Οικονομία

Γ σειρά ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2024 - Επίλυση θεμάτων ΠΕ κατηγορίας

Γ σειρά ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2024 - Επίλυση θεμάτων ΠΕ κατηγορίας Φωτογραφία: intime
Αρχίζουμε την εβδομάδα μας με την επίλυση των θεμάτων της ΠΕ κατηγορίας του 3ου εισαγωγικού διαγωνισμού ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων, καθ’ ότι, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενη δημοσίευση μας, η όλη διαδικασία θα βοηθήσει όσους εξετάζονται στη Β’ φάση του διαγωνισμού τον Νοέμβριο του 2024, να δουν για άλλη μια φορά τα τυχόν λάθη τους αλλά και τον τρόπο σκέψης των ερωτήσεων αυτών

Ας μην ξεχνάμε ότι, οι ερωτήσεις αυτές σε πανομοιότυπη μορφή τίθενται από την Επιτροπή και στην προφορική διαδικασία.

Παρακάτω ακολουθούν τα θέματα με τις απαντήσεις τους από τις σχετικές διατάξεις, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι σπουδαστές της ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων της Πανεπιστημιακής Εκπαιδευτικής κατηγορίας του 3ου εισαγωγικού διαγωνισμού.

Οι απαντήσεις είναι ελεγμένες με τους υποψηφίους σπουδαστές (και μέλη του φόρουμ που διαχειρίζομαι), οι οποίοι αρίστευσαν στις συγκεκριμένες εξετάσεις με βαθμολογία 15/15 και στα δύο θέματα.

Θα παρατηρήσετε ότι στο θέμα ΚΔΥ-ΚΟΔ οι περισσότερες ερωτήσεις, αν όχι όλες, προέρχονται από τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Οι ερωτήσεις αλλά και οι απαντήσεις είναι επακριβώς διατυπωμένες μέσα στους κώδικες και το μόνο που έχετε να κάνετε, στις γραπτές εξετάσεις, είναι να έχετε εντοπίσει τη σχετική διάταξη. Τίποτα άλλο. Αυτό επιτυγχάνεται με τα περιεχόμενα και με ένα καλό διάβασμα τουλάχιστο δύο φορές των διατάξεων.

Επίσης, στο θέμα Δικονομίες – Σύνταγμα, φέτος οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν από το Σύνταγμα, στη συνέχεια από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τέλος από τη Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δώστε βάση σε αυτά τα νομοθετήματα και στις προφορικές σας εξετάσεις. Και σημαντικό, αυτά που πρέπει να θυμάστε είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.

Συνεχίζετε την μελέτη σας και έρχονται και άλλες οδηγίες και ενημερώσεις σχετικά με τον παραπάνω διαγωνισμό ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων 2024.

Θέμα ΚΔΥ-ΚΟΔ

1. Ο δικαστικός υπάλληλος Α που είχε απολυθεί λόγω σωματικής αναπηρίας για την εκτέλεση των καθηκόντων του, αναδιορίζεται εφόσον:

α. προσκομίζει με την αίτησή του ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ικανός προς εργασία

β. είχε τουλάχιστον τριετή ευδόκιμη υπηρεσία

γ. η αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμοδότησε ότι έχει αποκατασταθεί η σωματική του ικανότητα σε βαθμό που του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του

Σωστή απάντηση: γ

Άρθρο 17 παρ. 2 ΚΔΥ (αναδιορισμός) «Ο δικαστικός υπάλληλος αναδιορίζεται μετά από γνωμοδότηση της υγειονομικής επιτροπής, με την οποία διαπιστώνεται ότι αποκαταστάθηκε η σωματική ή πνευματική του ικανότητα, σε βαθμό που του επιτρέπεται να ασκεί τα καθήκοντά του»

2. Η συμμετοχή των δικαστικών υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της χώρας:

α. επιτρέπεται

β. απαγορεύεται

γ. δεν προβλέπεται

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 94 παρ. 2 ΚΔΥ (δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης) «Η συμμετοχή των υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της χώρας επιτρέπεται»

3. Δικαστικός υπάλληλος μπορεί κατόπιν αδείας του Υπουργού Δικαιοσύνης, ύστερα από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου:

α. να μετέχει ως ομόρρυθμος εταίρος σε ετερόρρυθμη εταιρεία

β. να εκμεταλλευτεί ταξί που κληρονόμησε από τον πατέρα του

γ. να συμμετέχει στη διοίκηση συνεταιρισμού

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 118 παρ. 4 ΚΔΥ (άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή) «Ο υπάλληλος επιτρέπεται να αποκτά αυτοκίνητο δημοσίας χρήσεως ή να εκμεταλλεύεται αυτό με εκμίσθωση, εφόσον απέκτησε τούτο είτε με γονική παροχή είτε λόγω κληρονομικής διαδοχής είτε λόγω δωρεάς εν ζωή από συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έως β βαθμού ή από σύζυγο, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους δημόσιους διοικητικούς υπαλλήλους»

