×

Μήνυμα

Failed loading XML...
Διεθνή

Ανάλυση CNN: Ο περιφερειακός πόλεμος είναι ήδη εδώ, στη σκακιέρα και τα πυρηνικά

Ανάλυση CNN: Ο περιφερειακός πόλεμος είναι ήδη εδώ, στη σκακιέρα και τα πυρηνικά Φωτογραφία: ABIR SULTAN / EPA
Θα κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή; Καθοριστικό ρόλο έχει το Ισραήλ που έχει βάλει στο τραπέζι και το χτύπημα πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.

Αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ήταν διάχυτος ο φόβος για έναν περιφερειακό πόλεμο. Οι ανησυχίες συνέκλιναν στο ότι η σύγκρουση δεν θα περιοριζόταν στη Γάζα: η Χεζμπολάχ θα επιτίθετο στο Ισραήλ από το βορρά, οι Χούθι από την Υεμένη και οι οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν από το Ιράκ. Το Ισραήλ θα αναγκαζόταν να απαντήσει και θα ακολουθούσε σύγκρουση με το Ιράν, με τον κόσμο να βρίσκεται ενώπιον ενός ευρύτερου πολέμου. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν.

Μια μέρα μετά την έναρξη της μεγαλύτερης επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους που έχει εξαπολύσει ποτέ το Ιράν στο Ισραήλ - και καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα μάχονται επί του εδάφους με μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο - ο περιφερειακός πόλεμος είναι ουσιαστικά εδώ. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι: Θα κλιμακωθεί ή θα ηρεμήσει;

Η ισραηλινή ηγεσία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Όταν το Ιράν εξαπέλυσε για πρώτη φορά πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, τον Απρίλιο, σε αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, το Ισραήλ φάνηκε συγκρατημένο, πλήττοντας μόνο μια ιρανική εγκατάσταση αεράμυνας, ως απάντηση.

Όμως, η επίθεση του Ιράν το βράδυ της Τρίτης ήταν πρωτοφανής ως προς τη σφοδρότητά της. Αν και χτυπήθηκαν ισραηλινές βάσεις, οι ζημιές ήταν ελάχιστες, σχεδόν όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος από θραύσματα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

29319936 819aa

Το δίλημμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα ένα δίλημμα, δήλωσε στο CNN πρώην ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος: «Αντιδράει στην πρόθεση ή στα αποτελέσματα;».

Η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει «κανένα απολύτως ενδιαφέρον για έναν ευρύτερο πόλεμο», δήλωσε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Φατεμέχ Μοχαγεράνι, προσθέτοντας ότι η χώρα συγκρατήθηκε τον Ιούλιο μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη «παρά τις απαιτήσεις» του λαού της να «απαντήσει».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προχώρησε σε μια σειρά δολοφονιών σε όλη τη Μέση Ανατολή, για να επιτύχει μια αξιοσημείωτη πολιτική αποκατάσταση. Το μπαράζ βομβαρδισμών του Ισραήλ στον Λίβανο έχει προκαλέσει καταστροφές στον άμαχο πληθυσμό - εκτοπίζοντας περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους - ωστόσο ο στόχος επετεύχθη: να εξουδετερωθεί - έστω προσωρινά - μια επίμονη απειλή προς τον βορρά. «Γιατί να μην αδράξουμε την ευκαιρία και να αποδυναμώσουμε το Ιράν;», ήταν το σκεπτικό, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.

«Η εξόντωση του Νασράλα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει: Να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και να αλλάξουμε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή για χρόνια», δήλωσε ο Νετανιάχου στον απόηχο ενός μαζικού πλήγματος στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

29320727 1 85ca8

Ο εφιάλτης των πυρηνικών

Δύο ημέρες αργότερα, απευθύνθηκε στους ίδιους τους Ιρανούς, λέγοντας: «Όταν το Ιράν θα είναι επιτέλους ελεύθερο, και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζει ο κόσμος, όλα θα είναι διαφορετικά».

Η στάση του είναι σύμφωνη και με την ισραηλινή κοινή γνώμη. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προτείνει το Ισραήλ να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Μερικές φορές η ιστορία σου χτυπάει την πόρτα και πρέπει να εκμεταλλευτείς τη στιγμή», δήλωσε στο CNN την Τρίτη. «Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν βλέπω να συμβαίνει ποτέ».

{https://x.com/naftalibennett/status/1841553599664664734}

Τα δύο όπλα του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ - η Χαμάς στη Γάζα και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο - «έχουν προσωρινά παραλύσει», δήλωσε ο Μπένετ. «Είναι σαν έναν αδύναμο πυγμάχο πάνω στο ρινγκ, για τα επόμενα λεπτά. Τώρα είναι η στιγμή που μπορούμε να επιτεθούμε, επειδή το Ιράν είναι πλήρως ευάλωτο».

Η Χεζμπολάχ είναι σίγουρα αποδυναμωμένη, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόση δυναμικότητα διαθέτει ακόμη.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει μια βόμβα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, αν το αποφασίσει.

Εκτός από την πυρηνική επιλογή, η Τεχεράνη έχει τρόπους να ασκήσει περαιτέρω πίεση στο Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Η κλιμάκωση των αντιδράσεων θα μπορούσε να ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο οποιουδήποτε και να παρασύρει τους συμμάχους στη μάχη.

Ο πρώην ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι «υπάρχουν πάντα σχολές σκέψης». Αυτή του Μπένετ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι ότι «ήρθε η ώρα να εξουδετερωθεί ολόκληρος ο άξονας του κακού. Ξεκινήσαμε με τη Χαμάς, στη συνέχεια με τη Χεζμπολάχ. Τώρα είναι η ώρα για το Ιράν, ίσως και για τη Συρία».

Μια πιο συγκρατημένη «απάντηση» από το Τελ Αβίβ θα ήταν να πλήξει στρατιωτική εγκατάσταση, όπως έκανε το Ιράν την Τρίτη στο Ισραήλ.

«Θα μπορούσατε να χτυπήσετε υποδομές, όπως συνέβη στην Υεμένη», είπε ο πρώην αξιωματούχος, αναφερόμενος στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο ελεγχόμενο από τους Χούθι λιμανιού της Χοντέιντα, την Κυριακή. «Εθνικές εξαγωγές πετρελαίου ή οτιδήποτε άλλο».

Ο παράγοντας ΗΠΑ

Ο άγνωστος παράγοντας είναι οι ΗΠΑ, και το κατά πόσο μακριά θα φτάσει η στήριξή του προς τον σύμμαχό του, Ισραήλ.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξουν συνέπειες - σοβαρές συνέπειες - για αυτή την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να συμβεί αυτό», δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. «Είναι πολύ νωρίς για να σας πω κάτι δημοσίως όσον αφορά την αξιολόγησή μας ή τις προσδοκίες μας από τους Ισραηλινούς ή τις συμβουλές που θα τους δίναμε».

Ανάλυση του CNN