Διεθνή

Πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό, σε προάστια- προπύργιο της Χεζμπολάχ

Πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό, σε προάστια- προπύργιο της Χεζμπολάχ Φωτογραφία: X
Οι IDF έκαναν λόγο για «στοχευμένη» επίθεση στη Βηρυτό.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό, σε προάστια που αποτελούν προπύργιο της Χεζμπολάχ, σε μία νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έκαναν λόγο για στοχευμένη επίθεση, δίχως να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον στόχο ή για θύματα. Νωρίτερα σήμερα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 140 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ

{https://x.com/IDF/status/1837113959444287569}

Στόχος της επίθεσης ο Ιμπραχίμ Ακίλ

Στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό ήταν ο Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο Army Radio, σύμφωνα με το Anadolu. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων κάνει λόγο για αρκετούς τραυματίες που μεταφέρονται σε νοσοκομείο.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Ιμπραχίμ Ακίλ σκοτώθηκε από την επίθεση, πηγή από τη Χεζμπολάχ απάντησε: «Η έρευνα είναι σε εξέλιξη», σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Ιμπχραχίμ Ακίλ είναι κορυφαίος διοικητής της Χεζμπολάχ, τον οποίο είχε επικηρύξει η Ουάσινγκτον προσφέροντας 7 εκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ακίλ ότι διαδραμάτισε ρόλο στον βομβαρδισμό εγκατάστασης των πεζοναυτών στη Βηρυτό, στις 23 Οκτωβρίου 1983. Τότε είχαν σκοτωθεί 241 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πληροφορίες για 5 νεκρά παιδιά

Πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, NNA, έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρά παιδιά από την επίθεση που έγινε σε ώρα αιχμής, λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με πηγές από τον Λίβανο, το πλήγμα έγινε κοντά σε κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της πόλης, σύμφωνα με το Reuters.

livanos_00f88.jpg

Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν μία έκρηξη στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία είναι υπό τον έλεγχο της Χεζμπολάχ, ενώ καπνός υψώθηκε από την περιοχή. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την πόλη περίπου την ώρα της επίθεσης.

Οι πρώτες πληροφορίες για την επίθεση κάνουν λόγο για εκτεταμένες καταστροφές σε δρόμο με πολυκατοικίες, αναφέρει το CNN. Επίσης, καταστράφηκαν κάποια αυτοκίνητα, ενώ συντρίμμια είναι στον δρόμο.

Στα social media κυκλοφόρησαν βίντεο που φέρεται να καταγράφουν τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση στη Βηρυτό.

{https://x.com/stairwayto3dom/status/1837115954544644127}

{https://x.com/almuariza/status/1837117092874564048}

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου είναι σπάνιες, σημειώνει το CNN. Η σημερινή είναι η τρίτη τον τελευταίο χρόνο. Τον Ιανουάριο, σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σκοτώθηκε ο Σαλέχ Αλ- Αρούρι, το Νο2 της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, που ζούσε στη Βηρυτό. Τον Ιούλιο, σε ισραηλινό πλήγμα σκοτώθηκε ο πιο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.