Διεθνή

Οι ΗΠΑ έδωσαν «πράσινο φως» για ηχηρή απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Οι ΗΠΑ έδωσαν «πράσινο φως» για ηχηρή απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν Φωτογραφία: EPA/ SAMUEL CORUM
Το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να απαντήσει, αλλά αναλογικά», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Από τη στιγμή που έληξε ο συναγερμός που σήμανε σε όλο το Ισραήλ την Τρίτη, με την εκτόξευση σχεδόν 200 πυραύλων από το Ιράν, το βλέμμα έχει στραφεί στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα αντίποινα που ήδη έχουν προαναγγελθεί.

Με δηλώσεις τους, ο Τζο Μπάιντεν αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ουσιαστικά έχουν δώσει το «πράσινο φως» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τα αντίποινα. Όμως, η απάντηση αυτή θα έχει καθοριστική σημασία για την πορεία της σύγκρουσης και έναν ευρύτερο πόλεμο που, όπως γράφουν οι New York Times, «είναι ήδη εδώ».

«Όχι» Μπάιντεν για πλήγμα σε πυρηνική εγκατάσταση

«Θα συζητήσουμε με τους Ισραηλινούς τι θα κάνουν, αλλά η G7 συμφωνεί ότι έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν. Όμως θα πρέπει να απαντήσουν αναλογικά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σήμερα, προτού επιβιβαστεί στο Air Force One.

Δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Αμερικανό πρόεδρο αν υποστηρίζει μια επίθεση του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Η απάντηση είναι όχι», αποκρίθηκε, προανήγγειλε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ενώ δήλωσε ότι θα συνομιλήσει «σύντομα» με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

{https://x.com/therecount/status/1841523926490403192}

Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα την ευλογία των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αντίποινα, αναφέρουν οι New York Times. Εξάλλου, από την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε ότι η επίθεση του Ιράν θα έχει «σοβαρές συνέπειες».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν προσπαθούν να πείσουν κατ’ ιδίαν το Ισραήλ να συγκρατηθεί σε ό,τι αφορά στα αντίποινα απέναντι στο Ιράν, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN. Αυτό αποτελεί σημαντική αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, όταν ζήτησε από τον Νετανιάχου ουσιαστικά να μην αντιδράσει μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει τότε το Ιράν στο Ισραήλ.

Τον Απρίλιο, τα αντίποινα του Ισραήλ ήταν περιορισμένα και περιελάμβαναν πλήγμα σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ισφαχάν. Τώρα, αναμένεται μεγαλύτερης κλίμακας απάντηση, με επιθέσεις σε διάφορους στόχους, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι μπορεί το Ισραήλ να χτυπήσει και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Αυτή τη στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι απίθανη μία επίθεση του Ισραήλ στα πυρηνικά. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμα. «Κάνουν αυτό που είναι έξυπνο, το σκέφτονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτιμάται ότι η ισραηλινή απάντηση μπορεί να καθυστερήσει επειδή σήμερα, Τετάρτη, ξεκίνησε η τριήμερη γιορτή Ρος Ασανά, η εβραϊκή πρωτοχρονιά. «Έχουν τη γιορτή, οπότε αυτό τους εξασφαλίζει χώρο και χρόνο», δήλωσε στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα ερωτήματα για τις προθέσεις Νετανιάχου

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα βασικά ερωτήματα είναι πόσο θα κλιμακωθεί η σύγκρουση και αν οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα εμπλακούν περισσότερο ευθέως, γράφουν οι New York Times.

Οι τελευταίες ημέρες μπορεί να αποδειχθούν σημείο καμπής. Μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση Μπάιντεν έχει κάνει στροφή από το να προειδοποιεί ενάντια σε έναν ευρύτερο πόλεμο, στο να προσπαθεί να τον διαχειριστεί.

«Το θέμα τώρα είναι οι προθέσεις του Νετανιάχου. Θα στείλει άλλο ένα μήνυμα στο Ιράν για το τι θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ στο μέλλον, όπως έπραξε τον Απρίλιο, όταν έβαλε στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ισφαχάν; Θα χτυπήσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και λιμάνια; Ή θα στοχεύσει απευθείας σε εγκαταστάσεις που απειλεί εδώ και χρόνια να χτυπήσει, ξεκινώντας από τη Νατάνζ όπου το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο που είναι σχεδόν κατάλληλο για βόμβα;», είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι NYT.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν τον Νετανιάχου να «εκφράσει» αυτό που θέλει, χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο. Όμως, αναγνωρίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να δει τις επόμενες πέντε εβδομάδες, έως τις εκλογές στις ΗΠΑ, ως μια ώριμη στιγμή για να προσπαθήσει να πάει πίσω για χρόνια αυτό το πυρηνικό πρόγραμμα.

Εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα διαμαρτυρόταν για μια μεγάλη επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν έχουν το περιθώριο να κατηγορηθούν ότι περιόρισαν το Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση της Τρίτης, σημειώνουν οι NYT.

«Δεν θέλουμε να μπουν στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές»

«Ο πρόεδρος κατέστησε πολύ σαφές τι δεν υποστηρίζουμε. Πέρα από αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε με το Ισραήλ για τη μορφή της απάντησής τους… έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή ήταν μια πρωτοφανής κλιμάκωση από το Ιράν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

«Είναι μια κυρίαρχη χώρα, παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Συνομιλούμε μαζί τους σε διάφορα επίπεδα για το τι πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των ίδιων και της περιοχής», δήλωσε.

Όμως, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να πληγούν πολιτικές εγκαταστάσεις. «Έχουμε ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ ότι δεν θέλουμε να δούμε να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές. Το αεροδρόμιο της Βηρυτού έχει κρίσιμο ρόλο στο να μπορέσουν να βγουν οι Αμερικανοί από τον Λίβανο, όπως και πολίτες άλλων χωρών που θέλουν να φύγουν», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ήδη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών οργάνωσε πτήση από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη σήμερα, για Αμερικανούς που ήθελαν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Με αυτή ταξίδεψαν περίπου 100 Αμερικανοί και οι οικογένειές τους. Η Ουάσιγκτον ελπίζει να οργανώσει ανάλογες πτήσεις τις επόμενες ημέρες.