Πολιτική

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Οι προϋποθέσεις για τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επαναβεβαίωση των προηγούμενων αποφάσεων της Πολιτικής Γραμματείας προχώρησε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος του Έκτακτου Συνεδρίου και της προσφυγής στη βάση για την εκλογή νέου προέδρου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να εκλεγούν νέοι σύνεδροι και το Συνέδριο να μην είναι ταυτόχρονα και Καταστατικό, δηλαδή να μην προχωρήσει και σε καταστατικές αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για το Έκτακτο Συνέδριο (με νέους συνέδρους) και διατήρηση του προηγούμενου χρονοδιαγράμματος (1-3 Συνέδριο, 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής) πλειοψήφησε με ψήφους 18 υπέρ και 3 κατά. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΠΓ.

Επίσης, συζητήθηκαν αναλυτικά και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα πρόσωπα που θέλουν να βάλουν υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Αυτές αφορούν: α) Τη συλλογή υπογραφών είτε μέλλων της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε μέλλων του κόμματος γενικότερα, αλλά με υψηλότερο όριο καθώς. β) Ορισμένα ζητήματα πόθεν έσχες, όπως το να μην υπάρχουν υπέρογκα χρέη προς το δημόσιο.

Ωστόσο, δεν πάρθηκαν αποφάσεις σε σχέση με το ζήτημα των προϋποθέσεων, οπότε για το θέμα αυτό, καθώς και για τα οικονομικά των ΜΜΕ του κόμματος, θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη η ΠΓ προκειμένου να καταλήξει στη εισήγηση της προς την Κεντρική Επιτροπή που είναι όργανο το οποίο θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις

Τέλος, αναλυτική συζήτηση έγινε και για το εμπρηστικό (όπως το περιέγραψαν αρκετοί) κλίμα που καλλιεργεί ο Στέφανος Κασσελάκης, επιλέγοντας να μην αναγνωρίζει την άμεση καθαίρεση του από την ΚΕ και να κάνει λόγο για κουκούλες και πραξικοπηματίες. Ωστόσο, δεν φαίνεται να διαμορφώνεται πλειοψηφία για αποκλεισμό του από τη διαδικασία, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη που όλα θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος ανάλογα και με τις εξελίξεις.