Διεθνή

Εκρήξεις στον Λίβανο: «Όλοι είχαν χάσει δάχτυλα ή είχαν τραυματιστεί στα μάτια»

Εκρήξεις στον Λίβανο: «Όλοι είχαν χάσει δάχτυλα ή είχαν τραυματιστεί στα μάτια» Φωτογραφία: BBC
Η μαρτυρία γιατρού για τα όσα αντίκρισε μετά το πρώτο κύμα των εκρήξεων στον Λίβανο.

«Ήταν κάτι που δεν το είχαμε ξαναδεί». Αυτή η φράση συνοψίζει τα όσα αντίκρισε γιατρός, μετά το πρώτο κύμα εκρήξεων στον Λίβανο.

«Δεχθήκαμε πολλούς με παρόμοια τραύματα», δήλωσε η δρ. Νουρ Ελ Όστα, γιατρός νοσοκομείου της Βηρυτού, για τους τραυματίες που έφτασαν εκεί την Τρίτη. Το πρώτο κύμα εκρήξεων προκάλεσε 12 θανάτους, ενώ 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σήμερα σημειώθηκαν νέες εκρήξεις σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι 14 νεκροί και 450 τραυματίες.

«Όλοι οι τραυματίες είχαν χάσει δάχτυλα ή είχαν τραυματιστεί στα μάτια. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί», δήλωσε στο BBC η δρ. Νουρ Ελ Όστα.

Δύο άτομα είχαν «σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και τα μάτια», δήλωσε ακόμα. Αυτοί οι ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

«Μας θύμισε την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020, αλλά ήταν επίσης διαφορετικό», σημείωσε, αναφερόμενη στην τραγωδία στο λιμάνι της Βηρυτού με τους περισσότερους από 200 νεκρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στον Λίβανο, Ναφισέ Κόναβαρντ, για λόγους ασφαλείας δεν τους επιτρέπεται να μιλούν με ασθενείς ή τους συγγενείς τους, επειδή κατά κύριο λόγο πρόκειται για μέλη της Χεζμπολάχ.