα ποδήλατά μας. Τον έβλεπα στο αρτοποιείο. Ήταν πάντα ευγενικός. Δεν είχα ιδέα ότι ερχόταν να με βιάσει». Στη συνέχεια, ο δικαστής υπενθύμισε στη Ζιζέλ ότι προκειμένου να σεβαστεί το τεκμήριο της αθωότητας, είχε συμφωνηθεί στο δικαστήριο να μην χρησιμοποιείται η λέξη βιασμός αλλά «σκηνή σεξ».

Εκείνη απάντησε: «Απλώς πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουν τα γεγονότα. Όταν σκέφτομαι τι έχουν κάνει με κυριεύει αηδία. Θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν την ευθύνη να αναγνωρίσουν αυτό που έκαναν».

Αφού αποκαλύφθηκε η αλήθεια, η Ζιζέλ διαπίστωσε ότι έχει τέσσερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. «Δεν έχω κανένα συναίσθημα για κανέναν από τους κατηγορούμενους. Ένας που ήταν οροθετικός ήρθε έξι φορές. Ούτε μια φορά ο σύζυγός μου δεν εξέφρασε ανησυχία για την υγεία μου», είπε.  Η Ζιζέλ βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου. Αφού μίλησε για δύο ώρες μπροστά στον Ντομινίκ και άλλους κατηγορουμένους είπε: «Μέσα μου υπάρχει μία καταστροφή».