Διεθνή

Νέες σπουδαίες ανακαλύψεις στην αρχαία θρακική πόλη Περπερικόν

Νέες σπουδαίες ανακαλύψεις στην αρχαία θρακική πόλη Περπερικόν
Η αρχαία θρακική πόλη του Περπερικόν βρίσκεται στην ανατολική Ροδόπη, σε απόσταση 15 χμ βορειοανατολικά της σημερινής πόλης της Καρτζαλί στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στον Περπερικόν βρίσκεται και ο περίφημος Ναός του Διονύσου.

Θρακικοί βωμοί - που χρησιμοποιούνταν για θυσίες και πρακτικές μαντείας - παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Περπερικόν, την αρχαία θρακική πόλη στα ανατολικά βουνά της Ροδόπης, από τον καθηγητή Nikolay Ovcharov, επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή για σχεδόν 25 χρόνια.

«Καθώς ο βωμός είναι από τη ρωμαϊκή εποχή, χρησιμοποιούμε τα δεδομένα από εκείνη την εποχή και κάνουμε μια συγκριτική ανακατασκευή», δήλωσε ο Ovcharov.

Πιθανότατα επρόκειτο για βωμό για τους θεούς του κάτω κόσμου, στους οποίους έπρεπε οι μεν άνθρωποι να ντύνονται στα μαύρα, τα δε ζώα να έχουν μαύρη γούνα. Πρόσθεσε ότι έπρεπε να ήταν μικρά ζώα, όπως κατσίκια και πρόβατα, τα οποία έφερναν ως θυσία και ότι ήταν επίσης υποχρεωτικό τα ζώα να είναι υγιή, αλλά και να πηγαίνουν εθελοντικά και να μην σύρονται με τη βία.

Ο Ovcharov δήλωσε ότι ο βωμός πιθανότατα κατασκευάστηκε ήδη από το τέλος της Εποχής του Χαλκού ή την αρχή της Εποχής του Σιδήρου και εγκαταλείφθηκε κατά τον Μεσαίωνα.

Τόνισε παράλληλα ότι τα δύο μεγάλα θυσιαστήρια είναι μόνο η αρχή, καθώς αναμένονται και άλλα ευρήματα.