Διεθνή

Γιατί το Ισραήλ καθυστερεί το χτύπημα στο Ιράν

Γιατί το Ισραήλ καθυστερεί το χτύπημα στο Ιράν Φωτογραφία: WAEL HAMZEH/EPA
Εναν μήνας πριν από τις προεδρικές εκλογές η εμπλοκή των ΗΠΑ σε ακόμη έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας, θα είχε επιπτώσεις στην κάλπη.

Τις τελευταίες ημέρες η Μέση Ανατολή «κρατάει την αναπνοή της», γνωρίζοντας ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί κατά του Ιράν.

Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από τότε που το Ιράν πραγματοποίησε μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα, όπως υποστήριξε, για τις πρόσφατες δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ και της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς από το Ισραήλ.

Μετά την επίθεση το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα «πληρώσει βαρύ τίμημα».

Γιατί λοιπόν η καθυστέρηση; Πότε και πώς θα ανταποδώσει το Ισραήλ;

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει σε διαβουλεύσεις, τόσο εντός του ισραηλινού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου όσο και με τον στενό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ.

Αυτές αφορούν όχι μόνο στόχους - που περιλαμβάνουν από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έως βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης και από εργοστάσια βαλλιστικών πυραύλων έως εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας - αλλά και την αντίδραση του Ιράν.

29336786 b8c9f

Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Λευκός Οίκος είναι άλλος ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας που εμπλέκει τις αμερικανικές δυνάμεις, μόλις έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Επίσης, δεν θέλει να δει τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται - κάτι που προκαλούσε δυσφορία στους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Από άποψη χρόνου, πολλοί περίμεναν ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ θα γινόταν αμέσως μετά τη λήξη της εβραϊκής γιορτής της Πρωτοχρονιάς την Παρασκευή.

Άλλοι περιμένουν να συμβεί σήμερα Δευτέρα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τότε που οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν την επιδρομή τους στο νότιο Ισραήλ.

Το μόνο βέβαιο φαίνεται να είναι ότι το χτύπημα έρχεται...