Διεθνή

Ικανοποιημένοι οι Γάλλοι με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά πιστεύουν ότι δεν θα μείνει πολύ

Ικανοποιημένοι οι Γάλλοι με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά πιστεύουν ότι δεν θα μείνει πολύ Φωτογραφία: EPA/ LUDOVIC MARIN
Θεωρούν ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ικανός, ανοιχτός στον διάλογο και φιλικός.

Μπορεί σχεδόν οι μισοί Γάλλοι να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα μείνει για πολύ καιρό στη θέση του.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Journal de Dimanche, το 52% είναι ικανοποιημένοι με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ.

Θεωρούν ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι ικανός (62%), ανοιχτός στον διάλογο (61%) και φιλικός (60%). Όμως, την ίδια ώρα, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα ανατραπεί γρήγορα με πρόταση μομφής, με μια Εθνοσυνέλευση κατακερματισμένη όσο ποτέ άλλοτε.

Χθες, ο Γάλλος πρωθυπουργός παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη, στην οποία δήλωσε ότι επελέγη για πρωθυπουργός επειδή «έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται, να συσπειρώνει τον κόσμο, να τον σέβεται και να τον ακούει».

Παράλληλα, επεσήμανε στο TF1 ότι θα σεβαστεί τους 11 εκατ. ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν, αλλά υπογράμμισε πως δεν έχει «τίποτα κοινό ή ελάχιστα κοινά με τις θέσεις ή τις ιδεολογίες» του ακροδεξιού κόμματος.

Ως προτεραιότητές του ο Μπερνιέ έθεσε «τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών με συγκεκριμένα μέτρα», την αναπροσαρμογή της αξίας της εργασίας και όχι την αύξηση του χρέους της Γαλλίας και τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όταν ρωτήθηκε για το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στο 5,6% του ΑΕΠ φέτος: «Αντιμετωπίζοντας αυτήν την επείγουσα κατάσταση, δεν αποκλείω μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη».