Διεθνή

Ο Πούτιν έχει γενέθλια αλλά δεν του ευχήθηκαν πολλοί ηγέτες

Ο Πούτιν έχει γενέθλια αλλά δεν του ευχήθηκαν πολλοί ηγέτες Φωτογραφία: EPA/ MAXIM SHEMETOV / POOL
Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες που έστειλαν ευχές στον Βλάντιμιρ Πούτιν για τα 72α γενέθλιά του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να του ευχηθεί για τα 72α γενέθλιά του.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, τα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ενίσχυση και η ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας είναι θετική εξέλιξη, ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου θα συνεχιστεί και οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν και το προσεχές διάστημα, σε διάφορες περιστάσεις, να ανταλλάσσουν απόψεις λεπτομερώς για θέματα που αφορούν τόσο την περιοχή όσο και ολόκληρο τον πλανήτη.

Ποιοι ευχήθηκαν στον Πούτιν

Λόγω του πολέμου στη Ρωσία, ελάχιστοι είναι οι ηγέτες που ευχήθηκαν στον Πούτιν. Οι γενέθλιες ευχές ήρθαν από συμμάχους στον πόλεμό του με την Ουκρανία συν έναν περιφερειακό ηγέτη που περπατά σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Ο σταθερός φίλος, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε σε μήνυμα για τα γενέθλιά του πως «η βαθιά κατανόησή σας για την ιστορική αποστολή της Ρωσίας, η προσωπική ευθύνη για τη μοίρα του λαού και της πατρίδας έχουν γίνει μια αξιόπιστη εγγύηση για την ενίσχυση του κράτους και της κυριαρχίας της».

Ο Τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ, βασικός υποστηρικτής της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έγραψε μήνυμα στα social media γράφοντας «σήμερα, φίλοι, είναι τα γενέθλια του εθνικού μας ηγέτη, Ανώτατου Διοικητή, Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν!. Αναμφίβολα, αυτή είναι μια σημαντική μέρα για ολόκληρη την πατρίδα μας».

Ο Πούτιν έλαβε και μήνυμα και από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος προσπαθεί ωστόσο να ενισχύσει τους στενότερους δεσμούς με την ΕΕ. «Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μου για τα γενέθλιά σας. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το στάδιο, η ανάγκη για συνεπείς δραστηριότητες με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος είναι ιδιαίτερης σημασίας. Σας εύχομαι, αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, υγεία, επιτυχία και ό,τι καλύτερο» ανέφερε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Politico, ωστόσο, ο Πούτιν δεν δέχθηκε δημόσια τουλάχιστον ευχές από τους φίλους του, τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ και τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.