4. Κατά τον χρόνο της διαθεσιμότητας μετά τη λήξη της αναρρωτικής άδειας ο δικαστικός υπάλληλος λαμβάνει:

α. πλήρεις αποδοχές

β. το 75% των αποδοχών του

γ. το 50% των αποδοχών του

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 160 παρ. 1 ΚΔΥ (συνέπειες διαθεσιμότητας) «Κατά τον χρόνο της διαθεσιμότητας ο δικαστικός υπάλληλος λαμβάνει το 75% των αποδοχών του»

5. Η απόσπαση δικαστικού υπαλλήλου διενεργείται με απόφαση:

α. του προϊσταμένου της γραμματείας του δικαστηρίου στο οποίο υπηρετεί

β. του προϊσταμένου του δικαστηρίου, στο οποίο πρόκειται να αποσπαστεί

γ. του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο δικαστικός υπάλληλος

Σωστή απάντηση: γ

Άρθρο 156 παρ. 2 ΚΔΥ (απόσπαση) «Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο δικαστικός υπάλληλος»

6. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία κοινοποίησης της πράξης διορισμού του δικαστικού υπαλλήλου:

α. θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί την 30η ημέρα από την μη κοινοποίηση του διορισμού

β. ακυρώνεται ο διορισμός

γ. παρατείνεται η προθεσμία έως έξι (6) μήνες

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 13 παρ. 3α ΚΔΥ (κοινοποίηση της πράξης διορισμού) «Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 1 η πράξη διορισμού θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευση και από την επόμενη αρχίζει τριακονθήμερη προθεσμία για ορκωμοσία του διοριζόμενου και ανάληψη υπηρεσίας»

7. Ποιο Συμβούλιο αποφασίζει για την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων των διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων;

α. το επταμελές δικαστικό συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας

β. το πενταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας

γ. το επταμελές δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 88 παρ. 4 ΚΔΥ (αρμοδιότητα δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων) «Στην αρμοδιότητα του πενταμελούς υπηρεσιακού του Συμβουλίου της Επικρατείας υπάγονται: … γ) η επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων των υπηρεσιών που αναφέρονται στην περ. β»

8. Οι δικαστικοί υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ μετά τον διορισμό τους:

α. διανύουν διετή δοκιμαστική υπηρεσία

β. διανύουν τριετή δοκιμαστική υπηρεσία

γ. δεν διανύουν δοκιμαστική περίοδο

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 138 παρ. 1 ΚΔΥ (δοκιμαστική υπηρεσία μονιμοποίηση) «Οι δικαστικοί υπάλληλοι μετά τον διορισμό τους διανύουν διετή δοκιμαστική υπηρεσία…»

9. Οι αποφάσεις της υπηρεσιακής συνέλευσης των δικαστικών υπαλλήλων λαμβάνονται:

α. με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της

β. με απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών της

γ. με πλειοψηφία 50% συν ένα των μελών της

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 92 παρ. 4 ΚΔΥ (σύγκληση της υπηρεσιακής συνέλευσης) «Οι αποφάσεις της υπηρεσιακής συνέλευσης λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών …»

10. Μετά τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ο δικαστικός υπάλληλος επανέρχεται:

α. υποχρεωτικώς στην οργανική του θέση

β. σε οποιαδήποτε κενή θέση της ίδιας γραμματείας

γ. σε θέση της επιλογής του

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 156 παρ. 7 ΚΔΥ (απόσπαση) «Μετά τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης ο δικαστικός υπάλληλος επανέρχεται αυτοδικαίως και υποχρεωτικώς στην οργανική του θέση.

