Διεθνή

Θρήνος στο Ισραήλ για τους νεκρούς της 7ης Οκτωβρίου

Θρήνος στο Ισραήλ για τους νεκρούς της 7ης Οκτωβρίου
Με το τραύμα ακόμα νωπό, οι συγγενείς των θυμάτων της επιδρομής της Χαμάς στο Ισραήλ τιμούν τη μνήμη τους στην πρώτη επέτειο της τραγωδίας.

Στη Ρεΐμ - στο μέρος όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ μουσικής Nova όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι - ένα πλήθος έδωσε σήμερα μέσα σε ατμόσφαιρα περισυλλογής το σήμα για την έναρξη των τελετών μνήμη, τηρώντας σιγή ενός λεπτού ακριβώς στις 06:29 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της.

Λίγο νωρίτερα, οι υπνωτικοί ήχοι του τελευταίου μουσικού κομματιού που είχε ακουστεί πριν από ένα χρόνο στο χώρο αυτό, ακούστηκαν για μερικά λεπτά μπροστά σε ένα πλήθος οικογενειών που πενθούσαν, με μερικούς από τους παριστάμενους να έχουν αποτυπωμένα στα ρούχα τους το πρόσωπο του νεκρού συγγενή τους.

Όταν η μουσική διακόπηκε ξαφνικά, όπως είχε γίνει την ημέρα της επίθεσης, μια κραυγή απόγνωσης έσπασε τη σιωπή.

Η επίθεση της Χαμάς οδήγησε στην πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους ή στο δρόμο, καθώς και στο χώρο όπου διεξαγόταν το μουσικό φεστιβάλ. Σκοτώθηκαν επίσης στρατιώτες σε βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

29336580_9b772.jpg

29336583_6d552.jpg

29336573_7f818.jpg

29336577_edb93.jpg

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθυνθεί στο έθνος. Άλλες συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στο Τελ Αβίβ, καθώς και το Νιρ Οζ, ένα κιμπούτς του οποίου τριάντα κάτοικοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Γάζα.

{https://www.youtube.com/watch?v=FzQrOVWgzsM&ab_channel=GuardianNews}

Αλλού, από το Σίδνεϊ ως το Βερολίνο, από το Μπουένος Άιρες ως τη Νέα Υόρκη, πολυάριθμες συγκεντρώσεις ή τελετές θα σηματοδοτήσουν την επέτειο αυτής της αιφνιδιαστικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 1.205 ανθρώπους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις 101 όμηροι παραμένουν μέχρι σήμερα στην Γάζα, με τους συγγενείς τους να καταγγέλλουν πως έχουν εγκαταλειφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.