Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο debate Χάρις - Τραμπ: Πώς θα «χτυπήσει» κάθε πλευρά

Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο debate Χάρις - Τραμπ: Πώς θα «χτυπήσει» κάθε πλευρά
Το προηγούμενο debate σήμανε και την αρχή του τέλους για τον Τζο Μπάιντεν: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη δεύτερη - και μάλλον τελευταία - τηλεοπτική αναμέτρηση πριν τις εκλογές του Νοέμβρη

Η Καμάλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν το βράδυ της Τρίτης για το πρώτο και μοναδικό τους ίσως debate, έπειτα από ένα άκρως επεισοδιακό προεκλογικό καλοκαίρι.

Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην Πενσυλβάνια, μια από τις πλέον αμφίρροπες πολιτείες, που όμως βγάζει νικητή στις τελευταίες δύο προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις. 

Η αναμέτρηση, που είναι προγραμματισμένη για τις 21:00 (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), θα μεταδοθεί στο ABC News και αποτελεί την τελευταία ευκαιρία των δύο υποψηφίων να μιλήσουν για το όραμά τους για την Αμερική σε μια εκστρατεία που έχει αλλάξει δραματικά από το τελευταίο debate τον Ιούνιο.

29220513_7c454.jpg

Μέσα στους λίγους μήνες που μεσολάβησαν, ο Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα, ο Τραμπ επέζησε μιας αμφιλεγόμενης απόπειρας δολοφονίας και οι δύο πλευρές επέλεξαν τους συνυποψήφιούς τους.

Η Χάρις σκοπεύει να αποδείξει πως μπορεί να εκπροσωπήσει τους Δημοκρατικούς έναντι του Τραμπ καλύτερα από ό,τι έκανε ο Μπάιντεν. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την Χάρις ως μία εκτός πραγματικότητας φιλελεύθερη - σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους ψηφοφόρους που είναι επιφυλακτικοί για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Μέχρι πρότινος ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος έχει καταφύγει στην επίκληση φυλετικών και έμφυλων στερεοτύπων για να αντιμετωπίσει την Χάρις, απογοητεύοντας τους συμμάχους του που τον θέλουν να εστιάζει περισσότερος στις πολιτικές διαφορές του με τους Δημοκρατικούς. Θα καταφέρει να κάνει κάτι παραπάνω αυτή την φορά;

Την ίδια ώρα η αναμέτρηση θα είναι για την Χάρις - που έχει δώσει μία μόνο επίσημη συνέντευξη τις τελευταίες έξι εβδομάδες - μια σπάνια δοκιμασία διαρκούς αμφισβήτησης .

«Αν έχει καλή απόδοση, θα είναι μια ωραία έκπληξη για τους Δημοκρατικούς», σχολιάζει στο AP ο Άρι Φλάισερ, στρατηγικός σύμβουλος επικοινωνίας των Ρεπουμπλικανών και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Τζορτζ Μπους. «Αν αποτύχει, όπως έκανε ο Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε να ανοίξει την ψαλίδα. Οπότε παίζονται πολλά σε αυτό το debate».

29190928_5a78a.jpg

Ο Τραμπ θα χτυπήσει τη Χάρις ως... πολύ προοδευτική

Ο Τραμπ και η ομάδα του σκοπεύουν να επικεντρωθούν σε ορισμένες από τις θέσεις της Χάρις στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του 2020.

Η ίδια έχει υπερασπιστεί την μετατόπισή της από περισσότερο προοδευτικές σε μετριοπαθείς θέσεις σχετικά με το fracking (σσ. μέθοδος εξόρυξης πετρελαίου και αερίου), την επέκταση του Medicare και τα προγράμματα υποχρεωτικής επαναγοράς όπλων ως ρεαλισμό, επιμένοντας ότι οι «αξίες της παραμένουν οι ίδιες». 

Ο πρώην πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι μια προεδρία της Χάρις θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της χώρας, τονίζοντας ότι ο Μπάιντεν την επέλεξε για να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών. Έχει προσπαθήσει να παράλληλα να παρουσιάσει μια ενδεχόμενη θητεία της ως συνέχεια της αντιδημοφιλούς διακυβέρνησης Μπάιντεν - ιδίως των επιδόσεων του στην οικονομία και τον πληθωρισμό.

 

Η Χάρις θα υποστηρίξει πως ο Τραμπ είναι ασταθής και ακατάλληλος

Η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών - που υπήρξε μια από τους βασικούς υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με τις αμβλώσεις, μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022 - αναμένεται να επικεντρωθεί στην επίκληση των ασυνεπειών του Τραμπ γύρω από την αναπαραγωγική φροντίδα των γυναικών.

Παράλληλα θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια πιο σταθερή φωνή που μπορεί να ηγηθεί του έθνους και να διαφυλάξει τις συμμαχίες του, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα παρατείνεται χωρίς ορατό τέλος.

Δεν αποκλείεται να κατηγορήσει εκ νέου τον Τραμπ για τις προσπάθειές του το 2020 να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για τη δημοκρατία, έπειτα κι από τα σχόλια που έκανε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Τραμπ έστειλε ένα ακόμη μήνυμα αντεκδίκησης μέσω socila media, απειλώντας ότι αν κερδίσει θα φυλακίσει «όσους εμπλέκονται σε αδίστακτες συμπεριφορές», συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, πολιτικών αξιωματούχων, δωρητών, αλλά και... ψηφοφόρων.

Η Χάρις πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων πέντε ημερών προετοιμαζόμενη στην Πενσιλβάνια με ασκήσεις... προσομοίωσης. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα αναμένει ότι ο πρώην πρόεδρος «θα πει ψέματα» και προετοιμάζεται για αυτές τις «αναλήθειες».

«Δεν υπάρχει όριο στο πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει. Και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι δεν θεωρεί υποχρέωσή του να λέει την αλήθεια». Η Χάρις δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως ο πρώην πρόεδρος θα επιστρέψει σε προσωπικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του debate.

Σε απάντηση στα σχόλια της Χάρις, η εκπρόσωπος του Τραμπ Καρολάιν Λέβιτ ανέφερε σε δήλωσή της ότι εκείνη θα είναι «το μόνο άτομο που θα πει ψέματα στο ντιμπέιτ», χαρακτηρίζοντάς την μια... «ακροαριστερή επικίνδυνη φιλελεύθερη».