11. Σε περίπτωση απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων, η γραμματεία:

α. δεν λειτουργεί

β. λειτουργεί με τους υπαλλήλους που δεν επιθυμούν να απεργήσουν

γ. λειτουργεί με τους υπαλλήλους που ορίζει το οικείο συνδικαλιστικό όργανο

Σωστή απάντηση: γ

Άρθρο 11 παρ. 6 ΚΟΔ (γραμματεία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών) «Σε περίπτωση απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων, η διοίκηση της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης που έχει κηρύξει την απεργία, οφείλει να διαθέτει σε κάθε γραμματεία δικαστηρίου και εισαγγελίας τον απολύτως αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων για την αντιμετώπιση εξαιρετικώς επειγουσών υποθέσεων»

12. Ο προϊστάμενος της γραμματείας δικαστικός υπάλληλος:

α. προΐσταται της γραμματείας του δικαστηρίου

β. δίνει τις αναγκαίες οδηγίες για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της

γ. διευθύνει τις υπηρεσίες της γραμματείας

Σωστή απάντηση: γ

Άρθρο 11 παρ. 3α ΚΔΥ (γραμματεία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών) «Ο προϊστάμενος της γραμματείας δικαστικός υπάλληλος: α) διευθύνει τις υπηρεσίες της γραμματείας …»

13. Ο διοριζόμενος δικαστικός υπάλληλος τοποθετείται σε γραμματεία δικαστηρίου ύστερα από απόφαση:

α. του προϊσταμένου της γραμματείας

β. του προϊσταμένου του δικαστηρίου

γ. του υπηρεσιακού συμβουλίου

Σωστή απάντηση: γ

Άρθρο 12 παρ. 2 ΚΔΥ (πράξη διορισμού) «Η κατά την παρ. 1 τοποθέτηση γίνεται ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου…»

14. Ο δικαστικός υπάλληλος Α παραιτήθηκε για να ανακηρυχθεί υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές. Μετά τη μη εκλογή του μπορεί να επανέλθει στην υπηρεσία του:

α. αυτοδικαίως

β. εναπόκειται στην κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου

γ. με απόφαση του διευθύνοντος το δικαστήριο

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 110 παρ. 2 ΚΔΥ (δικαίωμα επανόδου στην υπηρεσία) «..η επάνοδος συντελείται αυτοδικαίως…»

15. Το πενταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο του Αρείου Πάγου συγκροτείται:

α. από τον νεότερο Αντιπρόεδρο ως πρόεδρο, έναν (1) Αρεοπαγίτη, έναν (1) Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο (2) δικαστικούς υπαλλήλους ως μέλη

β. από τον νεότερο Αντιπρόεδρο ως πρόεδρο, δύο (2) Αρεοπαγίτες και δύο (2) δικαστικούς υπαλλήλους ως μέλη

γ. από τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο ως πρόεδρο, έναν (1) Αρεοπαγίτη, έναν (1) Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο (2) δικαστικούς υπαλλήλους ως μέλη

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 85 παρ. 3β ΚΔΥ (συγκρότηση δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων) «Το πενταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο του Αρείου Πάγου συγκροτείται από τον νεότερο Αντιπρόεδρο ως πρόεδρο, έναν (1) Αρεοπαγίτη, έναν (1) Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο (2) δικαστικούς υπαλλήλους ως μέλη»

Θέμα Δικονομίες - Σύνταγμα

1. Ο Α συλλαμβάνεται στις 15 Απριλίου 2023 να κατέχει απαγορευμένες ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες μετέφερε μέσα σε πλαστικά ποτήρια του καφέ. Στις 30 Ιουνίου 2024 τίθεται σε ισχύ διάταξη νόμου που απαγορεύει και τιμωρεί ως πλημμέλημα την κατοχή πλαστικών ποτηριών του καφέ. Ο Α καταδικάζεται στις 15 Οκτωβρίου 2024, μεταξύ άλλων, και για τη μη νόμιμη κατοχή πλαστικών ποτηριών του καφέ. Σύμφωνα με το Σύνταγμα:

α. το Δικαστήριο έκρινε ορθά

β. το Δικαστήριο δεν έκρινε ορθά

γ. το Σύνταγμα δεν προβλέπει σχετικά

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 7 παρ. 1 Σ (καμία ποινή χωρίς νόμο, απαγόρευση βασανιστηρίων) «έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της»

2. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, έρευνα σε κατοικία επιτρέπεται να διενεργηθεί χωρίς παρουσία του εκπροσώπου της δικαστικής αρχής:

α. στα κακουργήματα

β. αν το προβλέψει ειδικά ο νόμος

γ. σε καμία περίπτωση

Σωστή απάντηση: γ

Άρθρο 9 παρ. 1 Σ (άσυλο της κατοικίας) «…καμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας»

3. Στο πλαίσιο εκδίκασης σοβαρής ποινικής υπόθεσης, αποφασίζεται από το δικαστήριο η συνεδρίαση να μην είναι δημόσια για να προστατευθούν τα χρηστά ήθη. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτό:

