Market Maven

Τα βλέμματα στραμμένα στην HELLENiQ ENERGY, νέες επενδύσεις από την ΤΙΤΑΝ και «πάτησε γκάζι» η Αρχή για το Ξέπλυμα

Τα βλέμματα στραμμένα στην HELLENiQ ENERGY, νέες επενδύσεις από την ΤΙΤΑΝ και «πάτησε γκάζι» η Αρχή για το Ξέπλυμα
Η Γενική Συνέλευση της HELLENiQ ENERGY

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η μεθαυριανή Γενική Συνέλευση της HELLENiQ ENERGY, καθώς αναμένεται η δημόσια τοποθέτηση του CEO της εισηγμένης Ανδρέα Σιάµισιη για το τί μέλλει γενέσθαι τόσο με την Elpedison, όσο και με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πληροφορίες από την Κυβέρνηση αναφέρουν πως μέσα στον Ιούλιο θα δρομολογηθεί η αγορά από το Δημόσιο του 35% που διαθέτει η HELLENiQ ENERGY στην ∆ΕΠΑ Εμπορίας. Όλες τις προηγούμενες ημέρες η Διοίκηση της HELLENiQ ENERGY κρατούσε «σιγή ασυρμάτου» για το θέμα και παρέπεμπε σε Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ. Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν με λακωνικό τρόπο πως «σύντομα το Δημόσιο θα είναι ο κάτοχος του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Ωστόσο, τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής θα αναμένουμε να τις πληροφορηθούμε από τον κ. Σιάµισιη σε περίπου 48 ώρες. Από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HELLENiQ ENERGY αναμένουμε και λεπτομέρειες για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την ιταλική Edison για την εξαγορά του 50% της Elpedison. Η απεμπλοκή της HELLENiQ ENERGY από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας καθιστά ακόμη πιο θελκτική την απόκτηση του 50% της Elpedison και τις προσδίδει πρόσθετη αξία. Για αυτό οι δηλώσεις του κ. Σιάµισιη θα είναι παραπάνω από «τροχιοδεικτικές».

Νέες επενδύσεις από την ΤΙΤΑΝ

Σημαντικές αναβαθμίσεις στα εργοστάσια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας και στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης δρομολογούνται το επόμενο διάστημα, με τις συνολικές επενδύσεις ύψους 44,6 εκατ. ευρώ να υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο.

Το επενδυτικό σχέδιο για την μονάδα στο Καμάρι Βοιωτίας ύψους 30,8 εκατ. ευρώ αφορά στη θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής τσιμέντου με την εγκατάσταση συστήματος ανάκτησης της απορριπτόμενης θερμότητας (Waste Heat Recovery System - WHR) και τη μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα επανατροφοδοτεί την παραγωγική διαδικασία. Η ενίσχυση που θα χορηγηθεί στο επενδυτικό σχέδιο θα ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και θα έχει τη μορφή φορολογικής απαλλαγής. Το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης στην μονάδα της Ευκαρπίας ύψους 13,8 εκατ. ευρώ αναφέρεται στην εγκατάσταση υποδομών και εξοπλισμού αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων RDF-SRF στον Περιστροφικό Κλίβανο.

Τα RDF (Refuse Derived Fuel) αποτελούν μορφές καυσίμων που παράγονται από την επεξεργασία αποβλήτων, συμβάλλουν στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ενίσχυση που θα χορηγηθεί και σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο θα ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και θα έχει τη μορφή φορολογικής απαλλαγής. Και με τα δύο επενδυτικά σχέδια θα αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση των εργοστασίων, θα μειωθεί αισθητά το κόστος λειτουργίας τους και θα περιορισθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν.

«Πάτησε γκάζι» η Αρχή για το Ξέπλυμα

Το 2023 ο αριθμός των εγγράφων παροχής πληροφοριών που έστειλε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για υποθέσεις που διαπίστωσε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος ήταν μόλις 22, όταν το 2020 είχαν σταλεί 259 πληροφοριακά δελτία, το 2021 είχαν σταλεί 124 έγγραφα και το 2022 τα σχετικά δελτία παροχής πληροφοριών είχαν ανέλθει σε 104. Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2024 κάτι άλλαξε και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες «πάτησε γκάζι». Στο δίμηνο αυτό η Αρχή έστειλε 316 πληροφοριακά έγγραφα στην ΑΑΔΕ, τα οποία αφορούσαν σε 707 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 42 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 13. Από τις υποθέσεις που έχει στείλει στην ΑΑΔΕ η Αρχή για το Ξέπλυμα μέσα στο 2024 βεβαιώθηκαν φόροι 3,2 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά εισπράχθηκαν μόλις 836.494 ευρώ. Να σημειωθεί πως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είναι σοβαρά υποστελεχωμένη, κάτι για το οποίο ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει επανειλημμένα ενημερώσει τη Βουλή και τα συναρμόδια υπουργεία.

Η προσοχή στα spreads

Με το βλέμμα στραμμένο στα spread της Γαλλίας και της Ιταλίας βρίσκονται Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες με το πολιτικό ρίσκο γύρω από τις πρόωρες γαλλικές εκλογές να ανησυχεί τους αξιωματούχους του Ευρωσυστήματος. Αυτή την εικόνα μεταφέρουν Έλληνες αξιωματούχοι που την προηγουμένη εβδομάδα βρέθηκαν σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μετείχαν σε συσκέψεις ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Η εικόνα στις αποδόσεις των γαλλικών και ιταλικών ομολόγων κρίνεται προ τον παρόν ελεγχόμενη. Από τις 9 Ιουνίου, οπότε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, το spread του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε από τις 49 μονάδες βάσης, στις 72 μονάδες βάσης (χθεσινό κλείσιμο). Η εικόνα είναι παρόμοια και για το spread του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς. Αυξήθηκε από τις 133 μονάδες βάσης στις 9 Ιουνίου, στις 150 μονάδες βάσης (χθεσινό κλείσιμο). Για να ευλογήσουμε τα γένια μας, το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς κινείται χαμηλότερα από το ιταλικό και χθες έκλεισε στις 119 μονάδες βάσης. Στις 9 Ιουνίου ήταν στις 104 μονάδες βάσης, γεγονός που δείχνει πως και τα δικά μας χρεόγραφα «τσίμπησαν» λόγω του γαλλικού πολιτικού ρίσκου.

Τα σχέδια της Masdar

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί για την Masdar το όχημα για νέες επενδύσεις. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Mohamed Jameel Al Ramahi, του διευθύνοντα σύμβουλου της Masdar στους Financial Times. Όπως ανέφερε, η απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σηματοδοτεί την έναρξη μιας ευρύτερης στρατηγικής επέκτασης της Masdar στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Θα διαθέσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», είπε ο Mohamed Jameel Al Ramahi, με τρόπο κατηγορηματικό, δείχνοντας πως το ισχυρό pipeline έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι απόλυτη προτεραιότητά για τον αραβικό όμιλο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει να αναμένει οφέλη από το pipeline έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τις συνέργειες με την Masdar.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.