α. επιτρέπεται

β. απαγορεύεται

γ. επιτρέπεται αν το εγκρίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 93 παρ. 2 Σ (διακρίσεις των δικαστηρίων) «οι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίου είναι δημόσιες, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει με απόφαση του αν η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι»

4. Στην ελληνική έννομη τάξη, ορθά Υπουργός της Κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για ορισμένη μη νόμιμη πράξη του, υπό την αιτιολογία ότι έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

α. ναι

β. όχι

γ. δεν ευθύνεται μόνο αν η εντολή ήταν έγγραφη

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 85 Σ (ευθύνη των υπουργών) «…σε καμία περίπτωση η έγγραφη ή προφορική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς από την ευθύνη τους…»

5. Διάταξη νόμου ορίζει ότι επιτρέπεται ο βασανισμός υπόπτου από την Αστυνομία για την αποτροπή πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης με χρήση πυρηνικού υλικού. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η χρήση βασανιστηρίων:

α. επιτρέπεται, αρκεί να παρίσταται εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής

β. δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση

γ. επιτρέπεται, αν δεν επιφέρει το θάνατο

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 7 παρ. 2 Σ (καμία ποινή χωρίς νόμο, απαγόρευση βασανιστηρίων) «τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύεται και τιμωρούνται, όπως νόμος ορίζει»

6. Η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, ποιων λειτουργιών τη σχέση ρυθμίζει;

α. της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής, μεταξύ τους

β. της νομοθετικής, της εκτελεστικής και τις δικαστικής αφενός, με τον Τύπο αφετέρου

γ. της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής μεταξύ τους αφενός, αφετέρου και καθεμίας από αυτές με τον Τύπο

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 26 παρ. 1, 2 και 3 Σ (διάκριση των εξουσιών) «1.Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 2. Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση. 3. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια, οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού»

7. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, επιτρέπεται η παροχή αμνηστίας και για κοινά (μη πολιτικά) εγκλήματα;

α. επιτρέπεται

β. απαγορεύεται

γ. επιτρέπεται μόνο με νόμο που ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής με ειδική πλειοψηφία

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 47 παρ. 3 και 4 Σ (χάρη και αμνηστία) «3.Αμνηστία παρέχεται μόνο για πολιτικά εγκλήματα, με νόμο που ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών 4. Αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο»

8. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει:

α. όσες αρμοδιότητες ορίζουν το Σύνταγμα και οι σύμφωνοι με το Σύνταγμα νόμοι ότι έχει

β. όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που το Σύνταγμα δεν ορίζει ποιο όργανο τις έχει

γ. όσες αρμοδιότητες αποφασίσει η Κυβέρνηση ότι έχει

δ. όσες αρμοδιότητες αποφασίσει η Βουλή ότι έχει

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 50 Σ (τεκμήριο αρμοδιότητας) «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλες αρμοδιότητες παρά μόνο όσες του απονέμουν ρητά το Σύνταγμα και οι νόμοι που είναι σύμφωνοι μ’ αυτό»

9. Ποιος αποκτά την ιδιότητα του κατηγορουμένου:

α. αυτός που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από ποινικό δικαστήριο και εκκρεμεί η κατ’ έφεση δίκη του

β. αυτός που έχει ασκηθεί εναντίον του ρητά ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα και αυτός που του αποδίδεται αξιόποινη πράξη σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάκρισης

γ. αυτός που έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου

δ. αυτός που έχει καταδικαστεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου

ε. αυτός που κατηγορείται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι τέλεσε ορισμένο ποινικό αδίκημα

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 72 ΚΠΔ (ιδιότητα κατηγορουμένου) «Την ιδιότητα του κατηγορουμένου την αποκτά εκείνος εναντίον του οποίου ο εισαγγελέας άσκησε ρητά την ποινική δίωξη και εκείνος στον οποίο σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάκρισης αποδίδεται η αξιόποινη πράξη»

10. Για την αιτιολογία μιας καταδικαστικής ποινικής απόφασης:

α. αρκεί η απλή επανάληψη της διατύπωσης του νόμου

β. δεν αρκεί η απλή επανάληψη της διατύπωσης του νόμου

γ. αρκεί η απλή επανάληψη της διατύπωσης του νόμου εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, όχι όμως για κακούργημα

δ. αρκεί η απλή επανάληψη της διατύπωσης του νόμου, εφόσον πρόκειται για απόφαση του Αρείου Πάγου

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 139 παρ. 1 ΚΠΔ (αιτιολογίες) «…μόνη η επανάληψη της διατύπωσης του νόμου δεν αρκεί για την αιτιολογία»

11. Σε δίκη που αναμένεται να προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο από το συνηθισμένο αριθμό ατόμων στο ακροατήριο:

α. ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με τον Εισαγγελέα, δικαιούται να επιλέξει ονομαστικά ποιοι θα παραστούν από κατάλογο αιτούντων που έχει συντάξει ο Γραμματέας

β. ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με τον Εισαγγελέα, ορίζει τον αριθμό των ατόμων που δικαιούνται να παρακολουθήσουν και επιτρέπεται χωρίς διάκριση η είσοδος μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού αυτού

γ. η Ελληνική Αστυνομία αποφασίζει για το πόσοι θα παρακολουθήσουν τη δίκη

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 329 ΚΠΔ (αρχή της δημοσιότητας) «Αν πρόκειται για δίκες που είναι πιθανό να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό ακροατών από τον συνηθισμένο, οι οποίοι μπορεί εξαιτίας της ανεπάρκειας του χώρου στον οποίο διεξάγεται η δίκη να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα ορίζουν τον αριθμό των ακροατών, οπότε επιτρέπεται χωρίς διάκριση η είσοδος στον καθένα, ωσότου συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός»

12. Στη δίκη ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την κλήτευση των διαδίκων επιμελείται:

α. ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

β. ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο

γ. ο Γραμματέας του δικαστικού σχηματισμού που δικάζει, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Προέδρου

δ. οποιοσδήποτε από τους προαναφερθέντες

Σωστή απάντηση: γ

Άρθρο 108 ΚΔΕΣ (καταχώρηση υποθέσεων στο πινάκιο) «Μετά τον ορισμό της δικασίμου, οι προσδιορισθείσες υποθέσεις για κάθε δικάσιμο καταχωρίζονται σε πινάκιο τηρούμενο από τον γραμματέα, ο οποίος εν συνεχεία επιμελείται, υπό την εποπτεία του αρμόδιου προέδρου, την κλήτευση των διαδίκων ενώπιον του δικαστηρίου για τη συζήτηση των υποθέσεων και τη σύνταξη για κάθε δικάσιμο εκθέματος συζητούμενων υποθέσεων»

13. Ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο:

α. παρίσταται υποχρεωτικά στη συζήτηση όλων των υποθέσεων στο ακροατήριο

β. παρίσταται στη συζήτηση των υποθέσεων στο ακροατήριο, εκτός αν έχει αποφασίσει το αρμόδιο όργανο της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας ότι σε ορισμένες δημόσιες συνεδριάσεις δεν θα παρίσταται

γ. δεν παρίσταται ποτέ στη συζήτηση των υποθέσεων στο ακροατήριο

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 223 παρ. 2 ΚΔΕΣ (δημόσια συνεδρίαση) «στις δημόσιες συνεδριάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου προς συζήτηση των υποθέσεων σε ακροατήριο παρίσταται ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος εκφέρει την γνώμη του. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 32Α επ. του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, μπορεί να ορισθούν οι δημόσιες συνεδριάσεις, στις οποίες δεν θα παρίσταται καθώς και διαδικασίες στις οποίες δεν θα συμμετέχει ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου»

14. Η δημοσίευση απόφασης Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου βεβαιώνεται στο τέλος αυτής ότι έλαβε χώρα:

α. από τον προεδρεύοντα στη συνεδρίαση

β. από τον προεδρεύοντα στη συνεδρίαση και τον Γραμματέα

γ. από τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο

δ. από τους διαδίκους

Σωστή απάντηση: β

Άρθρο 297 παρ. 4 ΚΔΕΣ (διατύπωση της δημοσίευσης απόφασης) «η δημοσίευση της απόφασης βεβαιώνεται στο τέλος αυτής από τον προεδρεύοντα στη συνεδρίαση και τον γραμματέα»

15. Σύμφωνα με το Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το πινάκιο:

α. είναι βιβλίο με αριθμημένες σελίδες, στο οποίο καταχωρίζονται οι υποθέσεις που θα συζητηθούν στις δικασίμους

β. είναι έγγραφο, με το οποίο κλητεύονται οι διάδικοι

γ. είναι είδος δικογράφου

δ. είναι βιβλίο με μη αριθμημένες σελίδες, στο οποίο καταγράφονται τα αιτήματα των διαδίκων

Σωστή απάντηση: α

Άρθρο 226 παρ. 3 ΚΠολΔ «το πινάκιο είναι βιβλίο με αριθμημένες σελίδες, μονογραφημένες από τον πρόεδρο του δικαστηρίου ή τον ειρηνοδίκη, στο οποίο καταχωρίζονται οι υποθέσεις που θα συζητηθούν σε κάθε δικάσιμο»